Вхід | Реєстрація

Хворих на туберкульоз серед дітей немає

Хворих на туберкульоз серед дітей немає

Але серед дорослого населення ситуація із захворюванням на туберкульоз за останній рік у Царичанському районі погіршилася.

Про це свідчать офіційні дані, надані районною лікарнею. За 2015 рік активного (вперше діагностованого) туберкульозу виявлено 25 випадків. У 2014 році цей показник становив 14 чоловік. Що стосується обстеження дітей на туберкульоз, то за планом 2015 року проби Манту зроблено 2421 дитині віком від 1 року до 14 із кількості 3319, що становить 72,9 відсотка. У 15 років підліток уже проходить флюорограму. Є батьки, які відмовляються робити своїй дитині пробу Манту. Але такий крок батьків, на думку медиків, цілком неправильний, навіть шкідливий. Адже проба Манту жає можливість вчасно виявити захворювання.

Як повідомив нам заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Павло Бугера, проби Манту в районі робляться згідно річного плану: у квітні — травні. Закупівлю туберкуліну заплановано здійснити у травні цього року. Кошти виділяються із районного бюджету у розмірі 50 тисяч гривень.

— На сьогодні у нас залишилось туберкуліну близько 400 доз. Перед вакцинацією БЦЖ робиться проба Манту. Тому ми зберігаємо залишок туберкуліну, щоб забезпечити виконання вакцинації, — пояснив Павло Миколайович.

Щеплення БЦЖ повинно здійснюватися ще в пологовому будинку. Але робиться не у всіх будинках і не завжди, бо немає вакцини. Це проблема України в цілому. Останній раз районна лікарня, за словами Павла Бугери, вакцину БЦЖ отримувала два роки назад. Як зауважує заступник головного лікаря, з місцевого бюджету ми не можемо придбати вакцину БЦЖ. Це — прерогатива Міністерства охорони здоров’я. У держави на сьогодні немає таких потужностей, щоб виробляти власну вакцину. Раніше Міністерство охорони здоров’я придбавало вакцину в Росії, Данії. Та зараз закупівля не проводиться. Є завод, який може виробляти вакцину БЦЖ. Він знаходиться у Харкові. Та на заводі відбувається реконструкція, що триває вже два роки, і ніхто не знає, коли ця проблема вирішиться.

Павло Бугера наголосив, що кожна людина повинна бути уважною до власного здоров’я і один раз на рік обстежитись на флюорографі. У ЦРЛ є якісний цифровий флюорограф, який обслуговує досвідчений спеціаліст. Щодо пересувного флюорографа, то він не буде працювати в районі, бо знаходиться в ремонті. Цей медапарат був закріплений за районом від обласної лікарні імені Мечникова.

Лікар-інфекціоніст ЦРЛ Олександр Самарський щодо ситуації з захворювання на туберкульоз повідомив:

— Протягом останніх п’яти років ситуація з захворювання на туберкульоз на Приоріллі залишається нестабільною. Показники то збільшуються, то йдуть на спад. Але епідпоріг не перевищується. Цього року за квартал виявлено одну дорослу активно хвору людину. За 2015 рік з мікобактеріями туберкульозу виявлено 20 чоловік (люди, що несуть загрозу зараження хворобою для оточуючих).

Чому погіршилася ситуація? Лікар пояснює, що однією з причин є всезагальне зубожіння населення: рівень життя погіршився, відбувається тотальне скорочення числа працюючих на підприємствах, люди втрачають роботу і тому вчасно не приходять на обов’язкові профогляди. Звертаються до фтизіатра, коли вже виявляється запущена форма туберкульозу. Також Олександр Самарський звернув увагу на роботодавців, які наймають людей на тимчасову роботу. Роботодавець несе відповідальність за своїх працівників. Тому обов’язково повинен вимагати від них довідку про проходження флюорограми із обов’язковим висновком спеціаліста. Таким чином керівник уникне небажаних проблем. За словами Самарського, у районі такі випадки були, коли роботодавець наймав людей, не знаючи, що вони хворі на туберкульоз. І на таку ситуацію треба пильно звертати увагу, адже за 2015 рік не обстежено флюорографічно 3217 чоловік, що не зверталися до лікарні два роки і більше. Із 25 випадків захворювання на туберкульоз у 2015 році є 22 людини непрацюючих (з категорії працездатних) і троє — з категорії працюючих. Якщо брати вікову категорію, то захворіло від 21 до 30 років — 3 чоловіки, від 31 до 40 років — 12 чоловік, від 41 до 50 — 7 чоловік, від 51 до 60 років — 3 чоловіки. Отже, можна з упевненістю сказати, що найбільш вразлива категорія — люди молодого віку, 31— 40 років, переважно — чоловіки.

На сьогодні вогнищ із бактеріовиділенням туберкульозу в районі налічується 21. Вогнища небезпечні для сім’ї і оточуючих. Серед оцієї кількості людей (21) знаходяться 12 дітей і один підліток, які реально наражаються на небезпеку. Люди, які входять до так званих вогнищ, лікуються і мають перебувати під наглядом фтизіатра протягом року. Такі люди не несуть загрози для оточуючих. Але є хворі, які не дотримуються терміну лікування або переривають його. Такі реально небезпечні. До них застосовуються примусові дії. Через органи прокуратури їх змушують примусово лікуватися.

Тому не варто займатися самолікуванням. Треба вчасно відвідувати сімейного лікаря. При підозрі на хворобу він направить до фтизіатра.


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 квітня 2016, 10:19 | Царичанка | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації