Вхід | Реєстрація

Пирятинці накинулися на олію

Виявляється, народ наш легко піддається паніці. Показовим став рік, що минув. Усі ми пам’ятаємо, як пирятинці у лютому 2009-го просто розмітали з прилавків сіль, бо почули, буцімто, її перестали виготовляти у зв’язку з кризою і скоро вона зникне з прилавків магазинів. Пройшов час – і сіль нікуди не зникла, зате нажилися ті, хто її виготовляє та продає. Наступним був «свинячий» грип. У паніці пирятинці, як, зрештою, і більшість жителів України, кинулися до аптек – по таблетки від грипу та простуди, марлеві пов’язки тощо. Декілька днів дехто походив у захисних пов’язках – на тому все й закінчилося.
Днями пирятинців накрила інша інформаційна хвиля – незабаром стрімко зросте ціна на олію. Заощадливі жителі нашого міста відразу ж поспішили у магазини та оптові бази, аби встигнути купити декілька літрів олії. Продавці деяких торгових об’єктів останніми днями нарікають: «Тільки олією цілий день і торгуємо». Та, напевно, потай вони й радіють такому ажіотажу, адже за це виручку отримують.
Покупці ж висловлюються з цього приводу так:
Світлана, 45 років:
- Почула, що пляшка олії коштуватиме 15 гривень, тож і вирішила купити пару літрів, щоб потім не переплачувати.
Ольга Василівна, пенсіонерка:
- Думаю купити хоч пляшку олії, а то ж, кажуть, подорожчає. Були б гроші, то і більше купила б, а так пенсія не велика, не дуже на неї розженешся. І так у мене кожна копійка на рахунку – за квартиру, на ліки, на хліб…
Наталія, 33 роки:
- Чесно кажучи, ніколи нічого про запас не купую: подорожчає – хай дорожчає, все одно ж усім на рік вперед не запасешся. Прийшла у магазин з колегою за компанію – вона купляла дві пляшки олії, тож і я взяла одну.
Марина, 26 років:
- По-перше, я й не чула, що зросте ціна на олію (хоча це, зрештою, і не дивно). Просто в мене закінчилася олія, тому й купую. Але більше однієї пляшки брати не буду – не хочу піддаватися загальному ажіотажу. Ніде вона не дінеться, а якщо й подорожчає, то будемо купувати і дорожче – без неї ж не обійдешся. До стрибків цін ми вже звикли. З хлібом та цукром теж подібні ситуації трапляються…
Ми у свою чергу спробували з’ясувати, наскільки обґрунтованою є поведінка людей і чи справді на нас чекає значне подорожчання олії. З різних інформаційних джерел вдалося отримати наступну інформацію. У ситуації, що склалася на олійному ринку, потрібно чекати очевидного - зростання цін на олію і в опт, і в роздріб, констатують експерти. До квітня, прогнозується, що оптові та роздрібні ціни підвищуватимуться на 5-8% щомісяця. Це і не дивно, адже ми вже не раз переконувалися, що ціни на продукти харчування не знають зворотнього ходу.
Трохи більше про олію
Незважаючи на різні дієти та схуднення, жири не можна повністю виключати з раціону. По-перше, вони мають найбільшу енергоємність. При згоранні 1 г жиру виділяється 9 ккал тепла, а при спалюванні 1 г білка або вуглеводів тільки 4 ккал. Створений енергетичний резерв (у розумних межах) дозволяє організму переносити несприятливі умови. Систематичний брак жирів призводить до скорочення тривалості життя. Рослинні жири містять вітаміни Е і К, сприяють засвоєнню жиророзчинних вітамінів А і Д. Рекомендований вміст жиру в раціоні дорослого - 80-100 г на добу, з якого третину повинні складати рослинні олії.

Автор: Оксана БОНДАРЕНКО, www.piryatin-visti.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 лютого 2010, 15:51 | Пирятин | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації