Вхід | Реєстрація

Баранов через суд і Генпрокуратуру вирішуватиме проблему Краєзнавчого музею

Баранов через суд і Генпрокуратуру вирішуватиме проблему Краєзнавчого музею
28 січня заступник голови облдержадміністрації Андрій Баранов в ІА «Новини Полтавщини» провів прес-інтернет-конференцію для журналістів щодо проблем утворення тріщин та руйнації будівлі обласного Краєзнавчого музею. Андрій Баранов висловив через ЗМІ свої пропозиції та погляд на вирішення проблеми для збереження історичної пам'ятки. Він зазначив, що керівництво ОДА не має впливу на органи місцевого самоврядування.
Але саме забудова біля музею, ініційована Полтавською міською владою, стала причиною виникнення тріщин і руйнації обласного Краєзнавчого музею. Пропонуємо нижче ознайомитися з відповідями Андрія Баранова Новинам Полтавщини на різноманітні запитання інтернет-користувачів:

- Від чого утворюються ці тріщини і як запобігти подальшій руйнації?Чому це будівництво розпочато поряд із музеєм? Хіба в Полтаві не знайшлося іншого місця?
- Тріщини утворюються від грунтових та техногенних вод, які через підземні ходи потрапляють під фундамент музею. Причиною є порушення структури грунтів внаслідок риття котловина адмінбудівлі мерії, яка споруджується поруч із музеєм. Щоб запобігти подальшій руйнації, треба негайно збудувати протифільтраційну завісу від грунтових вод.

- Известно ли точно, что строит мэр рядом с музеем?
- Невідомо напевно, що саме будуватиме міська влада. Міська влада завуалювала реальне призначення будинку під «розмитою назвою» адмінбудівлі.

- Може була мета - зруйнувати музей?
- Я особисто відмовляюся вірити в таку позицію міського голови Полтави.

- Що ви самі зробили для вирішення цієї проблеми руйнації музею?
- Підпорядковані мені служби робили неодноразові приписи про призупинення будівництва адмінбудівлі мерії. Також ми звернулися з необхідними запитами до Управління культурної спадщини при Кабміні, робили звернення до прокуратури, замовили наукове дослідження по цій проблематиці для підготовки і вирішення, а в разі необхідності, звернення до суду та до Генпрокуратури.
А зараз ініціюю на цій конференції - звернення до громадськості міста. Тому що міська влада підпорядкована міській громаді.

- Кого Ви бачите на посаді голови облдержадміністрації? І чи з новим губернатором Ви готові працювати?
- Важливо, кого на цій посаді буде бачити новообраний Президент. Якщо новообраний губернатор мене запросить обійняти якусь посаду, я буду працювати на користь громади.

- Чим ви будете займатися у разі звільнення?
- Закінчу, по-перше, Академію державного управління. По-друге, нещодавно я створив Фонд регіонального розвитку, основні напрямки діяльності якого - підтримка проектів енергозбереження, екології та опікування талановитою молоддю. По-третє, буду займатися громадською діяльністю.

- Пан Томенко говорить, що особисто він та мер Матковський зробили багато чого цінного для культури, разом з цим нарікаючи на те, що ОДА провалила ремонт театру Гоголя... Розкажіть про істинну, а не заполітизовану картину справ з реконструкцією театру!
- Така масштабна реконструкція не може тривати усього декілька місяців. А її масштаб оцінять нащадки. Я хотів би подивитися, що саме збудували Томенко разом з Матковським у місті.

- Через БТІ проходять всі жителі Полтави, а отже з усіх знімає Матковський три шкури, та й ще очолює рейдерські захоплення бо фальсифіцирує документи. Останній приклад фіктивний 4-х разовий перепродаж будинку, на протязі місяця, що належить Міністерства Освіти за адресою вул. Фрунзе 21 без відома власника ЦНТІ. Баранов які ваші дії по захисту державної власності?
- Пропоную обрати полтавцям новий склад міської та обласної ради у складі політичних сил, які підтримають мою ідею відтворення загальнообласного комунального БТІ та скасування незаконних утворень. Мої подання з цього питання на облраду, на жаль, не знайшли підтримки більшості.

- Коли завершиться ремонт обласного театру і скільки коштів на це піде? Обіцяли ж вже давно відкрити...
- Кошти на ремонт театру заблоковані Урядом на рахунках Держказначейства. В разі їх розблокування, театр буде введений в експлуатацію до кінця 1 кварталу 2010 р.

- Ви - куратор реставрації театру Гоголя. Витрати на підсвітку складають біля 700 000. Це нормально?
- Проектно-кошторисна вартість підсвічування фасадів у 677 тис. грн., обрахована за державними нормами будівельними експертами-фахівцями. Тому в мене немає підстав їм не довіряти. Вся підсвітка розроблена за найновішими енергозберігаючими технологіями, які дозволять економити значні кошти при експлуатації.

- Яка дієвість на Полтавщині команди де ви є заступником представника Гаранта додержання Конституції? Чому в Полтаві БТІ «Інвентарізатор» приватне єдине в Україні і власником являється громадянин Матковський А. В.? Тарифи на всі послуги в Полтавському БТІ відрізняються від тарифів Київського БТІ в більшу сторону в 3,2 рази. Ви в долі?
- Область перевиконала бюджет 2009 р. В області будується житло, газопроводи, і ми гідно відсвяткували ювілей Гоголя. Право дати оцінку моїй діяльності я надаю громадськості. Наявність недержавного й не комунального БТІ є порушенням законодавства. Це питання я неодноразово виносив на засідання сесії облради. Але депутати фракції БЮТ блокують винесення справедливого рішення по цьому питанню.

- А тим часом у міських автобусах уже почали роздавати талони, де вказана вартість проїзду 1грн 50 коп. Чого б це? Очікується чергове подорожчання проїзду?
- Я особисто як заступник голови ОДА не підпишу рішення про збільшення тарифів на проїзд в громадському транспорті в звичайному режимі руху. Вартість проїзду в маршрутному таксі є виключною прерогативою міської влади. ОДА не має законних прав скасувати останнє рішення міської влади.

- Зате вони виграли на міжміських та приміських, мовчки тарифи втричі підняли і нікого не питали, пане Баранов, у нас що, по селех люди втричі багачі міських, чи за що ви їх так вжарили.
- Розмір тарифів на приміські та міжміські перевезення на Полтавщині складають 15 та 18 коп. за км та є найнижчими в Україні (де від 20 до 25 коп.).

- Як ви взагалі оцінюєте роботу Полтавського мера, чи вважаєте Ви його заступника Русіна адекватною людиною?
- Як громадянин та житель Полтави оцінюю незадовільно. Запитання щодо Русіна вважаю некоректним.

- Підтвердіть, або спростуйте чи правда, що будинок за адресою вул. Конституції, 4 так званий «будинок мера» і 3-х поверховий будинок-прибудова до міськвиконкому - приватна власність Матковського А. В. і підрозділи міськвиконкому сплачують оренду йому в кишеню? І ці будівлі збудовані без дозволу Державної служби з питань національної культурної спадщини і навіть з приписами про заборону будівництва.
- Я не можу офіційно підтвердити в чиїй власності є вказані будівлі. Можу лише підтвердити той факт, що обидві будівлі будувались з порушенням приписів Держслужби з питань національнокультурної спадщини, ДАБК, Держгірпромнагляду та Держпромнагляду. На жаль, під партійним та урядовим тиском ці приписи були скасовані. Крім того, вважаю знущанням із полтавської громади написи на будівлі міської ради «Здам в оренду».

- Чи не плануєте Ви боротися з Матковським «відкрито». І чи пропонували вам співпрацю якісь партії чи громадські лідери і зокрема БЮТ.
- Я не борюся з Матковським, я борюся за справедливість і добробут полтавців. І роблю це завжди відкрито і публічно.

- Когда Вы начнете переработку химикатов в Яковцах? Мы сможем зтим летом нормальним воздухом дышать? Как продвигаются дела с Установкой? Вы верите, что Матковский сдержит своє обещание по финанрированию? Или опять все сорвется? Жители Д. Яковцы.
- Сподіваюсь, що міська влада здатна виконувати взяті на себе публічно зобов'язання. Хоча й маю сумніви з цього приводу, оскільки протокол спільних домовленостей із партнерським фінансуванням й досі не підписаний міськими очільниками. А установка протягом 2-3 місяців буде готова до промислового використання.

- Свого часу полтавчанам впарювали страшилки про руйнацію, через тріщини, Художнього музею (стоятиме ще 1000 літ), зараз фішка - проблеми Краєзнавчого. Невже у місті немає іншого провалу, на який можна безконтрольно витрачати бюджетні кошти - що б він не провалювався?
- Згідно з нашим дорученням, завісу від руйнації музею грунтовими водами повинні були передбачити в своєму кошторисі забудовники, причому за власний, а не за бюджетний кошт. Будівництво так званої адмінбудівлі фінансується приватними інвесторами. Тому проблема фінансування протифільтраційної завіси є саме в цьому.

- Чи буде притягнутий мер Полтави А. Матковський до кримінальної відповідальності за плюндрування української святині, видатної архітектурної пам«ятки національного значення?
- Оцінку наявності ознаки кримінального злочину повинна дати прокуратура. Але оцінку може дати і громадськість - ми з вами. Для цього у нас є інструмент - народне волевиявлення під час виборів мера.

- Чи є у Вас бажання балотуватися у мери чи депутати міської (обласної) ради? чим будете займатися після інавгурації нового Президента(бо ж заступником не залишитесь точно)?
- Буду приймати участь у виборах до міської ради, з командою однодумців - фахівцями у питаннях розвитку та життєдіяльності міста. Щодо виборів мера, я неодноразово відповідав. Сьогодні я займаю відповідальну посаду, що включає в себе в тому числі і турботу про Полтаву і полтавців. У разі звільнення з неї прийму рішення, вивчивши громадську думку та порадившись з членами команди.

- Скажіть, будь-ласка, чи порушена кримінальна справа відносно підпалу кафе Полтавський коровай?
- Згідно з інформацією, яку я маю, відповідний висновок Держпожнагляду було направлено в Октябрський районний відділ Управління внутрішніх справ. Він займався цією проблемою кілька місяців і після того був висновок наукового експертно-технічного центру Управління внутрішніх справ. Причиною пожежі стало коротке замикання в ігровому автоматі. На підставі цього висновку Управління внутрішніх справ винесло постанову про відмову в порушенні кримінальної справи. На жаль, я хочу підтвердити той факт, що немає належної реакції, в тому числі на багато інших дій, коли ми звертаємось і до органів Прокуратури і до органів внутрішніх справ з проханням надати оцінку діям міської влади з приводу цих проблем. Я думаю, що це, насамперед, продиктовано політичними мотивами. Сподіваюся, що ці мотиви найближчим часом певним чином зміняться.

- За кілька місяців до підпалу кафе в газеті «Полтавський вісник» повинно бути збудовано адмінбудинок, а потім це кафе чомусь згоріло?
- Спочатку навіть не адмінбудинок, спочатку була інформація, що там має будуватися готель на 50 номерів з підземним паркінгом. Відповідне рішення сесії міської ради - це я вам кажу про те, що там було. Читаю: «Готель на 70 номерів і підземна автостоянка на 50 автомобілів та ресторан на 125 місць.» Це було перше рішення міської ради, після цього рішення було змінено і там було прийнято інше рішення - адміністративний будинок. Що насправді там, я вам відверто кажу, ми зараз будучи навіть органами влади, з'ясувати не можемо. Цей будинок зараз ще знаходиться в стані будівництва. Коли дійде до приймання державною комісією цього будинку, я сподіваюсь, що ми все таки з'ясуємо, що там.

- Чи є інформацію кому належить ділянка, на якій будується славнозвісний будинок? Бо в нашій інформації є, що це ніби то приватна власність Андрія Матковського. Кому належить цей будинок?
- Ділянка виділена Управлінню капітального будівництва міськвиконкому рішенням міської ради. Я не можу коментувати цього питання з приводу Андрія Матковського, як власника, бо мені це не відомо офіційно. Інформації щодо того, кому належить цей будинок, у мене немає. Згідно документації, отриманих дозволів на будівництво, всі документи отримані на Управління капітального будівництва Полтавської міськради. Тобто замовником є міський УКБ, а інвестором будівництва виступає приватна особа, але мені невідомо яка саме.

- Оскільки земельна ділянка знаходиться в охоронній зоні Кабміну, то повинні були бути проведені відповідні археологічні розкопки. Скажіть, будь-ласка, чому археологічні розкопки проводилися екскаваторами?
- Справа в тому, що наша державна археологічна служба також не є підрозділом облдержадміністрації. У нас є звіт від цієї служби про те, яким чином і що там було зроблено. В цьому звіті, звичайно, жодного слова нема про екскаватор, але є цікава деталь. На нашій спільній наради начальник УКБ міської ради стверджував, що ніяких підземних ходів під час будівництва котловану розкрито не було. Але потім вже коли ми відкрили звіти Управління археології, з'ясувалося, що пан Володимир Годня, м'яко кажучи, сказав неправду. Тому яким чином і яка якість робіт я сказати не можу. І це є функція прокуратури і правоохоронних органів давати оцінку посадовим особам, територіальним підрозділам центральних органів виконавчої влади. Вони не підпорядковані сьогодні облдержадміністрації. Я хотів би, щоб ми сьогодні відійшли від стереотипу, що сьогодні губернатор може все. У нас давно зовсім інша країна. В нас зовсім інше законодавство, ми йдемо по європейській моделі. Сьогодні ми не маємо прямого впливу на органи місцевого самоврядування - позбавлені такої можливості.

Автор: www.np.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 січня 2010, 16:38 | Полтава | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації