Вхід | Реєстрація

Cамочинне будівництво «в законі»

До кінця 2010 р. Уряд оголосив «амністію» для самочинно збудованих приватних будинків садибного типу, а також дачних та садових будинків з господарськими спорудами. Наприкінці минулого року набрав чинності Тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію таких об’єктів, зведених без отримання дозволу на виконання будівельних робіт.
— Амністія на самочинно зведені садибні, дачні будинки та господарські споруди, що була оголошена державою, дає чудову можливість їхнім власникам отримати сертифікат відповідності та ввести свої будівлі в експлуатацію. І цим потрібно якнайшвидше скористатися, бо вже є відповідні ініціативи щодо значного – у декілька разів, збільшення штрафних санкцій за самовільне будівництво, – зазначає начальник Кременчуцького теруправління інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Олена Лазоріва.
Порядок введення в експлуатацію самочинно збудованих об’єктів буде чинний лише до кінця поточного року, тож тим, хто самовільно звів собі «хатинку» або якусь господарську будівлю, варто поквапитися. Слід також мати на увазі, що амністія стосується лише об’єктів, зведених без дозволу на виконання будівельних робіт у період з 5.08.1992 р. по 1.01.2008 р.
Тимчасовий порядок дає можливість ввести в експлуатацію збудовані приватні житлові будинки загальною площею до 200 м², з кількістю поверхів – не більше 2-х, і господарськими будівлями площею до 100 м², які були зведені без істотних порушень будівельних норм і правил, прав та інтересів територіальних громад. Загальна вартість витрат забудовників, пов’язаних з узаконенням таких об’єктів, не перевищуватиме 600 грн, – зазначено на Інтернет-сайті Мінрегіонбуду України.
Сертифікати по будинкам більшої площі та поверховості видаватимуться після тех­огляду або техобстеження організаціями, що мають відповідну ліцензію. Коштувати ця процедура буде дещо дорожче.

До уваги
Право власності на об’єкти самочинного будівництва може бути визначено й у судовому порядку, проте лише прийняття споруд в експлуатацію в установленому порядку може підтвердити готовність об’єктів до повноцінної експлуатації та безпечного проживання людей.

Перепланування квартир дозволено
Із нового року, згідно з Постановою Кабміну, перепланування квартир можна проводити і без дозволу інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Щоправда, це стосується лише окремих видів будівельних робіт.
Ще донедавна будь-які зміни у плануванні квартири вимагали значної кількості дозволів певних інстанцій. А тепер Постановою Кабміну № 1104 «Деякі питання надання дозволів на виконання підготовчих і будівельних робіт» від 30 вересня 2009 р. затверджено перелік будівельних робіт, для здійснення яких не вимагається дозвіл інспекції державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК).
Зокрема дозвіл не потрібен для перепланування квартир у багатоповерхових житлових будинках і кімнат у гуртожитках, а також для об’єктів громадського призначення. Але потрібно мати на увазі, що такі дії можливі лише за умови збереження несучої конструкції, без перевищення допустимих навантажень на перекриття, стіни і фундаменти та за умови дотримання існуючих архітектурно-планувальних вимог, державних будівельних норм, місцевих правил забудови. При переплануванні можна збільшити житлову або допоміжну площу шляхом демонтажу перегородок, комор, печей, камінів, вітрин, засклення балконів і лоджій. Тобто перепланування можна робити без дозволу інспекції ДАБК, але це не означає, що не потрібно оформлювати жодних документів і робити все, що заманеться.
«У будь-якому випадку має бути проектна документація, а роботи повинна проводити організація, яка має відповідну ліцензію», – говорить начальник Кременчуцького теруправління інспекції ДАБК Олена Лазоріва. Звісно, це стосується складного перепланування, а не засклення лоджії. На такі роботи дозвіл має надавати організація, яка займається обслуговуванням цього будинку, або балансо­утримувач.
Не можна: об’єднувати лоджії з кімнатами шляхом розбирання зовнішніх стін, виносити на балкони та лоджії батареї центрального опалення, демонтувати вентиляційні канали, об’єднувати квартири, розташовані одна під іншою.

Без проблем!
Постанова Кабміну передбачає можливість облаштування без дозволу інспекції ДАБК автономних котельних установок потужніс­тю до 200 кВт, систем пожежної сигналізації, блискавкозахисних споруд тощо, зокрема дозволяє облаштовувати або закривати дверні та віконні прорізи, встановлювати індивідуальні прилади обліку енергоносіїв, гарячої та холодної води, облаштовувати пандуси для інвалідів, підключати приватні житлові будинки садибного типу та дачні будинки до газових мереж низького тиску та інших інженерних комунікацій.
На присадибній земельній ділянці без дозволу інспекції ДАБК тепер можна зводити тимчасові об’єкти: навіси, намети, літні душові кабіни, теплиці тощо.

Автор: Віктор КРУК, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 січня 2010, 15:10 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації