Вхід | Реєстрація

У Свято-Покровському соборі відбулося урочисте відкриття нижнього храму

У Свято-Покровському соборі відбулося урочисте відкриття нижнього храму

25 грудня православні Царичанського району святкували одразу три престольних свята — Святителя Спиридона Тримифундського, Священомучеників Харлампія і Власія. Частки їх святих мощей були закладені у Святий престол нижнього храму.

Вранці до Свято-Покровського кафедрального собору зійшлася і з’їхалася велика кількість вірян з усієї округи, а також з Дніпропетровська, Дніпродзержинська. Спочатку парафіяни з молитвами зустріли Владику Володимира архієпископа Дніпродзержинського і Царичанського та духовенство єпархій. Відбулася коротка святкова служба. Далі святкове православне дійство перемістилося до нижнього храму, яке знаходиться у підвалі собору. Нижній храм назвали на честь священномучеників Харалампія і Власія. Храм освятився великою Божественною Літургією, яку відправили Владика Володимир та багаточисленне священництво. Супроводжувалася служба благоговійними піснеспівами архієрейського хору (регент матушка Олена Пігарєва) та професійним чоловічим співочим гуртом «Орфеус». За своїми розмірами приміщення нижнього храму невелике. Над оздобленням храму потрудилося багато парафіян, тому нижній храм вражає своєю ошатністю та величавістю. І неперевершена робота художників, які розмальовували стіни і багате оздоблення престола, люстр, свічних підставок — усе це радувало естетичністю і гармонійністю.

У проповіді на Божественній Літургії Владика Володимир розповів вірянам про священномучеників Харалампія і Власія. Харалампій — це приклад безмежної, жертовної віри Господу Богу. Священномученик Харалампій у дуже похилому віці прийняв мученицьку смерть від ворогів християнської віри. Йому було 103 роки і його дуже катували, але він з вірою у Господа стійко все витерпів. Цей святий вважається захисником від небезпеки і наглої смерті. До Священномученика Власія за допомогою зверталися усі: і люди, і люті звірі, які їли з його рук. За словами Владики, на Власія треба щедро пригощати людей їжею, годувати нужденних і голодних. І самим треба ситно поїсти. День священномучеників Харалампія і Власія вшановують 23 і 24 лютого.

— Ці святі дуже шановані у православних, — наголосив Владика Володимир.

Уцей день прихожани вітали з днем народження благочинного Царичанського округу протоієрея Сергія Пігарєва. Отець Сергій радо приймав вітання від Владики, священиків, вірян, колег. керівництва району, друзів, колишніх однокурсників. Церковний хор неодноразово співав «Многая літа».


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації