Вхід | Реєстрація

Обговорювали перспективи об’єднаних громад

11 грудня у приміщенні районної державної адміністрації відбулася нарада щодо проведення заходів з децентралізації.

Відкрив нараду голова райдержадміністрації Сергій Турський та надав слово керівникові обласного Офісу реформ Олені Тертишній. Офіс реформ у Дніпропетровській області завершив проведення засідань робочих груп у районах, де створені громади, щодо їх реєстрації та забезпечення функціонування. Усі громади області пройшли реєстрацію, розробили структури виконкомів та готові до проведення бюджетних сесій.

На конкретних прикладах об’єднаних громад Дніпропетровщини, а їх уже 15 (у тому числі — з нашого району Ляшківська і Могилівська), Олена Анатоліївна показувала механізми управління територією, її суттєво нову якість. Адже вивільнені кошти громада на свій розсуд може використовувати для мотивації людей. Наприклад, в одній із об’єднаних громад вирішили їм здійснювати доплату вчителям. Середня зарплата педагогів там становить 6 тисяч гривень.

Об’єднана громада — така собі мінімодель сучасного району: майже усі необхідні послуги мають надаватися на місці. Усі дозволи, реєстрації, посвідчення можна буде отримати у центрі адміністративних послуг. Поки що на рівні районів лишаються пенсійне, казначейське забезпечення та нарахування і надання житлових субсидій. У всіх селах територіальної громади буде обиратися староста, який буде і членом виконкому, і братиме участь у підготовці проекту бюджету громади. Жодна копійка зібраних у його селі податків без його відома не може витрачатися. Також староста сприятиме своїм землякам у підготовці документів тощо.

Отже, більшість повноважень, сконцентрованих у районі, будуть передані на місця, в об’єднані громади.

Протягом 2017 року на основі об’єднаних громад уже будуть формуватися райони. Який механізм і юридична база передачі повноважень, як не втратити якість послуг, обговорювали керівники новостворених у районі громад, Ляшківської та Могилівської, разом з керівником Офісу реформ, керівництвом райдержадміністрації, районної ради, фінансових, медичних, освітніх, культурних установ району. Питань дуже багато, зокрема щодо конкретних механізмів передачі повноважень. Як запевнила Олена Тертишна, відповіді на них уже є, першопрохідці, які ступили на шлях децентралізації, вже побачили її переваги.


Автор: За матеріалами прес-служби райдержадміністрації


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 грудня 2015, 15:17 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації