Вхід | Реєстрація

Лікбез для виборця

Протягом усієї виборчої кампанії редакція «ЕХО», як і автор цієї статті, очікували, що хтось із представників виконавчої влади чи виборчих комісій напише статтю, у якій роз’яснить виборцям специфіку цьогорічного голосування. Але так і не дочекались. Тому й було прийняте рішення зробити це за них.
Потрібно наголосити, що на цих виборах, ви, шановні виборці, не голосуватимете за людей чи партії, котрі мають вплив на ціни на газ, електроенергію, на рівень пенсій чи зарплат. Ви вибиратимете тих, хто має забезпечувати освітлення вулиць, ремонт доріг, шкіл і лікарень, вивезення сміття, встановлюватиме тариф на воду. Якщо вам обіцяють щось більше, то, однозначно, брешуть.

А тепер — про головне, про те, що і кого ви побачите у виборчих бюлетенях і як ними, бюлетенями, користуватись.

Прийшовши на виборчу дільницю, ви отримаєте чотири бюлетеня. Світло-рожевого кольору — для голосування за кандидата на посаду міського, селищного чи сільського голови. Тут усе більш-менш просто. У бюлетені ви побачите прізвища кандидатів, розташовані в алфавітному порядку. І поставите «плюсик» чи «галочку» навпроти прізвища того, кого хочете вибрати.

Наступний бюлетень, світло-жовтого кольору, — для вибору міських, селищних та сільських депутатів. Тут теж усе просто для всіх, крім жителів райцентру. Ті, хто живуть в селах і Біликах, теж побачать одне або кілька прізвищ. І проголосують виключно за людей. А ось кобелячани у своїх бюлетенях ще й список партій узріють.

Бюлетень світло-зеленого кольору — для виборів районних депутатів. Блакитний — для виборів обласних депутатів.

Отже, що буде в бюлетенях по виборах до міської, районної та обласної рад. Там ви голосуєте і за партію, і за кандидата, закріпленого за округом, де ви живете. Але, будьмо уважні, позначку ви ставите одну і не більше, інакше бюлетень буде вважатися недійсним!

У бюлетені великими літерами буде написана назва партії. Потім у дужках маленькими літерами — прізвище першого кандидата від цієї політичної сили. А далі, через тире, великими літерами — прізвище кандидата від цієї партії, що балотується саме по вашому виборчому округу.

Ось тут можуть виникнути проблеми. Наприклад, вам симпатична партія, але ви не поважаєте її першого кандидата чи того, хто йде по вашому округу. Або, навпаки, ви не підтримуєте цю партію, але вам симпатична людина, котра балотується по цьому округу. Тому не поспішайте ставити позначку, почитайте і подумайте. А потім остаточно визначайтеся. Можна задавати питання членам дільничних комісій або спостерігачам. Якщо ви поспішили, зробили помилку чи поставили більше чим одну позначку у бюлетені — не панікуйте. Ви можете підійти до членів комісії і попросити замінити зіпсований бюлетень. Вам видадуть новий.

Голосування розпочнеться о восьмій ранку і триватиме до двадцятої години.

І останнє. У ніч на неділю 25 жовтня стрілки годинника потрібно перевести на годину назад.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 жовтня 2015, 09:11 | Полтавщина | Редакційна
1. коля педченко / 23 жовтня 2015, 11:29
З ранку вси,хто кудись рветься,не дають спати собакам,агитация.Один хоч на цигарки дав,инши -напевне,боси й простоволоси.Тоди,чого пруться?Вкрасти,видняти и т.п.
2. Андрейко / 24 жовтня 2015, 22:42
вибори суперечать конституції України
3. Миролюб / 25 жовтня 2015, 08:43
Не вибори, а х.. зна що, але кобелячанам головне - Ісипа обрати. Треба провести референум і оголосити його вічним мером і не тратити на вибори гроші. Шановні, не проголосуєте за Копилця буде знову Ісип. Справа тут не в симпатіях, а в розкладі.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації