Вхід | Реєстрація

Береги звільняються від незаконних забудов

Сьогодні, як ніколи, увага всього суспільства привернута до діяльності органів прокуратури. І це закономірно, адже процес розбудови правової демократичної державності в Україні нерозривно пов’язаний із становленням її вищої наглядової інстанції, від ефективної роботи якої залежить стан законності та правопорядку в державі, спокій у суспільстві.
Полтавська міжрайонна природоохоронна прокуратура розміщена в м. Кременчуці, але її діяльність поширюється на всю територію Полтавщини. На відміну від територіальних прокуратур діяльність природоохоронної прокуратури спрямована на збереження природних ресурсів держави, усунення екологічних проблем у регіоні, притягнення порушників екологічного законодавства до відповідальності, повного та своєчасного від­шкодування винними особами завданих довкіллю збитків, припинення екологічно-небезпечної діяльності підприємств.
Для здійснення ефективного нагляду за діяльністю контролюючих природоохоронних органів, у прокуратурі налагоджена чітка система надходження з цих органів інформації про результати їх діяльності, а також про стан додержання законів про охорону довкілля на відповідних напрямках.
Так, Полтавською міжрайонною природоохоронною прокуратурою, з залученням фахівців Полтавської облдержземінспекції, проведено перевірку додержання вимог земельного законодавства при використанні земельних ділянок під розміщення вагончиків, гаражів та ангару в адміністративних межах Григоро-Бригадирівської сільської ради Кобеляцького району на землях лісогосподарського призначення Салівського лісництва ДП «Кременчуцьке лісове господарство».
В ході перевірки встановлено, що гр. К., в порушення вимог ст.ст. 61, 124, 125, 126 Земельного кодексу України, ст.ст. 20, 25 Закону України «Про землеустрій», ст.ст. 88, 89 Водного кодексу України без набуття права власності чи права користування земельною ділянкою, встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та одержання документа, що посвідчує право на неї, самовільно зайнято земельну ділянку загальною площею 0,3914 га на території Григоро-Бригадирівської сільської ради Кобеляцького району за межами населеного пункту в районі мисливсько-рибальської бази «Тахтаївське» на землях лісогосподарського призначення в межах прибережної захисної смуги Дніпродзержинського водосховища, на якій встановлено 2 вагончики, 2 гаражі та 1 ангар.
Самовільність та незаконність зайняття земельних ділянок під 2 вагончиками, 2 гаражами та 1 ангаром підтверджується актами перевірок Держземінспекції в Полтавській області.
З метою усунення порушень земельного законодавства Держземінспекцією в Полтавській області гр. К. вносився припис, а також відносно нього складено протокол про адміністративне правопорушення та винесено постанови про накладення адміністративного стягнення за самовільне зайняття земельної ділянки.
Проте, вказані заходи не призвели до звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки у добровільному порядку, або оформлення права користування чи права власності на вказану земельну ділянку.
В зв’язку з викладеним, Полтавською міжрайонною природоохоронною прокуратурою подано позов до гр. К. про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та приведення її у придатний для використання стан.
За результатами розгляду позовної заяви, Кобеляцьким районним судом вимоги прокурора задоволені в повному обсязі.
Аналогічні позовні заяви також подано ще до 5 громадян, 4 з яких на сьогодні перебувають у провадженні суду, 1 задоволена.
І наостанок хочеться нагадати, згідно ст. 1 Земельного кодексу України, земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Використання землі не може завдавати шкоди правам і свободам громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі.

Автор: Ст. слідчий Полтавської міжрайонної природоохоронної прокуратури юрист 3 класу В. М. Зубченко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 січня 2010, 11:42 | Полтавщина |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації