Вхід | Реєстрація

Афера чи епідемія

Ажіотаж щодо епідемії грипу в Україні нібито стих. Політики перестали коментувати її перебіг, електронні засоби масової інформації припинили вести щоденний перерахунок кількості смертей. В аптеках знову з’явились «Афлубін», «Амізон», «Оксолінова мазь» та інші противірусні препарати. Натомість з’явились повідомлення про те, що каліфорнійський, він же, свинячий, грип є найбільшою аферою в медицині.
У світі все голосніше говорять про маніпуляції зі свинячим грипом: чутки про його загрозу для населення планети виявилися сильно перебільшені, американський і європейські уряди скасовують замовлення на вакцину. На цьому тлі Рада Європи обговорить у другій половині січня у Страсбурзі пропозицію розслідувати діяльність фармацевтичних компаній, які підозрюються у маніпуляціях з цим захворюванням заради збільшення власного прибутку.
З такою ініціативою виступив відомий епідеміолог Вольфганг Водарг, який очолює у Раді Європи підкомітет з охорони здоров’я. На його думку, виробники протигрипозних препаратів і вакцин чинили тиск на Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) і змусили її оголосити свинячий грип пандемією. Цю історію доктор Водарг назвав «одним із найгучніших медичних скандалів сторіччя».
Насіння страху, за його словами, було посіяне п’ять років тому, коли всі боялися подальшої мутації вірусу пташиного грипу, який міг би заражати людей. Атмосфера паніки змусила власті різних країн створювати великі запаси протигрипозних ліків «Таміфлю» і укладати так звані сплячі контракти з фармацевтичними компаніями на виробництво десятків мільйонів доз вакцини.
Тепер же власті країн масово скасовують замовлення. Так, Франція планує відмовитися від 50 млн. доз вакцини із замовлених 94 млн., Німеччина — від половини із замовлених 50 млн. доз. Великобританія також веде переговори з постачальником про зниження об’єму закупівель.
Іспанські чиновники заявляють, що хотіли б повернути невикористану вакцину (об’єми не уточнюються), а Нідерланди і Швейцарія планують відвантажити незатребуваний препарат у країни, де його все ще не вистачає. Про можливість повернення частини вакцини заявляла також Бельгія, яка замовила 12,6 млн. доз і яка вже отримала приблизно 5 млн.
Скорочення об’єму замовлень може призвести до того, що продажі у 4‑му кварталі 2009 року та з січня по березень 2010 року виявляться нижчими, ніж очікувалося, хоча самі фармацевтичні концерни і заявляють, що незадоволений попит на їхню продукцію ще є за межами Європи.
«Усі програми з вакцинації були побудовані на тому, що одній людині необхідно дві дози. Але виявилося, що достатньо і однієї. Тому поява надлишків цілком природна, і говорити про те, що країни замовили дуже багато препарату, не можна», — пояснює Ангус Ніколл, фахівець з грипу Європейського центру профілактики захворювань.
Також число людей, які вирішили зробити щеплення від свинячого грипу, виявилося на ділі набагато меншим, ніж прогнозувалося. Так, у Великобританії щепилися тільки 3,8 млн. чоловік, хоча до медичних установ було відправлено 12,5 млн. доз, готових до використання. У Франції щепилися 5 млн. чоловік.
У свою чергу, Україна відмовилася брати на себе всю відповідальність за вакцину від свинячого грипу, яку пропонує Всесвітня організація охорони здоров’я, і висунула ВООЗ низку умов, за яких країна прийме запропоновану вакцину.
За словами головного санлікаря Олександра Біловола, найближчим часом Україна очікує від ВООЗ інформації про те, яка вакцина буде запропонована, і лише після всіх необхідних процедур Міністерство охорони здоров’я ухвалюватиме рішення про вакцинацію.
Росія також не залишилася осторонь скандалу з маніпуляціями навколо свинячого грипу. «Проблеми з непристойною діяльністю фармацевтичних компаній у нас ще гостріші», — розповів заступник керівника формулярного комітету Російської академії медичних наук Павло Воробйов.
Разом з тим, хвороба все ж таки не є плодом хворої уяви фармацевтів. Як підкреслив Воробйов, «методику її виявлення і лікування розробляти необхідно, адже особливо вона небезпечна для молодих людей і вагітних жінок, оскільки може викликати серйозні ускладнення, наприклад, геморагічні пневмонії».
Тим часом оприлюднено наказ Мін­охо­ро­н­здоров’я № 926 за підписом міністра охорони здоров’я України Василя Князевича, згідно з яким Міністерство охорони здоров’я України затвердило план заходів щодо проведення вакцинації населення проти сезонного і пандемічного грипу.
За наявності необхідної кількості вакцини вирішено вакцинувати вагітних жінок, дітей старших 6 місяців з одним хронічним захворюванням, групи ризику за станом здоров’я (хворі на цукровий діабетом, хронічний бронхіт, ожиріння, серцево‑судинні захворювання, онкологічні захворюваннями, хворі з імунодефіцитним станом), групи професійного ризику (співробітники комунальних служб, правоохоронних органів, освіти, військовослужбовці), студентів 5 і 6 курсів вузів III–IV рівнів акредитації, дітей і дорослих, які перебувають на утриманні в інтернатних закладах закритого типу, здорових дорослих віком від 18 до 49 років, здорових дорослих віком 50 років і старше.
Також, згідно з наказом, на постійній основі має бути забезпечене оперативне реагування та інформування про випадки післявакційних реакцій і ускладнень в установленому порядку.


Коментар місцевих фахівців
Ми задали їм три запитання:
1. Яка ситуація із захворюванням на грип та ГРВі на сьогоднішній день?
2. Що вам відомо про загальнодержавну вакцинацію від так званого «каліфорнійського» грипу?
3. Чи можете прокоментувати заяви посадовців Ради Європи про пандемічний грип, як найбільшу медичну аферу?
Говорить Іван Супруненко, головний лікар ЦРЛ
1. Зараз ситуація із захворюваністю на ГРВі спокійна. Так, за останню добу (18 січня) не госпіталізовано жодного хворого із ГРВі. Всього ж за період епідемії в Кобеляцькому районі зафіксовано 3650 випадків захворювань на ГРВі. Із них у 1821 випадку хворіли діти. В різний період перехворіли і 20 вагітних жінок. Всі вони вилікувані. Із медиків перехворіли 51 працівник.
Ми отримали 1050 капсул «Таміфлю», із них 261 — використали. В районі не було жодного летального випадку після грипу. Не доводилось і застосовувати апарат штучної вентиляції легень.
2. Вакцини від грипу H1 N1 в Кобеляцькому районі немає, тому про масову вакцинацію мова не йде. Вакцини від звичайного сезонного грипу, так як «Інфлувак» і «Вакси грип» є. 49 медиків щеплені ними за рахунок бюджетних коштів.
3. Щодо можливої афери навколо пандемічного грипу… Звичайно, мені важко коментувати такі заяви. Скажу лише, що в Кобеляцькому районі випадків захворювання на «каліфорнійський» грип не зафіксовано, хоча ми й відправляли аналізи хворих у спеціальну лабораторію. А взагалі, поки що нічого незвичайного в сезонній епідемії грипу не було.
Валентина Семиног, заступник головного Державного санітарного лікаря району.
1. Зараз зафіксований спад захворюваності на грип і ГРВі, карантину в жодному навчальному закладі немає. Хоча відзначу, що нам дуже важко контролювати ситуацію. Ось, наприклад, станом на 19 січня в школу не з’явились 342 учні. А за медичною допомогою звернулись 51. Де інші дітки? Чи вони хворіють на грип, чи морозу злякались, чи травму отримали? Ось в чому питання.
2. З приводу масової вакцинації до нас поки що ніяка інформація не надходила.
3. Я не згодна із твердженням про те, що відбувалась якась медична афера. Ніхто не заперечить той факт, що епідемія була. Були дуже тяжкі ускладнення, більше тисячі людей померли. І те, що в Україні ввели карантин — це правильно. Хто б що зараз «заднім числом» не заявляв, але то був дуже дієвий захід, який зупинив швидке розповсюдження вірусу.
Те, що в Україні новий і тяжкий різновид грипу я особисто зрозуміла, коли з’явилась інформація про смерть кількох медиків. Таке трапляється надзвичайно рідко.

Автор: «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації