Вхід | Реєстрація

Електронні картки знищать «мертві душі»

Впровадження сучасних інформаційних технологій в галузі охорони здоров’я, зокрема створення електронних карток пацієнта, дасть змогу знищити явище так званих «мертвих душ», коли одна й та сама людина має картку пацієнта в кількох лікарнях.
— Тим самим вона стоїть на обліку в цих медичних закладах, — заявив сьогодні начальник управління охорони здоров’я Полтавського міськвиконкому Сергій Котов.
За його словами, у міських лікувально-профілактичних закладах активно впроваджуються сучасні інформаційні технології. Пріоритетом цього починання є комп’ютеризація амбулаторно-поліклінічної служби.
— Уже створено більше 90 автоматизованих робочих місць з програмним забезпеченням «Сімейний лікар», — розповів Сергій Котов. — Створюється корпоративна комп’ютерна медична мережа міста. Лідерами тут є 4-а міська клінічна лікарня, станція швидкої медичної допомоги та дитяча міська клінічна лікарня. Зокрема в 4-й міській клінічній лікарні вже створена модель корпоративної комп’ютерної мережі, яка об’єднала поліклініку, амбулаторії сімейної медицини, лабораторію та інші діагностичні служби.
За словами пана Сергія, плюсів від впровадження сучасних інформаційних технологій дуже багато.
— По-перше, впровадження інформаційної системи дає лікарю більший обсяг інформації про хворого, — пояснив він. — По друге, хворі витрачають менше часу на відвідування лікаря. За допомогою цієї системи в електронному режимі здійснюється запис на прийом до лікарів, відстежуються проходження хворих по фахівцям, в автоматичному режимі відбувається розподіл хворих по дільницях, створюється статистична звітність. Вона дає можливість адміністрації оперативно контролювати якість лікування хворих. У лікарні діє комп’ютерний реєстр, який є практично єдиним в Україні щодо контролю за раціональним використанням пільгових рецептів, — розповів Сергій Котов.
Начальник управління охорони здоров’я підкреслив, що впровадження сучасних інформаційних технологій не обмежується лише забезпеченням комп’ютерами та відповідними ліцензованими програмами медичних закладів міста.
— У минулому році ми ввели ще одну інновацію. На автомобілі швидкої допомоги ми встановили системи, які дозволяють відстежувати машину. Поки що таких авто їздить лише три. Але в цьому році плануємо більшість карет швидкої допомоги обладнати такими пристроями. Така система дає змогу побачити, де зараз знаходиться автомобіль, стоїть він на місці, чи їде за викликом. Така інновація дасть змогу ефективніше використовувати авто швидкої допомоги. Також у машинах ми встановили електронні мапи міста, — додав Сергій Котов.
За його словами, всі комп’ютери, які були придбані медичним закладам, купували на позабюджетні кошти. Також він згадав і про сайт 4-ї міської клінічної лікарні.
— Надалі планується створення локальних комп’ютерних мереж у всіх лікувальних закладах міста та об’єднання їх у єдину міську мережу. Власні сайти у цьому році з’являться ще в кількох медичних закладах, — повідомив Сергій Котов.

Автор: Ярослав КАДУК, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації