Пройшли новорічні свята. Під час них кожна господиня намагалася приготувати багато смачних і вишуканих страв, які обходилися сімейному бюджету недешево.
Сьогодні у нас нова добірка рецептів простих недорогих блюд, які можна приготувати, коли в домі несприятлива фінансова ситуація. Для приготування цих страв ви можете скористатися залишками продуктів, які у вас є в наявності, або купити в магазині чи на ринку те, що вам буде по кишені.
Суп з цвітною капустою
На 3 л води буде потрібно: 2 картоплини, 2 ріпчасті цибулини, 2 моркви, 1/2 склянки вермішелі, 1 суцвіття капусти, 1 ст. ложка томату, 3 ст. ложки рослинної олії без запаху, зелень.
У киплячу воду покласти нарізану картоплю, цибулю, моркву. Як закипить — підсолити, засипати вермішель і дрібно нашатковану цвітну капусту. Через 10–15 хвилин додати томат, масло, зелень. Коли закипить, вимкнути.
Ці легкі супи хороші і для пісного харчування.
Рисові коржики
5 ст. ложок відвареного рису змішати з соєвим соусом. Додати дрібно нарізані 3 кільця вареної ковбаси, 2 сирих яйця і 4 ст. ложки житнього борошна (можна використовувати і пшеничне борошно).
Усе перемішати і випікати в рослинній олії, викладаючи рисову масу на сковороду ложкою.
Спагеті по-домашньому
Спагеті розламати на 2–3 частини і відварити в підсоленій воді.
Сало нарізати невеликими брусочками, викласти на сковороду і поставити на вогонь. Смажити, помішуючи, до бурштинового кольору. Сало повинне залишитися м'яким і соковитим.
При подачі викласти макарони на тарілку, зробити поглиблення, в яке покласти шкварки, злегка полити жиром зі сковороди і зверху посипати тертим сиром (якщо він є). Подати в гарячому вигляді.
Це блюдо можна приготувати, якщо у вас є шматочок свинячого сала. Воно однаково добре підійде до сніданку або вечері, чи на друге до обіду.
Картопля по-селянськи
З розрахунку на 2–3 порції потрібно 10 картоплин, 2–3 ріпчасті цибулини, 3-4 зубчики часнику, 3 ст. ложки рослинної олії, зелень кропу, чорний мелений перець і сіль за смаком.
Картоплю помити, відварити в шкірці, дати охолонути, очистити, нарізати часточками, посолити і обсмажити на рослинному маслі. Потім перемішати з окремо обсмаженою до золотистого кольору цибулею, посипати меленим перцем, заправити товченим часником.
При подачі посипати дрібно нарізаним кропом.
Тушкована цвітна капуста з вермішеллю
Нарізати і спасерувати ріпчасту цибулю. Потім додати дрібно нарізану цвітну капусту, долити трохи води і тушкувати при закритій кришці до готовності капусти. Зварену заздалегідь вермішель з'єднати з капустою і тушкувати ще 5–10 хвилин. Перед тим як зняти з вогню, покласти зелень.
Салат «Бодрячок»
Потрібно: 4 картоплини, 3–4 курячі печінки, 1 ріпчаста цибулина, 3–4 ст. ложки рослинної олії, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Картоплю відварити в шкірці, остудити, очистити, нарізати кубиками. Печінку промити, видалити жовчні місця, обсушити, посолити, поперчити і обсмажити в рослинному маслі, нарізати дрібними шматочками. Цибулю нарізати і обсмажити (можна використовувати і сиру). Усе з'єднати, посолити, поперчити, заправити олією і обережно перемішати.
Салат на швидку руку
Потрібно: 3–4 ріпчасті цибулини, 1 яйце, 1 яблуко, 2 ст.ложки сметани.
Цибулю дрібно нарізати, обдати окропом. Яблуко нарізати дрібними шматочками, яйце подрібнити. Усе з'єднати, змішати і заправити сметаною.
Салат «З того, що було»
Потрібно: 1 пачка вермішелі швидкого приготування, 2 варені яйця, 1 огірок і 1 помідор, цибуля, петрушка, майонез.
Вермішель залити окропом і злегка посипати спеціями. Як тільки вона розбухне, злити надлишки води. Додати нарізані яйця, помідор, огірок, цибулю і зелень петрушки. Посолити за смаком і заправити майонезом.
Млинцевий овочевий пиріг
Потрібно: 1 склянку пшеничного борошна, 3 склянки води, по 1 склянці натертих на дрібній тертці моркви, буряка і білокачанної капусти, сіль за смаком.
Борошно просіяти, всипати в глибоку миску, зробити в центрі поглиблення і, обережно вливши підсолену холодну воду, ретельно розтерти, щоб не було грудочок. Отримане рідке тісто процідити, розділивши на 3 частини, і кожну змішати окремо — з морквою, буряком, капустою. Обсмажити млинці з двох сторін, по черзі використовуючи всі три види тіста, потім скласти їх гіркою, чергуючи за кольором. Готовий кольоровий млинцевий пиріг, викладений на блюдо, розрізати на порції і подати до столу.
Картопля «Радість студента»
1 кг картоплі очистити, вимити й нарізати кружечками завтовшки в 1 см. Викласти картоплю на змащене жиром деко. Покрити кільцями ріпчастої цибулі і залити майонезом.
250 г свинячого сала нарізати кубиками і викласти рівномірно на картоплю.
Запікати в духовці 25–30 хвилин.