Вхід | Реєстрація

Біличани проведуть онлайн-конференцію з Орловим

Біличани проведуть онлайн-конференцію з Орловим

Анонсоване раніше пікетування жителями селища свинокомплексу «Сільські традиції» таки відбулося.

6 серпня о 8:00 перед в’їздом до підприємства збираються близько сорока жителів селища. Також сюди прибули голова Кобеляцької РДА Таміла Шевченко і депутат облради Анатолій Шкарбан. За порядком на пікеті слідкували працівники райвідділу міліції на чолі з керівником Володимиром Феданом.

«Сільські традиції» на мітингу представляли заступник генерального директора Роман Калатур та головний ветеринарний лікар Юрій Полісковий.

Головне питання, котре піднімали біличани під час пікету: коли вирішиться екологічна ситуація на підприємстві та в селищі. Точніше, що зроблено в цьому напрямку з моменту останньої сходки.

Громадський активіст Лідія Плужник нагадала присутнім, що два тижні тому вона пропонувала блокувати роботу «Сільських традицій», якщо звідти не почнуть вивозити свиней.

Роман Калатур пояснив:

— Наразі підприємство працює згідно норм чинного законодавства і підстав для його закриття немає.

Слідом біличани почали цікавитись, чи законно підприємство використовує артезіанську воду, чи допускають санітарні норми сморід, що розноситься селищем, і чи дотримана відстань, на якій свинокомплекс розташовується від житлових будинків.

Заступник гендиректора запропонував викликати санітарну службу, яка б узяла проби повітря.

Щодо кількості свиней на підприємстві, то Роман Калатур назвав цифру 42 тисячі. І нагадав, що на свинокомплексі встановлено чотириступеневу систему очистки, яка відходи життєдіяльності перетворює в органічне добриво.

Тоді житель селища Євген Козар запитав, хто може припинити роботу підприємства. У відповідь Калатур сказав, що такі повноваження має суд. І вжити подібні заходи можна лише після перевірок, котрі доведуть порушення екологічних норм із боку підприємства.

На що Козар пригрозив:

— Якщо ми не можемо закрити свинокомплекс юридично, то, сподіваюсь, назва «Правий сектор» вам знайома?

Лідія Плужник оголосила, що на прохання жителів селища голова РДА Таміла Шевченко домовилась із власником «Сільських традицій» Олександром Орловим про телеміст.

Таміла В’ячеславівна розповіла, що попередньо звернулась до Орлова. Він готовий провести онлайн-конференцію з біличанами, у ході якої обговорити питання подальшого існування підприємства. Також голова РДА нагадала, що під час однієї з сесій був затверджений план заходів із вирішення проблемних питань:

— По-перше, лист від голови ОДА Валерія Головка про дозвіл провести перевірку на свинокомплексі надісланий до Кабміну. Наразі чекаємо відповіді. По-друге, представники вашої громади повернулися з поїздки в Одеську область, де знайомились із роботою подібного підприємства. Пропоную послухати їх.

Про поїздку розповіли Інна Жук та Лідія Чернига:

— Свинокомплекс розташований за 250 кілометрів від Одеси, у Болградському районі, село Жовтневе. Його потужність 24 тисячі голів на рік. Підприємство розміщене від міста більше, ніж за сім кілометрів. Приїхали ми туди пізно ввечері і ночували в Болграді. Зранку на ринку ми цікавились у місцевих жителів, чи чути запах із свинокомплексу. Вони відповіли, що так. Коли прибули на підприємство, то з’ясували, що і село Жовтневе знаходиться на значній відстані. Оскільки ні самого населеного пункту, ні його мешканців нам побачити не вдалося. На свинокомплексі працюють сім корпусів, а в «Сільських традиціях» — 30. Кількість працівників — 49 чоловік. Навколо підприємства росте велика кількість зелених насаджень. Фільтрів на витяжках немає, бо там побудована фільтрація каналів. Тверда фракція вистоюється під куполом три-чотири місяці, доки триває процес анаеробного бродіння. Також у них є власний крематорій.

Як повідомили екскурсанти, у складі делегації був директор Інституту свинарства. Він пояснив, якщо громада Біликів погодиться на будівництво очисних споруд, а керівництво «Сільських традицій» профінансує проект, то їх спеціалісти візьмуться за це. Щодо строків виконання, прозвучало: восени розпочнемо будівництво і до весни завершимо.

Згадали біличани про заборону розміщення свинокомлексу на місці колишньої тваринницької ферми. Сергій Аранчій, головний санітарний лікар області, цю інформацію спростував. Крім того він повідомив, що на території Полтавської області зареєстровано африканську чуму свиней:

— Хворі тварини потрапили до Пирятинського району із свинокомплексу «Калита» Броварського району. Тепер у радіусі двадцять кілометрів від підприємства будуть знищені всі свині безкровним методом. Тож зрозумійте, що, у зв’язку з надзвичайною ситуацією, ніхто вас у «Сільські традиції» не впустить.

Також свої пропозиції вносили активісти Олександр Бажан, Тетяна Кіщенко та інші.

Роман Калатур нагадав біличанам, що потрібно підписати двосторонню угоду на будівництво водогону:
— Керівництво свинокомплексу виділяє на розвиток інфраструктури селища три мільйона гривень трьома траншами.

Виконуюча обов’язки селищного голови Наталія Левонтівцева нагадала заступнику гендиректора про борг підприємства перед селищем за пайову участь:

— Ця помилка була допущена вами при реконструкції свинокомплексу. Отож, її потрібно виправити. Про яку допомогу ви говорите. Виплатіть нам кошти, котрі заборгували. Навіть якщо депутати проголосують за угоду, я її не підпишу.

Обговорення біличанами можливих варіантів вирішення екологічної ситуації тривало більше чотирьох годин. Після довгих розмов і закликів присутні вирішили протягом серпня провести в Будинку культури онлайн-конференсію із власником свинокомплексу, російським бізнесменом Олександром Орловим.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 серпня 2015, 11:31 | Кобеляки | Суспільство
1. ynrukkity / 22 серпня 2015, 05:48

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації