Вхід | Реєстрація

Саме насіння накупили, настала черга отрутохімікатів

Саме насіння накупили, настала черга отрутохімікатів

Продавці, котрі працюють у кобеляцьких магазинах, що спеціалізуються на продажу товарів для городників, констатують зростання попиту на насіння городніх культур та засоби захисту рослин.

Ажіотаж у магазинах, що реалізують товари для городників, розпочався два тижні тому. Зараз він поступово згасає. Кобелячани вже закупили насіння і тепер намагатимуться вкинути його у землю з метою отримати влітку врожай капусти, картоплі, моркви та інших культур.

Наталія Мунько, власник одного з магазинів, відзначає, що в цьому році земляки купили більше насіння. Вона говорить:

— Не можу однозначно пояснити, із чим пов’язаний ажіотаж. Напевно, тут кілька факторів задіяні. Перш за все, люди хочуть виростити овочі самостійно, щоб зробити їх доступнішими для себе. Не скажу, що в минулому році вони, овочі, були дуже дорогими. Хіба що капуста і буряк. А навесні деякі овочі навіть подешевшали в порівнянні із зимою. Та в людей просто немає грошей, щоб купити навіть недорогі овочі. Заплатять за комуналку і вже майже нічого не залишається. Тому й пробують садити картоплю і все інше самостійно. Крім того, люди звикли до цін на голландське насіння. У минулому році вони просто лякалися від вартості імпортної продукції. А зараз купляють охоче. Я голландське насіння вісім разів у цьому році завозила в свій магазин. Розбирають. Люди зрозуміли, що воно хоча й дороге, але дуже якісне. Розібрали навіть насіння буряку «Детройт» і «Ред Бул». А воно ж півтори тисячі гривень за кілограм коштує.

У іншому магазині, який належить Павлові Гунжелю, теж підтвердили, що жителі Кобеляцького району дедалі охочіше купляють насіння гібридів саме голландської селекції, оцінивши його високу якість. Хоча залишається попит і на вітчизняну продукцію.

 

«Вофатоксом» по капустянці, «Протеусом» — по довгоносику

Та, звичайно ж, одними лише витратами на насіння фінансові вкладення у майбутній врожай не обмежуються. Будь-який городник, чи то аматор, котрий копирсається у землі на п’яти сотках, чи то професіонал, у якого капустою та іншими овочами засаджені та засіяні десятки гектарів, підтвердить, що нині неможливо отримати врожай без засобів захисту рослин. Це 30-40 років тому бабусі, висаджуючи розсаду капусти, пару разів її поливали і один раз посипали попелом від шкідників. І цього вистачало. Зараз змінився клімат, відбулась мутація і в шкідників. Поливати водою і бризкати рослини отрутохімікатами доводиться разів 8-10 за сезон.

Саме тому, накупивши насіння, українці не менш масово подалися до тих же магазинів, щоб придбати засоби захисту рослин, за допомогою яких сподіваються побороти ненажерливих шкідників, підступні хвороби та витривалі бур’яни.

Як відомо, першими завдають шкоди овочам так звані ґрунтові шкідники. Тобто, ті, що живуть у землі. Найбільш небезпечним із них є ведмедка (вовчок звичайний, капустянка чи пидидень). Цього шкідника називають по-різному. Та всі городники чудово розуміють, про яку комаху йде мова.

Капустянку можна сміливо називати комахою із надзвичайними властивостями. Вона може пересуватися по землі, під землею, у повітрі і по воді. Тобто, природних перепон чи перешкод для неї практично немає. Вороги у неї є. Усі птахи охоче ласують капустянками. Та, безумовно, повністю знищити цих комах не можуть. Деякі вчені говорять, що шкоду капустянки для городніх і садових культур дещо перебільшують. Навпаки, ці комахи здатні приносити користь. Адже вони, перебуваючи під землею, поїдають не лише корінці рослин, а й знищують личинки інших ґрунтових шкідників. А ще говорять, що капустянок народна медицина використовує при лікуванні туберкульозу.

Та більшість городників люто і щиро капустянку ненавидять. Надто часто їм доводиться спостерігати, як навесні шкідник буквально «викошує» розсаду, знищує посіви моркви та буряку. А восени люди вибирають із землі картоплю, нещадно понівечену капустянкою. Тому й борються з вовчком городники, не шкодуючи власних сил та грошей.

Безумовно, найбільш ефективними засобами, що допомагають людям у боротьбі з капустянкою, є інсектициди. Тобто, хімічні сполуки, від дії яких вона гине. У кобеляцьких магазинах такого «добра» достатньо. Є вже готові препарати: «Рембек», «Стоп-медведка», «Антимедведка». Їх достатньо розкласти по городу згідно з інструкцією. Є препарати, котрими потрібно обробити приманку, в якості якої найчастіше використовують зерно, присмачене олією. Перевіреними і надійними засобами є «Базудін-екстра» та «Вофотокс». З’ївши приманку з цими інсектицидами, комахи стовідсотково гинуть. Потрібно відзначити, що протягом деякого часу «Вофатокс» через свою високу токсичність був забороненим препаратом. А зараз його можна використовувати у вигляді емульсії. Порошковий «Вофатокс», як і раніше, заборонений. Як розповідають продавці, усі вищезгадані препарати можна застосовувати і для боротьби з іншими ґрунтовими шкідниками, такими як личинки хрущів та дротяники.

Удосталь продають і засобів захисту рослин, котрі використовуються для боротьби з колорадськими жуками. Мова зараз йтиме передусім про препарати, якими картоплю обробляють перед посадкою. Із новинок у магазинах в наявності «АС-селектив» та «Селестоп». Продавці стверджують:

— До цих ядів жуки ще не звикли.

Хоча охоче городники купляють і давно відомі «Тірану», «Матадор», «Престиж». Знову ж, ці препарати захищають рослини не лише від колорадських жуків, а й від десятків інших шкідників.

Ті, хто збирається сіяти столовий буряк, теж мають подбати про його захист від шкідників. Для того, щоб уберегти сходи від блішок, які здатні їх знищити за кілька годин, найкращим способом є замочування насіння у воді, в якій розчинена «Актара». Та й це ще не все. На такого грізного шкідника буряку як довгоносик цей інсектицид не діє. Тому тільки-но з’являться сходи потрібно, не гаючи часу, обробити їх «Протеусом». І тоді ви гарантовано вбережете посіви від шкідників.

Безумовно, існують і народні способи боротьби з шкідниками. Про них та про біологічні засоби захисту рослин ми напишемо в наступному номері газети. І будемо дуже вдячні городникам, які розкажуть нам та поділяться з читачами власним успішним досвідом боротьби із шкідниками за допомогою екологічно безпечних препаратів.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 квітня 2016, 09:12 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації