Вхід | Реєстрація

Вакцинація проти циркуляції

Вакцинація проти циркуляції

Лікар-педіатр Наталія Липка розповіла про вакцину від поліомієліту та спростувала чутки з приводу її побічних ефектів у дітей.

Із 25 січня в Кобеляцькому районі розпочався третій тур вакцинації від гострого інфекційного захворювання. За час двох попередніх жителі нашої держави встигли почути багато нарікань на препарат, який вводять малечі. Говорили, що при транспортуванні в Україну ліки зберігалися в неналежних умовах. А кілька телевізійних каналів навіть транслювали сюжети, де говорилось про можливу загибель дитини після вакцинації. Серед кобелячан, у свою чергу, переказувались почуті і побачені новини, але при цьому додавались нові «факти».

Кореспонденти «ЕХО» звернулися до лікарів комунального закладу «Кобеляцький центр ПМСД», щоб учергове з’ясувати ситуацію щодо вакцини. Наталія Липка, лікар-педіатр, повідомила, що днями повернулася з робочого відрядження:

— Із 26 по 28 січня в Києві проходив семінар-тренінг, організований представниками Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). У ньому взяли участь лікарі з Донецької, Сумської, Вінницької та Полтавської областей. Із багатьох питань медпрацівників консультувала Катерина Булавінова, медичний експерт ЮНІСЕФ в Україні. Вона запевнила, що препарат від поліомієліту, яким вакцинують українських дітей, французького виробництва. Вакцина сертифікована і пройшла всі перевірки. При цьому наголошувалось, що у світі не зафіксовано жодного летального випадку, який би спричинив препарат від поліомієліту.

На семінарі Катерина Булавіна зазначала, що питання вакцинації від поліомієліту гостро піднімалось ще з 2008 року. У 2014‑му щеплення були проведені лише для 14 відсотків українських дітей, при нормі 95. Наслідком такої роботи стали два випадки, які влітку трапилися на Закарпатті. Тоді у дітей 10‑ти місяців та 4‑ох років виявили це інфекційне захворювання.

Зі слів лікаря-педіатра, вакцинація є вкрай необхідною, щоб припинити циркуляцію вірусу.

— На сьогодні у «Кобеляцькому центрі ПМСД» є достатня кількість препарату, — говорить Наталія Липка. — Вакцинації підлягають діти від двох до десяти років. Плануємо провести третій тур до кінця цього тижня. Згідно рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України, вакцинація проводиться і в період загострення ГРВІ та грипу. Перед вакцинацією лікар перевіряє стан здоров’я кожної дитини. Батьки дають письмову згоду. Препарат не вводиться, якщо дитина хвора. Хоча у всьому світі вакцинують навіть при температурі тіла 38 градусів.

Також лікар зазначила, що з весни 2016‑го для щеплення використовуватиметься не жива, а інактивована вакцина.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 лютого 2016, 10:15 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації