Вхід | Реєстрація

Слідами лівенських грабіжників

Слідами лівенських грабіжників

Працівники карного розшуку Новосанжарського райвідділу затримали одного з підозрюваних у грабунку, який стався два тижні тому в селі Лівенське. Злодіїв розшукували у Біликах та на території Новосанжарщини, а знайшли… у Машівському районі.

 

Нічний грабунок

Спочатку нагадаємо передісторію. Кілька місяців тому до Лівенського приїхала автівка із циганами. Вони традиційно скуповували в місцевого населення горіхи, пух, пір’я. Побували і у дворі 85‑річної бабусі. Вона здала циганам пір’я, ті з нею розрахувалися і старенька пішла до хати, щоб винести їм здачу. Ті примітили, куди бабуся ходила по гроші, забрали решту та й поїхали.

Двома місяцями пізніше двоє циган сиділи пізно увечері вдома і розмірковували, де б роздобути грошей.

— Я знаю місце, де можна взяти. Поїхали, — запропонував старший із друзів.

Чоловіки сіли у «Жигулі» та й поїхали. Близько другої ночі авто зупинилося неподалік магазину в центрі Лівенського. Спільники поставили машину за кущами і метрів із триста пройшли пішки. Зайшли у двір до згаданої вже бабусі.

— Вона спить у літній кухні, а ми зайдемо в хату і спокійно візьмемо гроші, — пояснив напарникові план дій старший із нічних візитерів.

Так і зробили. Пересвідчившись, що бабуся дійсно спить у літній кухні, злодії вибили двері до хати. Зайшли досередини. І тут ситуація почала розвиватися не за їх планом. Хата виявилася не порожньою. Виявляється, напередодні до бабусі приїхала 54‑річна донька із Кременчука. Вона спала, коли раптом почула у будинку голоси. Зловмисники спочатку розгубилися, але потім вирішили не відступати від запланованого. Вони швидко надягли на голови принесені чорні панчохи і кинулися до переляканої жінки. Її кілька разів ударили по обличчю, потім зв’язали руки і почали випитувати, де гроші.

Грошей у будинку було небагато, всього 2300 гривень, які старенька відклала на чорний день. Але донька, коли їхала із Кременчука, прихопила з собою… 20 тисяч гривень. Мовляв, у місті різне може трапитися, а у селі вони будуть у безпечному місці. Так у злодіїв опинилася у руках чималенька сума. На додачу вони прихопили з собою бойові нагороди покійного дідуся і, заткнувши жінці рота кляпом, поїхали з Лівенського.

 

У погоню за «Жигулями»

Жінка зуміла розв’язатися лише під ранок. І одразу викликала працівників міліції. Бабуся увесь цей час спала у літній кухні і навіть не уявляла, які жахи відбуваються поруч.

Приїхавши на виклик, міліціонери спробували знайти злочинців по «гарячих слідах». Один із мешканців Лівенського розповів, що бачив напередодні у селі машину циган. Це були «Жигулі» світло-бежевого кольору із темною смугою збоку. Після тривалих пошуків правоохоронці дійсно знайшли цю машину у Біликах Кобеляцького району. Вона справді належала особам ромської національності. Але перевірка показала, що до скоєння злочину вони не були  причетні. Справа заходила у глухий кут.

Знову натрапити на слід злочинців міліціонерам допоміг новий злочин. У Лелюхівці одночасно пограбували кілька сусідніх будинків. Очевидці неподалік бачили сірі «Жигулі». І один із них навіть устиг записати номер. Правоохоронці почали «пробивати» автомобіль. Він за останній час устиг змінити кількох власників. Останнім його господарем став такий собі Андрій із Селещини Машівського району. Правоохоронці трохи покопалися у його біографії і дізналися, що до останнього часу він їздив… на світло-бежевих «Жигулях» із темною смугою збоку.

Після кількох днів спостережень за «об’єктом» правоохоронці виїхали на затримання. Здійснювали його працівники карного розшуку Віктор Шульга, Юрій Нездойминога, Руслан Черненко та Сергій Киричок. Правоохоронці з ордером завітали до будинку підозрюваного і вже попрямували було до хати. Як раптом один із них звернув увагу на «Жигулі», які стояли під будинком. Розшукуваний Андрій спокійно спав у салоні автомобіля і прокинувся лише від звуку наручників, що застібнулися на його зап’ястках.

На жаль, іншого грабіжника заскочити зненацька не вдалося. Як з’ясують міліціонери пізніше, він викрав у одному з будинків Лелюхівки 2 тисячі доларів, придбав на них білу «восьмаку» і подався «в біга».

Після обшуку будинку затриманого Андрія правоохоронці відшукали більше ніж достатньо доказів причетності до злочину. У різних місцях у хаті були знайдені медалі та нагороди (у тому числі й украдені в Лівенському), наркотичні засоби (конопля), велика кількість золотих прикрас, а також лівійські динари, викрадені із одного будинку в Лелюхівці.

— Під тиском доказів затриманий зізнався у злочині, який вони скоїли у Лівенському, — розповідає Юрій Нездойминога, один із учасників операції по затриманню. — Він стверджує, що грабувати вони не планували, просто розгубилися, коли побачили жінку в хаті. Коли обкрадали будинок у Лелюхівці, він говорить, що сидів у машині. Напарник надурив його: не сказав, що знайшов 2 тисячі доларів, дав лише 200 гривень і лівійські динари, які ми знайшли при обшуку.

Затриманому вже провели очну ставку з жінкою, потерпілою при грабунку у Лівенському. Вона упізнала його і по голосу, і по характерних великих очах, які не змогла приховати темна панчоха.
Наразі затриманий перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Новосанжарського райвідділу. На нього чекає суд і позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років. Його спільника правоохоронці продовжують розшукувати. Переконані: рано чи пізно знайдуть.

— Від закону можна переховуватися якийсь час, але потім правосуддя тебе знайде. Так, нещодавно у Кіровограді затримали злочинця, який скоїв грабіж на території Новосанжарського району і чотири роки (!) переховувався у різних містах, — розповідає начальник Новосанжарського райвідділу міліції Сергій Бейгул. — Знайдемо ми і другого лівенського грабіжника. Проте пришвидшити ці пошуки може допомога простих громадян.

Правоохоронці звертаються до мешканців району з проханням завжди звертати увагу на підозрілі автомобілі, особливо якщо ними керують особи ромської національності. Не обов’язково одразу телефонувати до міліції, просто запишіть номер, запам’ятайте колір автівки. І, можливо, завтра саме ця інформація зможе допомогти розкрити черговий злочин.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 жовтня 2015, 14:37 | Нові Cанжари | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації