Вхід | Реєстрація

Комусь пай може дістатися на кладовищі

Комусь пай може дістатися на кладовищі

До редакції «ЕХО» звернулися жителі Григоро-Бригадирівки, які вважають, що їх землю неправомірно обробляє місцевий фермер.

Розпочалася ця історія у 1991 році, коли три григоробригадирівські сім’ї отримали в сільській раді земельні ділянки в межах села по 0,72, 0,76 та 0,77 гектара. Земля виділялась їм під забудову та ведення городництва. Через п’ять років вони її приватизували (це підтверджують державні акти). І користувались до 2015‑го.

У серпні цього року голова СФГ «Ліс» Іван Лещенко виорав ці земельні ділянки. Точніше, частину: по 0,51 гектара в кожного. І засіяв їх ріпаком.

Жителі Григоро-Бригадирівки обурені такими діями фермера і вважають, що він самовільно захопив їх землю.

Сам Іван Лещенко повідомив, що на цьому полі обробляє земельні паї, які люди здали йому в оренду. І землю, котру троє жителів Григоро-Бригадирівки використовували під городництво, згідно документів, під час розпаювання отримав Іван Ткач.

Щоб не виникало непорозуміння, Лещенко у кінці квітня 2015‑го запросив спеціалістів із Полтавського інституту землевпорядкування. Вони переміряли поле і довели правомірність дій фермера.

— Я запрошував землевпорядника сільської ради, коли проводились заміри поля, але вона відмовилась приходити, — говорить Лещенко. — Розумієте, земель під городництво в межах села вистачає, а пай надається один раз.

Обурені григоробригадирівці звернулися в районний відділ держгеокадастру. І виявилось, що їх державні акти не внесені до публічної карти. А земельні ділянки, які вони використовували під городи, включені в пай.

Наталія Кулик, працівник відділу держгеокадастру, пояснила кореспондентам «ЕХО», що ця земельна ділянка є приватною власністю. І вирішити питання можна лише в судовому порядку.

Отож, григоробригадирівці виготовили технічну документацію на свої земельні ділянки і написали заяви в суд.

 

Кабінетні землеміри

Ще влітку один із сільських голів розповідав кореспондентам про неминучість виникнення земельних проблем. Справа в тому, що розпаювання проводилось фахівцями без виїзду на місця, а сидячи в кабінеті. При цьому на картах не нанесені ґрунтові дороги, звалища, силосні ями і тому подібне. Орендуються поля, в основному, згідно старих карт, без попередніх замірів. А якщо їх провести, то може виявитись, що комусь пай дістався на неугіддях, навіть на кладовищі.

Подібні випадки підтверджують і працівники приватних землевпорядних організацій. Вони говорять, що, переміряючи поле, нерідко стикаються з фактом, коли паї опиняються за його межами. Добре, якщо це ґрунтова дорога. Гірше — коли посадка, звалище або колишні силосні ями. Власникові такого паю доведеться самостійно викорчовувати дерева, позбуватись побутових відходів чи загортати рови.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 грудня 2015, 09:17 | Нові Cанжари | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації