Вхід | Реєстрація

Актуальний мороз

Актуальний мороз
26 січня відбулася чергова апаратна нарада при голові районної ради. Головною темою для обговорення стали несприятливі погодні умови та пов’язані із ними проблеми.
— Ми зараз перебуваємо в нелегких умовах виборчих перегонів, які впливають на всю країну, — розпочав засідання заступник голови районної ради Борис Федоренко. — Крім цього, живемо в умовах відсутності бюджету. А тепер до виборів додалися ще й морози. Тому я гадаю, нам є що обговорити.
Виступаючі на нараді зайвий раз підтвердили — перший тур виборів пройшов загалом спокійно і майже без проблем. Ті негаразди, які все ж таки виникали, практично одразу вирішувались на місцях. Головною ж проблемою дільниць було, переважно, недостатнє опалення. Були і дещо серйозніші випадки. Наприклад, у Кунцевому виборча дільниця взагалі «розморозилась» і на другий тур її доведеться перенести до сільської ради.
Загалом, надалі питання морозів та теплопостачання стало ключовим на нараді. Спочатку районні МНСники та медики порадували звісткою, що жодного випадку обмороження на Новосанжарщині зафіксовано не було. А потім виступила напевно найбільш пов’язана із протидією морозу людина в районі — начальник Новосанжарського УЕГГ Григорій Перерва.
— Внаслідок різкого похолодання пропорційно серйозно зросло і споживання газу жителями району, — прокоментував Григорій Степанович. — Внаслідок цього, зокрема, сталося падіння тиску на газо-розподільчій станції, яка забезпечує Соколову Балку, Драбинівку, Богданівку та Кустолове. Завдяки нашому оперативному реагуванню цю проблему вдалося усунути — ми збільшили тиск із Нових Санжар і стабілізували ситуацію. Хочу зазначити — те, що відбулося, ніяк не позначилося на наших користувачах. Але проблема є і її треба вирішувати вже найближчого літа. Якщо Богданівку та Кустолове ми можемо забезпечити газом відповідного тиску, то до Соколової Балки та Драбинівки ми просто не дістанемо. Тому виникає необхідність у побудові перемички Шедієве — Андріївка, щоб потім використовувати Шедіївську АГРС, як резервну.
Також Григорій Перерва зазначив, що напередодні похолодання його працівники провели велику роботу і там, де змогли, максимально підняли тиск. Але люди все одно телефонують і прохають додати ще.
— Споживачі мають зрозуміти, що подача газу — це як витік води по багатьох струмках із одного озера, — порівняв Григорій Степанович. — Якщо в один струмок пустити більше, то в інший потече менше. Тому я прохав би користувачів більше звернути увагу на теплозбереження і трохи почекати — незабаром потепліє.
Сильні морози позначилися і на селах, і на райцентрі. У Новосанжарській ЦРЛ через підняття температури в системі опалення прорвало труби.
— Ми опалюємося з однієї котельні із дитячим будинком-інтернатом, — пояснила головний лікар ЦРЛ Ольга Гиря, — але наші труби не витримують тієї температури, яка потрібна інтернату. Тому гостро стоїть питання по від’єднанню дитячого будинку і облаштування там окремого теплопостачання.
Григорій Перерва пообіцяв, що вже весною за підтримки обласної ради питання із побудовою теплогенераторної в будинку-інтернаті буде вирішуватися. Тим часом сумний перелік жертв морозу продовжувався. Зокрема, розморозилася опалювальна система у відділі юстиції. У палаці культури та дозвілля перемерзла вода у підвалі. Стався порив води у гуртожитку колишнього цегельного заводу.
Далі учасники наради нарешті відійшли від «морозної» теми і заслухали звіт завідуючої краєзнавчим музеєм Тамари Патієвої. Якщо коротко, то матеріальний стан музею бажає кращого. При чому, вже давно. Його поліпшення потребує часу і коштів. Але, незважаючи на це, на майже голому ентузіазмі музей існує, а його завідуюча навіть проводить екскурсії Новими Санжарами для дітей з усієї України.
Останнім цікавим питанням було обговорення заходів по убезпеченню громадян від нападів бродячих собак. Як пояснила начальник районного управління ветмедицини Зоя Ащеулова, відлов собак та охорона громадян не належать до компетенції підпорядкованої їй організації. Вони виконують свою роботу — за минулий рік, наприклад, ветеринари щепили 6 тисяч котів та 8 тисяч собак. Для відлову ж тварин мають створюватися спеціальні бригади при комунгоспові. Але їх ніхто не створює і у найближчому майбутньому вони теж навряд чи з’являться.
— Можна вжити елементарні заходи безпеки, — пояснила Зоя Анатоліївна. — По-перше, головна частина так званих «бродячих» собак насправді мають господарів. Тому велике прохання — тримайте їх на ланцюгові або в загорожі у дворі, а не пускайте гуляти селищем. А до керівників установ та організацій в мене інше прохання — забороніть своїм підлеглим підкормлювати бродячих собак, тоді вони не будуть збиратися у цілі зграї біля деяких закладів.
— Я бачу, що спочатку треба працювати із господарями, а потім вже із собаками, — резюмував Борис Федоренко.
Наостанок начальник фінансового управління РДА Любов Кибкало повідомила, що дуже втішних новин із «фінансових фронтів» поки що не надходить.
На тому нарада і закінчилась. А її учасники розійшлися з надією на швидке потепління та стабілізацію фінансового становища країни. Перше має наступити досить швидко, а ось другого, схоже, доведеться чекати довго.

Автор: Володимир Паршевлюк, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 січня 2010, 11:57 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації