Вхід | Реєстрація

Учні аграрного ліцею знайомилися із Дмитром Яворницьким

Учні аграрного ліцею знайомилися із Дмитром Яворницьким

Дмитро Яворницький — одна з найвидатніших постатей в українській історії.

Часом великих наукових звершень і досягнень в українській історичній науці була остання чверть ХІХ — початок ХХ століття. Це дуже плідний період у розвитку української історіографії всупереч реакційній великодержавній політиці російського царизму щодо України і українського народу.

Наукова діяльність Дмитра Івановича Яворницького, визначного українського історика, археолога, етнографа і письменника, припадає на період від початку 80‑х років ХІХ століття і до кінця 30‑х років ХХ століття. Про це йшла мова на історичній годині «Дмитро Яворницький — літописець запорізького козацтва», яку приготували бібліотекарі районної бібліотеки. На зустрічі були присутні учні аграрного ліцею: першокурсники-механізатори, кухарі першого і другого курсу навчання із майстрами виробничого навчання Наталією Орел та Миколою Мусієнком. Очолювала групу бібліотекар ліцею Світлана Хотінець. Історична година відбулася в рамках регіонального проекту бібліотек Дніпропетровщини 2016 року «Читаємо разом». Цей рік було оголошено роком Дмитра Яворницького.

У ході історичної години учні ліцею дізналися дуже багато цікавих фактів як про історію, так і самого Дмитра Яворницького. Історію Дніпропетровської області неможливо уявити без імені Дмитра Яворницького, як неможливо уявити культурний ландшафт Дніпропетровська без створеного ним історичного музею.

Ім’я Дмитра Яворницького, як і його життя, завжди було овіяне легендою. Завдяки Дмитру Яворницькому ми багато дізналися про історичне минуле нашого краю. Протягом життя Дмитро Іванович написав близько 150 наукових та літературних праць. За палку пристрасть до історії Запорізької Січі трудові люди нарекли Яворницького «запорізьким батьком». Характеризуючи багатогранну діяльність Дмитра Івановича, видатний український поет-академік Максим Рильський влучно відзначив: «Це був учений і діяч з дуже широким колом інтересів: історик, археолог, фольклорист, етнограф, лексикограф, письменник-прозаїк, що пробував свої сили і у віршуванні».

Для присутніх на заході було продемонстровано кілька відеофільмів про життя і творчість Яворницького. Для тих, хто цікавиться видатними українцями, у районній бібліотеці зібраний багатий матеріал про життя і творчість Дмитра Яворницького, а також є багато творів самого вченого-дослідника.


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації