Вхід | Реєстрація

Мешканців Свічкаревого вітали диканські артисти

Наприкінці серпня у найпівнічнішому селі Кобеляцького району відгуляли місцеве свято.

Село Свічкареве розташоване на півночі Кобеляцького району. Кілька десятків року тому цей населений пункт був одним із найблагополучніших і найзаможніших у Кобеляцькому районі. А все завдяки радгоспу імені Луценка. Це господарство спеціалізувалося на вирощуванні фруктів. Його створили в далекому 1954 році. Тоді й почалася розбудова Свічкаревого. До села переїхали мешканці навколишніх хуторів. Частина із них отримали будинки від держави, інші побудували свої осілі самотужки. У Свічкаревому з’явилось централізоване газо- і водопостачання, збудували два гуртожитки для студентів, які трудилися на зборі врожаю, звели велику двоповерхову школу. Люди працювали, отримували гарну зарплату, упевнено дивилися в майбутнє.

Зараз Свічкареве переживає не найкращі часи у своїй історії. У силу змін в економіці перестав існувати потужний радгосп, занепали і були практично знищені садки, люди втратили роботу і збідніли. За двадцятиліття занепаду були зруйновані гуртожитки і більшість інших господарських та адміністративних будівель. Чимало колишніх працівників радгоспу виїхали із Свічкаревого у пошуках роботи, у школі різко зменшилась кількість учнів. Словом, нині похвалитися свічкарівцям нічим. Але це не означає, що село вмерло, що люди опустили руки і не сподіваються на краще. І зайвим підтвердженням цієї тези стало свято, організоване і проведене місцевими жителями та вихідцями із Свічкаревого.

Максим Гергало та Сергій Іванов народилися, виросли і закінчили школу саме у Свічкаревому. Потім поїхали здобувати освіту вищого рівня. Стали музикантами і нині працюють в Диканському районному Будинку культури. Диканський район розташований не надто далеко від Кобеляцького, а тому чоловіки часто приїжджають на свою малу батьківщину. І ось під час чергового візиту до Свічкаревого у Максима й Сергія виникла ідея провести день села. Сказано — зроблено. Ініціативу артистів із Диканьки підтримали місцеві жителі. Включились у підготовку до проведення свята сільська влада та фермери, котрі обробляють землю навколо села. Головним спонсором стало господарство «Петрович + Агро», допомогли фермерські господарства «Анкор», «Відродження», «Дронго», десятки приватних підприємців.

Включились у роботу з підготовки свята сім’ї Афанасьєвих, Гузів, Іванових та інші мешканці Свічкаревого.
І все у людей вийшло. 28 серпня відбулося чудове свято. На подвір’ї місцевої школи зібралися десятки жителів села, приїхали гості із сусідніх населених пунктів. Були призи, подарунки, святкова каша і сто грамів. Відкрили урочистості ведучі Наталія Євтушенко та Любомир Іващенко. Світлана Журавель розповіла про історію Свічкаревого, а сільський голова Надія Чепурко поздоровила земляків із днем села.

Справжньою окрасою святкового дійства став концерт, проведений силами артистів Диканського будинку культури, котрих привіз Максим Гергало. Вони і співали, і танцювали, а Максим Гергало та Володимир Рєзнік навіть по-доброму жартували із нинішніх свічкаревських негараздів. Давно люди не бачили концертного дійства такого високого рівня. Концертні номери задовольнили всіх, незалежно від віку, статі та музичних уподобань. А в кінці свята Максим Гергало ще й дискотеку провів.

Свято вдалось. І всім сподобалося. Люди змогли добре відпочити і повеселитися. А це означає, що не все так погано і безнадійно в нашому маленькому свічкаревському домі. І все буде добре. Як у Свічкаревому, так і у всій Україні.


Автор: Тетяна Кузьменко, Віра Воробйова


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 вересня 2015, 10:58 | Кобеляки | Культура та освіта
1. Максим Гергало / 20 вересня 2015, 11:15
Це перший, але не останній День села СВІЧКАРЕВЕ!!! Наступного року буде ще веселіше!!!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації