Вхід | Реєстрація

Безоплатна правова допомога для громадян

Законом України «Про безоплатну правову допомогу» визначено порядок реалізації громадянами права на безоплатну правову допомогу, її підстави та державні гарантії. Безоплатна вторинна правова допомога — вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Безоплатну правову допомогу поділяють на первинну (консультації, роз’яснення громадянам їхніх прав та можливостей їх захисту) та вторинну (захист у судах, здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах), інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, підготовка процесуальних документів (позовних заяв, апеляційних скарг з питань оформлення спадщини, прав власності на нерухоме майно (будівлі або земельну ділянку), виплати соціальної допомоги учасникам АТО, поновлення батьківських прав, розірвання шлюбу, виправлення помилок в документах, встановлення трудового стажу та інші.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога в Україні надається всім визначеним цим законом категоріям осіб: малозабезпеченим (якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї нижчий суми прожиткового мінімуму), інвалідам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (в тому числі учасникам АТО), членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам та особам, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Ці категорії осіб можуть, у разі потреби, безоплатно скористатися послугами адвокатів для представлення своїх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах. Держава фінансує послуги адвокатів, які будуть захищати інтереси громадян.
З 1 липня 2015 року працює Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги для мешканців Кременчука, Комсомольська, Глобинського, Кобеляцького, Козельщинського, Кременчуцького та Семенівського районів. Центр розміщується за адресою: м. Кременчук, вул. Пролетарська, 54. Прийом громадян: понеділок-п’ятниця з 9:00 до 18:00. Тел. (067)535-35-15.

Крім цього, Кобеляцьке районне управління юстиції повідомляє, що за домовленістю з керівництвом Кременчуцького місцевого центру із метою надання вторинної правової допомоги для мешканців Кобеляцького району 17 грудня 2015 року з 10:00 до 12:00 буде проведено виїзний прийом вищезазначеної категорії громадян представниками Центру в приміщенні Кобеляцького РУЮ за адресою: місто Кобеляки, вулиця Батиря, 6.

Попередній запис здійснюється за телефоном: 3–43–74. Громадянам варто при собі мати відповідні документи, підтверджуючі статус особи, довідку про склад сім’ї, довідку про доходи всіх членів сім’ї за останні півроку (з управління праці, пенсійного, податкової) та документи, що потребують вирішення спірних питань.


Автор: Кобеляцьке районне управління юстиції


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 грудня 2015, 09:10 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації