Вхід | Реєстрація

Хай буде хрест! Якщо на собор не дають дозволу...

Хай буде хрест! Якщо на собор не дають дозволу...
29 серпня відбулося освячення Хреста, що встановлений на місці колишнього Успенського собору (наразі – площа Перемоги). Храм, зруйнований у 1943р., входить до числа національних архітектурних пам’яток і має бути відновлений за рахунок держави. Понад 10 років про це говорять, але й досі не зрозуміло, чи відбудують у Кременчуці архітектурний шедевр.

Успенському собору бути! – вирішила влада ще в 1995 р., коли зруйнований храм було внесено до Всеукраїн­ського переліку пам’яток архітектури, які необхідно відновити. Знищений кременчуцький храм стояв в одному ряду з Михайлівським златоверхим у Києві та Успенським собором у Полтаві. Й обласний центр, і столиця давно відродили втрачені храми, а Кременчук і досі розмірковує, чи варто розпочинати будівництво. Як відомо, священики пропонують відновити собор на попередньому місці, якраз там, де тепер стоїть пам’ятник Леніну.

— Міська влада не дає дозволу на проектування та будівництво, хоча ми давно викупили ескізний проект і вже понад 3 роки у Свято-Миколаїв­ському соборі стоїть макет Успенського собору, – розповідає священик Свято-Миколаївського собору УКЦ КП Володимир Макогон. – Тільки-но міська влада дозволить розкопати площу Перемоги і почати дослідження території, тоді можна буде прогнозувати терміни будівництва. Одразу можу сказати, що на реалізацію проекта потрібно багато часу і зусиль, адже відомо, що собор був великим, мав трапезну і бібліотеку, інші церковні приміщення. Можливо, під час розкопок буде виявлено фундамент старовинного храму, на якому і відбудують сучасний.

Священик Володимир Макогон упевнений, що проблем із фінансуванням будівництва не буде. Згідно з програмою відновлення архітектурних пам’яток, фінансування здійснюється з державного та місцевого бюджетів, також залучають кошти прихожан і благодійників.

Святе місце порожнім не буває
• З першої половини ХІХ ст. центром Кременчука вважали Соборну площу, яку прикрашав Успенський собор. У 1943 р. храм зруйнували, а згодом у серці міста було встановлено пам’ятник Леніну.

• У 1995 р. Кабмін затвердив Програму відновлення історичних пам’яток. У переліку об’єктів – Успенський собор у Кременчуці. Щоб відновити храм, треба знести монумент вождю.

• У 2005 р. поблизу площі Перемоги планували звести багатоповерхівки, що загрожували майбутньому собору. Рішення про житлові будинки не затвердили.

• Релігійні громади Київського та Московського патріархатів зверталися до мера Миколи Глухова з проханням виділити ділянку землі під будівництво храму. Мер відмовив, мотивуючи своє рішення бажанням зберегти нейтралітет влади і не ставати на бік жодної з конфесій.

Втрачений архітектурний шедевр
Успенський собор у Кременчуці було споруджено за проектом італійського архітектора Джакомо Кваренгі, відомого у мистецьких колах як автора знаменитого Смольного палацу в Петербурзі.

Будівництво Успенського собору в Кременчуці розпочали у 1804 р. Храм став символом міста і здобув славу далеко за межами Полтавщини. За переказами, це була грандіозна споруда заввишки понад 40 м. Пізніше поблизу собору було споруджено дзвіницю, а маса найбільшого дзвона перевищувала 3 тонни.

— Ініціатори відновлення Успен­ського собору знайшли креслення архітектора Джакомо Кваренгі. Папери були в Італії. За цими архівними документами можна звести такий собор, яким його вимріяв славетний майстер. Відомо, що колишній кременчуцький собор збудували з одним куполом, а задум архітектора полягав у тому, щоб спорудити собор із 5-ма куполами. Було б добре, якби Успенський собор відновили за оригінальним ескізом Дж. Кваренгі, – прокоментував священик Свято- Миколаївського собору УКЦ КП Володимир Макогон.

Автор: http://www.panorama.pl.ua/


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 вересня 2009, 11:19 | | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації