Вхід | Реєстрація

АБІЛІТАЦІЯ. Саша Чалапчій та його екопаливо

АБІЛІТАЦІЯ. Саша Чалапчій та його екопаливо

Сашко Чалапчій на перший погляд звичайнісінький бізнесмен-початківець з невеличкого містечка на Кіровоградщині. Купив станок для пресування сіна, зробив машину для сушки та почав виробляти біопаливо. Єдине, що його вирізняє – ходить чоловік, спираючись на паличку, незважаючи на свій молодий вік.

Минулого року у вересні під час несення служби на блокпосту в зоні АТО на Луганщині він разом з товаришем підірвався на міні. Втратив обидві ноги, тепер пересувається на протезах.
«Тяжко без двох ног, тяжко… Шось хочеш зробити як я все життя робив – а ні. Всьо своїми руками, ця хата, оце все…» - розповідає чоловік.

Взимку під час реабілітації в Австрії Сашко захопився темою біопалива, завдяки якому країна забезпечує себе теплом в холодну пору року. Коли ж повернувся додому – взявся реалізовувати власний бізнес-проект. Стартовим капіталом стала компенсація, надана державою за втрату кінцівок – 300 тисяч гривень. На мінівиробництві з ним працюють двоє місцевих жителів.

«Шось треба робити. Без двох ніг теж бути… Треба бути всьо врем’я в двіженії. Сидіти на колясці вдома – жиром обростати? Теж таке діло… Тєм болєє людям дав роботу. Хоть не велика та зарплата, але хоч шось», - каже Сашко.

Він розуміє, що на початку буде важко – місцеві не поспішають купляти ноу-хау, хоча в районі немає газу і житло опалюють дровами.

«Цей год буде тяжко, нема питань. Лінію треба налагодити, все треба поналагоджувати. Але вже на той год люди розкушують, попробують… І на той год будуть брати», - розмірковує.
Сашко переконаний, що і без ніг можна жити повним життям, головне – підтримка близьких, яка і є для нього головною мотивацією не сидіти, склавши руки.
«Те шо я без ніг зостався, це судьба. Її треба прийняти. Віра в Бога – саме перше. Не те, шоб сів собі й думаєш, що в Бога я вірю, а Бог мені нічим не допомагає. Це все випробування. І мене саме більше підтримує сім’я, бо я заради своєї сім’ї пішов воювати. Шоб моя дитина не знала, що таке пулі, міни, щоб тільки по телевізору це бачила. Щоб ми лучше жили, хоч мої діти щоб лучше жили, чім ми», - каже чоловік.

АБІЛІТАЦІЯ – документальний спецпроект Громадського про людей, які пережили війну на сході України, але знайшли в собі сили та приховані резерви, щоб жити повним життям та стати затребуваними та корисними в суспільстві. Це історії про вмотивованість, впевненість, віру та силу духу людей, які попри всі перепони змогли віднайти своє місце у житті.


Автор: «Громадське.TV»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 жовтня 2015, 15:35 | Полтавщина | Цікаве
1. Седой / 29 жовтня 2015, 14:52
За две ноги 11 971.61 евро. Бизнес... Парня жалко.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації