Вхід | Реєстрація

Весела та сумна статистика

Весела та сумна статистика
Час спливає непомітно і безупинно приносить з собою у цей світ зміни. Одні народжуються, інші помирають… Не оминають ці зміни і Кобеляччину, де за минулий рік пішло з життя на 604 особи більше, ніж народилось.

«Не можу сказати, краще напишу»
Інколи батьки не усвідомлюють, наскільки важливим є вибір імені для новонародженого.
Минулого тижня до Кобеляцького відділення РАЦСу прийшли батьки, щоб офіційно зареєструвати ім’я своєму новонародженому сину. Яке ж було здивування у начальника відділу РАЦС Ірини Бутко, коли вона почула, як хочуть назвати дитину.
— Я вам це ім’я не можу сказати, краще напишу, — говорить Ірина Андріївна і подає мені папірець, на якому написано: «Кірілл». — Це не опечатка, батьки дійсно вимагали, щоб на українській мові це ім’я писалось саме так: через «і» та з двома літерами «л».
Чим керувалось подружжя при виборі імені, можна тільки припустити. Ймовірно батьки мислили так: «На російській мові (Кирилл) звучить красиво, а на українській (Кирило) уже не викликає такого захоплення.» Тож комусь прийшла ідея: «А давай переведемо на українську російське слово і запишемо так як чуємо». В принципі з цими судженнями, можливо, хтось і погодиться, проте навіщо ж другу «л» залишили?
Начальник РАЦСу довго переконувала новоспечених батьків змінити свою позицію відносно написання імені і наводила досить серйозні факти.
Дитині у майбутньому доведеться постійно відстоювати своє ім’я в школі, університеті та й взагалі по життю. Адже спробуй кожному вчителю, однокласнику пояснити чому ім’я Кірілла пишеться саме так, а не інакше. Школяру доведеться постійно слідкувати, як його ім’я написане в шкільному журналі, на зошиті, тощо.
Коли Кірілл виросте і одружиться, уявіть, як буде по батькові його дітей. Кіріллівна? Кіріллович? А якщо хлопець стане керівником якоїсь установи чи підприємства — скільки проблем буде в оточуючих з документацією, адже вгадати як пишеться це ім’я практично не можливо…
На всі роз’яснення та аргументи Ірини Бутко батьки відповідали, що коли їх дитина виросте, то зможе змінити своє ім’я. Але ж скільки клопотів випаде на долю дитини до цього часу? Батьків переконати так і не вдалося. Тепер у нашому районі проживає Кірілл.

Дитячі імена
За 2009 рік у Кобеляцькому районі народилось 438 дітей, що на три немовля менше, ніж у попередньому році. За минулий рік хлопчикам найчастіше давали такі імена, як: Артем, Олександр, Євгеній, Дмитро, Володимир, Ярослав, Максим, Ілля. З’явилось у нашому районі п’ять Давидів. Ще кобеляцьких хлопчиків, хоч і рідше, але називають: Іван, Денис, Павло, Єгор, Назар, Макар, Захар, Марк, Олег. Зустрічаються поодинокі випадки таких чоловічих імен як: Абдурахман, Джастін, Герман, Тахір та Тимур.
Серед жіночих імен минулий рік славиться найбільш вживаними іменами: Юлія, Поліна, Валерія, Анастасія, Дар’я (Дарія), Софія, Євгенія. Рідко, у 2009‑му називали батьки своїх дівчаток ім’ям: Марина, Ірина, Валентина, Тетяна, Людмила, Ганна, Раїса, Лілія, Ольга та Альбіна. Рідкісними на Кобеляччині є імена Лоліта, Каміла, Соломія, Ніколь, Єва, Ельвіра, Майя, Даніела, Віолетта.
Найпопулярніше ім’я, яким називають дівчаток у Полтаві, ось вже 4 роки є незмінним — Анастасія. Серед незвичних імен в обласному центрі відзначають Лану, Латріну, Нікітію та Златану.

Чоловіки помирають
У минулому році в Кобеляцькому районі пішло з життя 1042 особи. Погодьтесь, велика цифра. Хоча, порівнюючи з 2008‑м роком — це на 72 жителя менше. Однак вже 2010 рік засмучує своєю статистикою.
— Починаючи із новорічного горя під ялинкою, так багато смертей у цьому місяці, — зазначає Ірина Андріївна. — Станом на 20 січня з нового року по району померло 69 осіб.
Невтішним є і те, що серед померлих багато осіб 40–60 років. Здебільшого — чоловіки.
Кожному зрозуміло, що основною причиною такої сумної статистики є спосіб життя, який ведуть більшість представників сильної статі. Чоловіки вдаються в крайності: або працюють цілодобово, не шкодуючи свого здоров’я, або зловживають алкоголем і тютюном. Якщо ж чоловік тяжко працює без зупину та поєднує це з шкідливими звичками, на жаль, невдовзі його жінка може стати вдовою, а діти втратять годувальника. Бережіть себе, дорогі чоловіки, батьки, дідусі! Всіх грошей не заробиш, особливо в нашій країні… А коли знову захочете зазирнути до чарки, згадайте слова Катерини ІІ, які вона говорила про народ: «Пусть пьют! Лишь бы не думали.»

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 січня 2010, 11:49 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації