Вхід | Реєстрація

У пошуках 129 гривень

Новосанжарець Віктор Васько залишився без щорічної виплати до Дня ліквідатора. Чоловік звинувачує в цьому управління праці та соціального захисту. В установі пояснюють: «чорнобилець» просто не встиг вчасно отримати гроші в банку і вони повернулися до бюджету.

Мешканець Нових Санжар Віктор Васько, як і решта «чорнобильців», зазвичай отримує одноразову виплату до Дня ліквідаторів аварії на ЧАЕС, 14‑го грудня. Кошти на це закладені у спеціальній районній програмі, виділяють їх із районного бюджету. Сума, яку чоловік мав отримати у грудні минулого року, зовсім невелика: 129 гривень. Проте і її чоловікові отримати не вдалося. Як він сам вважає, з вини чиновників.

— Нам пізно повідомили про те, що кошти прийшли. До того ж я у цей час хворів, гроші мала отримати моя дружина, але їй їх не виплатили. А потім сказали, що кошти кудись відправили. Куди їх могли відправити? — дивується Віктор Васько у телефонній розмові з журналістом «ЕХО». — І не один я такий. Знаю ще принаймні двох чоловік, котрі не отримали гроші. Ну то хоч люди з району, може, їм їхати далеко, а я ж не у Москві, а у Нових Санжарах живу!

Шукати, куди ж саме «відправили» 129 гривень новосанжарця, ми вирушили до управління праці та соціального захисту населення. Там пояснили: дійсно, минулого року чоловік не отримав гроші, проте провини установи у цьому немає.

— Ця виплата здійснюються щороку до Дня ліквідатора, 14‑го грудня. Кошти під це закладаються у спеціальній програмі, виділяють їх депутати з районного бюджету, — пояснила начальник управління Наталія Гомля. — Цього року отримати цю виплату мали 153 ліквідатори із Новосанжарського району.

Проте отримали її не всі. Хтось елементарно не схотів приїздити до Нових Санжар та йти до «Полтавабанку» за не такою вже значною сумою, а хтось, як і Віктор Васько, просто пізно звернувся по гроші.

— Ми перерахували кошти у банк 11‑го грудня. Тобто, 12‑го їх можна вже було отримувати, — розповіла бухгалтер управління. — Проте банк не може тримати ці кошти безкінечно, зазвичай — не більше місяця. У даному випадку «Полтавабанк» повернув нам невитребувані гроші 11‑го лютого. А ми, у свою чергу, повернули їх до бюджету.

Працівники управління також запевнили, що належним чином інформували «чорнобильців» про можливість отримання грошей. Робили це і безпосередньо, і через громадську організацію. Не дивлячись на це, 35 ліквідаторів по свої кошти не звернулись. Ми намагалися з’ясувати у голови районної громадської організації ліквідаторів аварії на ЧАЕС Олексія Дерев’янка, чому так сталося.

— Своїх ми усіх інформували, — повідомив у телефонній розмові Олексій Миколайович. — Проте, варто зауважити, що не всі ліквідатори, які проживають у Новосанжарському районі, входять до громадської організації. Більшість тих, хто хотів отримати гроші, їх отримав. Про цього чоловіка я знаю: він хворів, а його дружині, здається, не дали доручення, щоб вона отримала гроші за нього.

У розмові з журналістом Віктор Васько висловив сподівання, що наступного року отримає виплату і за минулий рік. Проте в управлінні праці пояснили: неотримані кошти просто повертаються до бюджету, а не накопичуються. У випадку ж, якщо чоловік дійсно перебуває у скрутному фінансовому становищі, він може звернутися як до громадської організації чорнобильців (у якої за Програмою є кошти на матеріальну допомогу. — Авт.), так і до комісії райдержадміністрації.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 березня 2016, 09:25 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації