Вхід | Реєстрація

«Якщо можеш перевести бабусю через вулицю — зроби це. Неважливо, у формі ти, чи без!»

«Якщо можеш перевести бабусю через вулицю — зроби це. Неважливо, у формі ти, чи без!»

Із начальником відділення поліції у Нових Санжарах Олександром Мартишем ми поговорили про переатестацію, сільських шерифів та заміну вивіски на райвідділі.

12‑го листопада з’явилася інформація про призначення начальником відділення поліції у Новосанжарському районі Олександра Мартиша. На офіційне представлення журналістів не пустили, проте вже 16 листопада Олександр Юрійович погодився дати інтерв’ю для тижневика «ЕХО».

Співрозмовник зустрічає нас у робочому кабінеті начальника Новосанжарської тепер вже поліції.

Олександру Мартишу — 31 рік, але досвіду роботи у нього більше ніж достатньо. 13 років у правоохоронних органах, з них 8 — на керівних посадах у різних районах області: Кременчуці, Хоролі, Оржиці. Одружений, має двох дітей.

— Театр починається із вішалки, райвідділ — із вивіски над входом. Там поки що залишається напис «Міліція». Це тимчасово?

— Нова назва буде найближчим часом. Ми маємо отримати відповідні інструкції, замовимо і виготовимо відповідний напис. Це ж стосується нової поліцейської форми, значків тощо. Цим усім нас забезпечать уже після проведення переатестації.

— До речі, про переатестацію. Нинішні працівники районного відділу (тепер вже відділення) працюють іще як міліціонери, чи вже як поліцейські?

— Вони вже не працівники міліції. Але ще і не поліцейські. Вони стануть ними, якщо пройдуть відповідну атестацію. Поки що вони усі виконують обов’язки.

— Коли та в який спосіб буде проводитись атестація?

— У часі це буде грудень цього року — січень наступного. Відбуватися атестація буде, як і при наборі до патрульної поліції. Усі кандидати повинні будуть здати тест на загальну освіту, тест на логічне мислення і фізичний тест. Визначальними для прийому будуть результати співбесіди, яку проводитиме атестаційна комісія. До її складу обов’язково будуть залучатися представники громадськості.

— Працювати у новій поліції зможуть тільки колишні правоохоронці, чи й люди, як кажуть, з вулиці?

— На вакантні місця будуть оголошені конкурси. Подати документи і взяти участь у них зможуть усі бажаючі, як це було у Києві, Полтаві чи інших містах України.

— Наскільки зміниться штат районного відділення поліції?

— Ми ще не отримали остаточного розпису. Але одразу скажу, що зміни будуть. По-перше, ми будемо в оперативному підпорядкуванні Кобеляцького відділу поліції. До нього входитимуть Кобеляки, Нові Санжари та Козельщина. Це значить, що у підпорядкованих відділеннях вже не буде заступників за напрямками, лише старші служб. Ізолятор тимчасового тримання також буде один. Зараз вирішують, чи це буде у Нових Санжарах, чи у Кобеляках. Крім цього, хочу нагадати, що слідом за реформою патрульної поліції буде реформа дільничних інспекторів. Замість них з’являться так звані шерифи.

— До останнього часу ви мешкали і працювали у Кременчуці. З огляду на це, наскільки зручно вам буде працювати саме у Нових Санжарах? Чи не розглядаєте ви це своє призначення як тимчасове?

— Ні в якому разі. Прагнення працювати тут у мене є. А відстань від Кременчука не надто велика. Їздитиму додому, а виникатиме необхідність — залишатимусь ночувати тут. З цим ніяких проблем не буде.

— Що зміниться для звичайних людей зі зміною міліції на поліцію? І що потрібно буде змінити самим працівникам, які отримають шанс проявити себе у новій якості?

— Люди мають побачити, що для нас немає неважливих звернень. Кожне звернення громадянина має якісно обслуговуватися. Для тих працівників міліції, які й раніше працювали для людей, кожну справу пропускали через себе, не зміниться нічого: такі самі вимоги до них будуть і в поліції. А от із тими, хто ставився до своєї роботи аби-як, не мав контакту з людьми, відштовхував їх, з такими будемо прощатися.

— Що ви особисто хочете змінити у роботі правоохоронців? Як будете починати роботу у ще не знайомому для вас районі?

— По-перше, я буду максимально відкритим. Щовівторка — прийомні дні, з 9:00 до 12:00 та з 14:00 до 16:00. По-друге, буду сам їхати на зустрічі з людьми. Із четверга ми почнемо запроваджувати практику щотижневих виїзних прийомів. І почнемо з найвіддаленіших сільських рад. Я ж розумію, що старенькій бабусі чи дідусеві не завжди можливо доїхати у райцентр, щоб розповісти про свою проблему чи поскаржитись на працівника правоохоронних органів.

— Наскільки ефективними будуть такі скарги? Адже й раніше на особистих прийомах люди висловлювали претензії до роботи міліціонерів, але їх залишали на посадах.

— Згідно нового закону «Про національну поліцію», у місцевих рад є механізм висловлення недовіри начальнику поліції. Отже, якщо я не реагуватиму на скарги на моїх підлеглих, завтра поскаржаться на мене. Рішенням районної ради мене можуть усунути з посади. Тому реагування буде швидким і з кадровими висновками. Ті працівники, які не реагуватимуть на звернення громади, не будуть залишатися у поліції!

— Наостанок майже філософське питання: що для вас особисто нова національна поліція?

— Для мене це, перше за все, усвідомлення того, що ми живемо у новій країні, що працювати потрібно для людей. Якщо можеш перевести бабусю через вулицю — зроби це, і неважливо, у формі ти, чи без. Ми маємо працювати так, щоб люди побачили: поліцейські — це не щось чужорідне, це вихідці з народу, які завжди стануть на його захист.

На завершення нашої розмови ми домовилися із Олександром Мартишем, що зустрінемося вже після Нового року: після проведення атестації, затвердження штатного розпису, вирішення питань із формою та іншим забезпеченням. І поговоримо про роботу нової поліції у Новосанжарському районі вже більш предметно.


Автор: Розмову вів Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 листопада 2015, 10:16 | Нові Cанжари | Суспільство
1. карась / 29 листопада 2015, 12:20
поменялась вывеска ,а шуму то
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації