Вхід | Реєстрація

Медицина – поза політикою?

Медицина – поза політикою?

У Соколовій Балці 3-річній дитині нібито не надали медичну допомогу через розбіжність у політичних поглядах із її рідними. Тепер дідусь хлопчика вимагає покарання для медиків, а частина громади стає на їх захист.

До журналіста тижневика «ЕХО» звернувся мешканець Соколово‑Балківської сільської ради Іван Забрудський. І поскаржився на роботу медиків місцевої амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

— У суботу, 12 грудня, мій онук, якому 3 роки, захворів. У нього був кашель, температура піднялася. Дружина повезла його до амбулаторії у Соколову Балку. Так там його даже не подивилися, не послухали — тільки предложили пшакання для горла за 32 рублі — і все. Цілу ніч у онука була температура, а у неділю я відвіз його до Полтави. Там його подивилися, послухали, глянули горло і призначили лікування. Це ж могли зробити врачі і у Соколянці, але не захотіли.

За версією чоловіка, медики не надали його онукові медичну допомогу… через розбіжності у політичних поглядах. Цей висновок він зробив із того, що працівники амбулаторії на місцевих виборах підтримували іншого кандидата на посаду сільського голови. Якою б то не була причина, але у понеділок, 14 грудня, Іван Забрудський звернувся до головного лікаря Центру ПМСД Олега Яковенка із вимогою розібратися у ситуації.

— Через півчаса Яковенко був у Соколовій Балці. Поговорив із медиками, вони все це підтвердили і визнали. Та медсестра написала заяву, головний лікар її забрав. А тепер сьогодні (15 грудня — авт.) зранку закрили амбулаторію і поїхали усі на Нові Санжари — писати заяви на розрахунок. А як це так? Хто ж тоді людей прийматиме? Чи вони роблять усе, що захочуть?!
Аби розібратися у ситуації, ми звернулися за коментарем до головного лікаря центру ПМСД Олега Яковенка. У телефонній розмові він запевнив, що проблема, яка виникла у Соколовій Балці, вже вирішена. А при зустрічі пояснив: із медиками провели бесіду, звільняти нікого із амбулаторії не будуть.

— Я дійсно виїхав туди одразу після звернення, — розповів Олег Яковенко. — Працівники амбулаторії частково підтвердили те, що розповів цей чоловік. Дитину нібито оглянули, але не поміряли їй температуру, не послухали. Стосовно цього у мене була із ними розмова. Дійсно, одна із працівниць написала заяву. Але це були звичайні емоції. Гадаю, вона працюватиме далі. Щодо політики, то її не може бути в медицині. Для медика усі люди однакові, за кого б вони не голосували, кого б не підтримували.

Також Олег Яковенко підтвердив, що зранку вівторка працівники амбулаторії приїздили до Нових Санжар, але після розмови з ним повернулися на свої робочі місця.

На цьому історія не закінчилася. По обіді того ж дня, 15‑го грудня, до журналіста «ЕХО» зателефонували і попрохали про зустріч мешканці Соколової Балки. Поговорити із кореспондентом приїхали близько двадцяти жителів села. Усі вони прохали не писати погано про їх медиків і запевняли: свої обов’язки ті виконують професійно. А історію із ненаданням дитині допомоги нібито подають у викривленому світлі.

— У нас в амбулаторії немає сімейного лікаря, лише медсестри. А вони навіть не мають права писати направлення до спеціаліста. Чому ж дідусь не повіз дитину до Нехворощі, де є і сімейний, і дитячий лікар? Це ж ближче, ніж до Полтави. Може, це спеціально було устроєно? — висловлюють припущення люди при зустрічі.

— За нашими медиками — усе село. Моєму свекру, інваліду війни, часто доводилося викликати їх і серед ночі. Так наша Лєна, на яку оце зараз скаржаться, ніколи не відмовила! Не пишіть про них погано, не беріть гріха на душу, — говорить літня жінка.

Ще одна мешканка Соколової Балки розповідає про те, як медсестра амбулаторії буквально врятувала їй життя.

— У мене виникло запалення легень, але рентген чомусь цього не показав. А вона послухала і сказала: «У тебе запалення». На роботі навіть не повірили, що рентген міг цього не показати. Але це дійсно було запалення і вона мене фактично врятувала.

Поговоривши із журналістом, люди поїхали. Сподіваючись, що справедливість і правда переможе і медики залишаться працювати в амбулаторії. Так само на справедливість розраховує Іван Забрудський, який вважає (і, напевно, небезпідставно), що непрофесійність має бути покарана. Сподіваємось, що ситуація вирішиться без складних наслідків для соколовобалківської громади. А медицина все ж таки залишиться поза політикою.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 грудня 2015, 11:18 | Нові Cанжари | Спорт і здоров'я
1. Медсестра / 18 грудня 2015, 11:32
Шо вони його там розвезли, роблять із мухи слона. Як будуть виступати, то всім дамо прививки від поліомієліту.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації