Вхід | Реєстрація

Діяльність Фонду – це турбота про людей

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України існує вже більше восьми років. За цей час він перетворився на одну з важливих складових систем соціального страхування в Україні.
Основним завданням Фонду – забезпечити соціальний захист кожного потерпілого на виробництві, кожного члена його сім'ї, своєчасно та повністю відшкодувати їм матеріальну шкоду, надати медичну та соціальну реабілітації.
Аби це завдання виконувалося гідно, Фонд повинен мати відповідні кошти у своєму бюджеті, левову частку якого становлять страхові внески від роботодавців. Тому провідною та принциповою передумовою успішної діяльності Фонду є темпи та обсяги надходження страхових внесків.
На жаль, фінансово-економічна криза вплинула на зниження темпів надходження страхових внесків до бюджету Фонду. Так за І півріччя 2009 року до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Кобеляцькому районі надійшло страхових внесків в сумі 267,0 тис. грн., що становить 95 % до прогнозних показників та 98 % до аналогічного періоду 2008 року. Надходження страхових внесків у першу чергу зменшилися від підприємств із високим класом професійного ризику виробництва та з високим розміром страхового тарифу, що призвело до зменшення страхового тарифу в цілому по відділенню з 0,58 % до 0,51 %. Надійшло страхових внесків за І півріччя 2009 року в обсягах значно менших від аналогічного періоду 2008 року від ЗАТ «Білицький молочноконсервний комбінат» – на 2,9 тис. грн., ВАТ «Придніпровський спецкар’єр» – на 3,6 тис. грн., філія «Кобеляцький райавтодор» ДП «Облавтодор» – на 2,0 тис. грн., ВАТ «Світ» – на 3,7 тис. грн., ВАТ «ПМК – 244» – на 1,8 тис. грн., ТОВ «Ремонтне підприємство» – на 1,4 тис. грн. та ТОВ «Тахтаївський граніт» – на 1,2 тис. грн.
Статистика засвідчує, що, починаючи з жовтня минулого року, значно знизились об'єми виробництва промислових підприємств, які мають високі класи професійного ризику. Згідно зі звітними даними страхувальників, у І півріччі цього року, заборгованість із виплати заробітної плати працівникам, до того ж найбільша її частина – 76,3 % – припадає на економічно активні підприємства. Майже на 580 чоловік скоротилась кількість штатних працівників.
Незважаючи на всі заходи, передбачені чинним законодавством, які вживаються Фондом для погашення суми заборгованості, станом на 1 липня 2009 року загальна сума заборгованості зі сплати страхових внесків по відділенню сягнула 57,1 тис. грн., у тому числі прострочена заборгованість становить 21,3 тис. грн., або 93 % від усієї суми недоплати економічно активних підприємств, заборгованість зі сплати страхових внесків, що виникла через заборгованість із заробітної плати – 8,6 тис. грн. Згідно звітності за І півріччя 2009 року заборгованість із заробітної плати по району мають 31 страхувальник на загальну суму 497,9 тис. грн., в результатті чого недоперераховано до Фонду внесків в сумі 8,6 тис. грн.
Найбільша заборгованість із заробітної плати рахується за слідуючими підприємствами:
ТОВ «Агрофірма «Лан» – 159,5 тис. грн., Кишеньківська госпрозрахункова дільниця об’єднання «Полтаваоблагробуд» – 93,2 тис. грн., ТОВ «Леіс» – 36,5 тис. грн., ФГ «Покрова-2006» – 26,7 тис. грн., ДП «Полюс» ТОВ «Леіс» – 20,0 тис. грн., СФГ «Урожай» – 14,2 тис. грн., Кобеляцький Держлісгосп – 11,9 тис. грн., госпрозрахункове мисливсько-рибальське господарство – 11,6 тис. грн, ТОВ «Бєлгранкорм- Полтавщина» – 11,9 тис. грн., ПП «Арготіс» – 12,3 тис. грн, ПСП «Деменківське» – 13,2 тис. грн.
Страхові виплати з бюджету Фонду потерпілим за І півріччя 2009 року по відділенню становлять 306,9 тис. грн. і значно перевищують фактичні надходження страхових внесків та щомісячно дотуються за рахунок внесків інших регіонів.
Проте, незважаючи на всі негативні фактори, відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Кобеляцькому районі проводяться страхові виплати перед потерпілими на виробництві та членами їх сімей, та з 1 січня 2009 року по 1 серпня 2009 р. виплачено на 340,41 грн. допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю. Одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності виплачено в сумі 67735,80 грн. Компенсовано відповідну частину втраченого заробітку 100 потерпілим на виробництві на суму 209953,15 грн. Виплачено страхові виплати особам, які мають на це право в разі втрати годувальника на 8 утриманців на суму 19345,98 грн. Відшкодовано 52057,68 грн. витрат на медико-соціальну допомогу для 14 потерпілих на виробництві, а саме:
• на лікування – 32270,00 грн.;
• на оплату проїзду до санаторно-курортного закладу – 234,77 грн.;
• спеціальний медичний догляд – 4295,00 грн.;
• постійний сторонній догляд – 7866,16 грн.;
• побутове обслуговування – 7153,75 грн.;
• компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування – 238,00 грн.
З метою забезпечення надходження доходів, передбачених бюджетом, відділення виконавчої дирекції Фонду, приймали всі необхідні заходи, передбачені чинним законодавством.
Протягом І півріччя 2009 року проведено 25 перевірок страхувальників, що порівняно з І півріччям 2008 року більше на 8 %; нараховано 217 грн. пені, накладено 7 адміністративних штрафів на суму майже 1,0 тис. грн. До суду подано позовів зі стягнення недоплати на загальну суму 19,8 тис. грн., подано кредиторські вимоги страхувальникам-банкрутам на суму більше 20,0 тис. грн. Також Фонд значно активізував роботу з банківськими установами, органами прокуратури, Державної податкової адміністрації, місцевими органами виконавчої влади.
З огляду на весь масштаб негативних процесів сьогодення, звертаємось до Вас, шановні роботодавці, від імені тих потерпілих, для кого щомісячні виплати, які вони отримують від Фонду, є єдиним джерелом доходів, тих інвалідів, для яких інвалідний візок, милиці, авто від Фонду є єдиною можливістю відчути себе незалежними та повноцінними членами суспільства – усвідомлюйте відповідальність за найманих працівників, своєчасно перераховуйте страхові внески до Фонду, не приховуйте фонди заробітної плати, не виплачуйте зарплати в конвертах, адже при цьому ви не просто обдурюєте державу, ви ще й не зовсім чесно чините у відношенні до найманих працівників, яких ви колись прийняли до себе на роботу. Від вашої відповідальності залежать сьогодні долі людей –тих, які працюють на виробництвах, а також тих, які втратили своє здоров'я у процесі трудової діяльності!
І наостанок, хочемо зазначити: наш щоденний обов'язок – системна, солідарна турбота про людей праці, людей, які зазнали фізичних ушкоджень, важких травм на виробництві, професійних захворювань. І ми повинні забезпечити їм гідне життя.

Автор: Головний бухгалтер Кобеляцького ВВД ФССНВ Л.І.Рахімова та головний спеціаліст по відшкодуванню шкоди потерпілим Кобеляцького ВВД ФССНВ Т.М. Сліпко.


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 вересня 2009, 12:12 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації