Вхід | Реєстрація

У Царичанці збираються підвищити тарифи на воду

У Царичанці збираються підвищити тарифи на воду

Про зміни тарифів громаду попередили. Розпочались обговорення. Скажемо одразу, що позиція громади категорична: вона не погоджується з надзвичайно високими ціновими тарифами на воду. Перші громадські слухання відбулися у приміщенні районної ради, але не всі мешканці були про це поінформовані.

23 березня у залі селищної ради відбулося зібрання за участю громади і представників влади. Обговорення тривало понад дві години. Для того, щоб зрозуміти суть справи, наведемо дані про нині діючі тарифи і майбутні, які пропонує населенню КП «Царичанське ВОЖКГ» і його власник — районна влада.

Діючі тарифи були затверджені рішенням виконкому Царичанської селищної ради № 137 від 29.09.2011 року в таких розмірах: водопостачання для населення — 5,83 гривні за метр кубічний; водовідведення — 8,28 гривні за метр кубічний. Усього 14 гривень 11 копійок.

— За період дії затвердженого тарифу на послуги з водопостачання та водовідведення вартість електроенергії зросла на 253%, вартість бензину підвищилась на 245 %, витрати на оплату праці зросли на 158,6%.

Таким чином, діючі тарифи не можуть забезпечити розрахунки на спожиту електроенергію, паливно-мастильні матеріали, підвищення зарплати робітників до встановленого законодавством рівня. З метою запобігання банкрутству підприємства, своєчасного розрахунку за ПММ, по податках, з фондами соціального страхування та своєчасного розрахунку по заробітній платі, підприємством виконано розрахунки економічно обґрунтованих тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення за 2016 рік:

водопостачання для населення — 13,81 грн./м куб; водовідведення для населення — 31,57 грн/м куб. Усього — 45 гривень 38 копійок.

Детальна інформація на сайті Царичанської районної ради.

 

Аргументи влади

Керівники говорять, що такі тарифи економічно обґрунтовані.


Голова районної ради Світлана Горбачова:

— Ми розуміємо, наскільки зараз усе дорого. Але маємо те, що маємо. Ми на місці приймаємо тарифи, тому треба знайти для всіх золоту середину, щоб підприємство могло працювати і надавати якісні послуги. І щоб населення мало змогу платити. Зупинилася Світлана Андріївна і на реконструкції каналізаційно-насосної станції в районі кварталу, розширенні сфери послуг. Усе це приведе до зменшення тарифу. Антимонопольний комітет перевіряє правильність та обґрунтованість запропонованих тарифів.

Перед громадою виступила Наталія Кіріченко, економіст комунгоспу, яка розповіла про витрати підприємства. Але присутні на зборах зауважили, що їм такі цифри нічого не пояснюють.

Олександр Дубовик, директор ВОЖКГ, теж вважає запропоновані тарифи обґрунтованими.  Керівник запевнив, що комунгосп тримається на плаву і не збирається банкрутувати. Але залишати ціни на такому рівні, як зараз, на його думку, нереально. Дубовик назвав кілька фактів того, як їм вдається виходити із скрутної ситуації, та поділився планами на майбутнє. За словами директора мережі, у них відбулася оптимізація та скоротився борг з зарплати. На протязі кількох років їм удалося переконати обласне керівництво у необхідності придбання потужної техніки. Як результат, отримали нової техніки на 10 мільйонів гривень.

— У цьому році, — інформує директор, — на реконструкцію КНС, що на кварталі біля школи, виділять 970 тисяч гривень. Там буде здійснений капітальний ремонт. Таким чином, виникне економія: замість чотирьох працюючих на станції залишиться один оператор. Усі знають, що система комунікацій у районі в жалюгідному стані. Постійно доводиться латати труби. Звісно, давно виникає необхідність у модернізації системи водовідведення і водопостачання. Але на це немає коштів.

Висловив свою думку і селищний голова Геннадій Сумський. Він не згідний з надто високими тарифами і вважає, що рішення треба приймати виважено. У комунгоспу є перспективи успішно функціонувати і є виходи з кризи. Селищний голова разом із депутатами направили листа до районної ради і ВОЖКГ. У ньому заявили про їхню незгоду з ціновою політикою та новими тарифами, запропонували конкретні пропозиції щодо врегулювання цін: «Встановлення тарифу на водопостачання та водовідведення без врахування думки громади призведе не до покращення економічного стану підприємства, а до нарощування боргів за надані послуги та його занепаду, оскільки громадяни просто не в змозі будуть сплатити рахунки.»

Запропоновано декілька варіантів зменшення тарифу, які дійсно заслуговують на увагу. Зокрема, запровадження соціальної норми споживання за меншим тарифом. За ним пенсіонери, які отримують невеликі пенсії, малозабезпечені сім’ї зможуть сплатити за водопостачання і водовідведення без додаткового навантаження на бюджет сім’ї. Крім того, однією із пропозицій є збільшення видів економічної діяльності (переліку послуг), які здійснює КП «Царичанське ВОЖКГ». Так, після припинення надання послуг з утримання багатоквартирних будинків та прибудинкових територій у селищі Царичанка, співвласники вимушені постійно звертатися до приватних підприємств (заміна проводки, ремонт каналізації та труб, заміна замків, фарбування під’їздів, дрібний ремонт і т. п.). Формування тарифу та надання комунгоспом таких послуг, які постійно користуються попитом (не тільки у багатоквартирних будинках), дасть змогу підвищити рентабельність підприємства.

 

Що думає і каже народ

Присутні на громадському слуханні громадяни постановили, щоб вівся протокол і всі виступи, пропозиції були зареєстровані у документі. Громада вибрала голову і секретаря зборів. Таким чином, увесь хід слухань фіксувався.

Учасники зборів висловлювались щодо розуміння підвищення цін на воду, оскільки здорожчала електроенергія, але були категоричні щодо розміру тарифів. Громада вважає, що дво-, триразове підвищення тарифів недопустиме. У цілому, нарікань на роботу комунгоспу у населення немає. Навпаки, люди задоволені працівниками установи, які швидко й оперативно реагують на запити громадян. Але підвищувати тарифи, на думку людей, за їхній рахунок — неприпустимо. Присутні на заході підтримали пропозицію Анатолія Войченка створити експертну комісію з числа представників громади та провести повний аудит нарахування тарифів.

Присутні утворили громадську наглядову раду у складі п’яти чоловік: Наталія Молодан, Віктор Кучугурний, Анатолій Войченко, Лариса Загній, Валерій Сторчук.

Присутній на слуханнях підприємець Віктор Кучугурний запропонував кілька раціональних варіантів, які б дали змогу не підвищувати тарифи: комунгоспу встановити нічні лічильники, вести контроль за екскаватором, асенізатором тощо, зайві площі здавати в оренду та об’єднати комунальні заклади «Факел» і ВОЖКГ.

Приватний підприємець Лариса Загній запропонувала адміністрації комунгоспу один раз на квартал викладати на сайті фінансову звітність його діяльності, а також розширити коло послуг.

Пенсіонерка Любов Токар запропонувала громаді звернутися за фінансовою допомогою для модернізації водопроводу до нардепа Олега Кришина і депутата обласної ради Гошгара Мухтарова та запровадити соціальну норму споживання за меншим тарифом.

Валерій Сторчук вніс пропозицію написати листа до обласного керівництва з проханням ознайомитися та вивчити досвід Полтавської та інших областей щодо тарифів у комунальній сфері. А Олегу Кришину, народному депутату, доручити виступити у Верховній Раді з пропозицією переглянути цінову комунальну політику.

На завершення громадських слухань ветеран праці Зінаїда Онуфрієнко зауважила, що вирішувати проблеми комунгоспу за рахунок населення не можна. Треба думати більше про народ, а не про комунгосп. Після її виступу присутні зааплодували.

Районна влада прислухалася до думки і позиції громади. Вирішено шукати золоту середину у цьому питанні. Адже громада зацікавлена у спільній згоді, прийнятній для обох сторін. Крім того, треба дочекатися вердикту аудиторської експертної комісії. Мабуть, будуть ще не одні громадські зустрічі, про які ми будемо інформувати.


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 березня 2016, 15:22 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації