Вхід | Реєстрація

Температура повітря по місту вдень – до мінус 18, вночі – до мінус 26-ти градусів

Такий прогноз до четверга дають синоптики. З 28-го січня вони обіцяють поступове підвищення температури, але вже з початку лютого морози мають знову повернутися. Тож рятувальники та лікарі закликають бути особливо уважними під час сильних морозів. Як запобігти переохолодженню та обмороженню, дізнавався Вячеслав Джиган.
Робочий день реалізатора на ринку взимку починається о 9-ій ранку. Попри те, що покупців майже немає, – продавці стоять, як мінімум, до 16-ої. Гріються здебільшого гарячими напоями та теплим одягом.
Прибиральниця ринку Надія Федорівна на час великих морозів починає працювати з 6-ї ранку, на годину пізніше, ніж зазвичай. Вдень колить лід та мете мітлою двічі: по 4 години з перервами.
Надія Федорівна, прибиральниця:
- Чим ми зігріваємось? - Лопатою і мітлою!
По сусідству з прибиральницею домашньою продукцією торгує Лілія Миколаївна. Скаржиться - в морози покупців майже немає.
Лілія Миколаївна, продавчиня:
- І продукція замерзає, і самі мерзнемо дуже. Так що ми годину постоїмо - і додому.
А от продавчиня молокопродуктів Тетяна Вікторівна на покупців не скаржиться. Її продукція має постійних клієнтів, оскільки потребує щоденного збутку, адже морози-морозами, а корову треба доїти щодня.
Тетяна Вікторівна, продавчиня:
- Рухаємось і не мерзнем. Ми ж села. Чому ж нам холоду боятись?
Зовсім не боїться холоду і реалізатор одягу пан Віктор. Пережити морози йому допомагає загартування. Адже в спеку і в холод він торгує вже далеко не перший рік. На відсутність покупців теж не жаліється.
Віктор Сергійович, продавець:
- Кому потрібно - приходять, купують. Менше ходить людей, які просто заглядають.
З початку цього року до 1-ї міської клінічної лікарні з переохолодженням чи обмороженням доправили четверо потерпілих. Два з них потрапили до травмпункту, інші два були шпиталізовані до хірургічного відділення.
Світлана Гринь, завідуюча приймальним відділенням 1-ї МКЛ:
- Для того, щоб запобігти переохолодженню чи обмороженню, потрібно тепло одягатись, не одягати тісний одяг та взуття, не курити на вулиці, оскільки це призводить до зниження чутливості кінцівок і можливе обмороження кінцівок.
За низької температури повітря особлива група ризику - люди похилого віку, ті, хто хворіє на цукровий діабет та має проблеми з серцем. Медики радять якомога менше знаходитись на вулиці. Бо навіть п’ятихвилинна прогулянка може закінчитись обмороженням. Також лікарі не рекомендують зловживати алкоголем на морозі, оскільки це призводить до втрати чутливості до зовнішніх факторів та, як наслідок, - до переохолодження чи обмороження, а інколи навіть і до сильних опіків. Якщо ж все таки мороз вразив ваші кінцівки, займатися самолікуванням не варто. Медики радять якнайшвидше накласти термо-ізолюючі пов'язки на місце ураження, накрити кінцівки ковдрою та обов'язково звернутися за спеціалізованою медичною допомогою до лікарні.
«З настанням холодів люди почали більше користуватись обігравальними приладами. Внаслідок неправильного використання останніх з початку 2010 року вже виникла одна пожежа», - розповідає начальник центру пропаганди Головного управління МНС області Віталій Шкаревський.
Віталій Шкаревський, начальник центру пропаганди ГУ МНС України в Полтавській області:
- Ні в якому разі не слід користуватись саморобними обігрівальними приладами. Це може призвести до великих бід. Найкраще користуватися масляними обігрівачами і купувати їх в місцях, де є сертифікати відповідності на ці обігрівачі.
Віталій Шкаревський радить: не можна залишати обігрівачі без нагляду чи наодинці з дітьми. Це теж може призвести до виникнення пожежі. Також рятівники застерігають не вмикати обігрівальні прилади по кілька в одну розетку та не лишати їх увімкнутими на ніч.

Автор: В'ячеслав Джиган, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації