Вхід | Реєстрація

З днем визволення вас, дорогі земляки!

З днем визволення вас, дорогі земляки!

Шановні ветерани Великої Вітчизняної війни, жителі Кобеляк і Кобеляцького району!

25 вересня всі ми, жителі міста і району, відзначаємо велике свято — 72-гу річницю визволення рідної землі. Це свято зі сльозами на очах. Воно дісталося нам дуже дорогою ціною. Ми його вистраждали, вибороли ціною тисяч жертв, героїчних зусиль солдатів і офіцерів на фронті, самовідданої праці в тилу і боротьби з ворогом на окупованій території.

15 вересня 1941 року наш район був окупований фашистськими військами. Для жителів Кобеляччини настав довгий і страшний період життя в неволі. За два роки окупаційного режиму фашистами і їх прислужниками були розстріляні 600 цивільних громадян та військовополонених, отруєні 25 дітей, померли від голоду 24 людини. На каторжні роботи в Німеччину та Австрію були насильно вивезені 2544 жителі району. Роки окупації назавжди залишились в памяті людей як період страху, розпачу та поневірянь. І ці страждання не передати ніякими словами, не визначити жодними цифрами.

Дорогою ціною дісталося нам і визволення Кобеляцького району. У період боїв за Кобеляки загинули 17 воїнів 93-ї гвардійської стрілецької дивізії. Усі вони поховані на Алеї Слави, біля Вічного вогню. На міському цвинтарі сплять вічним сном 569 солдатів-визволителів. А всього на території Кобеляцького району в солдатських могилах покояться тіла 1983-х земляків, котрі брали участь у тій найстрашнішій в історії людства війні. Вони з честю виконали свій обов’язок перед Батьківщиною, державою та земляками. А тепер нашим вічним обов’язком залишається берегти вдячну пам'ять про них. Бойових фронтовиків із кожним роком, кожним днем залишається все менше. Невблаганний час робить свою справу, забираючи солдатів-визволителів у вічність. Але на цій мирній землі залишаються жити їх діти, внуки і правнуки. Упевнений, що вони збережуть вдячність і повагу до великого подвигу своїх прадідів.

Кобеляцька міська рада ветеранів поздоровляє всіх жителів міста Кобеляки і району з 72-ою річницею визволення від фашистської окупації. Бажаємо всім міцного здоровя, бадьорості, щастя, довгих років життя і благополуччя. І нехай більше ніколи не лунають постріли на нашій славній мирній кобеляцькій землі.


Автор: Олександр Живулько, голова міської ветеранської організації, учасник бойових дій з визволення Полтавщини, полковник у відставці


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 вересня 2015, 11:24 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації