Вхід | Реєстрація

«За землю справжня війна йде»

«За землю справжня війна йде»

Навідавшись на своє поле ввечері 13 квітня, Олександр Омельченко побачив на ньому сліди трактора. Розгорнувши землю, чоловік знайшов у ній пофарбоване насіння соняшнику. Між тим, сам Олександр мав намір засіяти свої майже три гектари землі кукурудзою. Після цього чоловік одразу подзвонив на 102, аби правоохоронці приїхали і задокументували цей факт. Крім того, він повідомив про подію і редакцію «ЕХО».

Ось, що розповів Омельченко:

— Сьогодні 13 квітня працівники «Добробуту» самовільно посіяли соняшник на землі, яка належить мені та моїй бабусі. Наші земельні ділянки знаходяться поруч. Я свою землю відсудив. 16 січня 2015 року суддя Тесленко визнала недійсним договір від 2013-го з агрофірмою «Добробут». Рішення ніхто не оскаржував і воно вступило в законну силу. Із приводу бабусиного паю ситуація спірна. Вона отримала якісь бонуси і нібито підписала новий договір оренди. Але я думаю, що її підпис просто підробили. Буду судитися і за цю землю. Якщо буде потрібно, то й за експертизу, що перевіряє, чи справжній підпис, заплачу. Я не хочу чужого. Але й своє нікому не віддам. А з моїм паєм усе ясно. Я їх попереджав, що буду землю самостійно обробляти. Не послухали, посіяли. Буду зустрічатися з Приходьком (Від редакції: Олександр Приходько є одним із керівників підрозділу агрофірми «Добробут», що працює на території Кобеляцького району), послухаю, що він скаже. Я налаштований поле передискувати і посіяти кукурудзу.

Через кілька днів після події ми знову зустрілися з Олександром і він додатково повідомив:

— Після того, як ви поїхали, таки з’явились поліцейські. Вони все задокументували. Я провів розслідування з приводу підпису бабусі. Вона каже, що впізнала свій почерк. Таки підписувала. Ну, нічого, поборемося і за цю ділянку. Узагалі, за землю справжня війна йде. Можливо, невдовзі люди й убивати за неї будуть.

Олександр Приходько прокоментував ситуацію наступним чином:

— Так, цю ділянку засіяли помилково. Наприклад, я не знав, що Омельченко відсудив її. Рішення суду побачив лише зараз. Я запропонував Олександру оптимальне рішення. Ми заключаємо із ним договір на півроку, збираємо врожай, розраховуємось із ним за те, що користувалися землею. А з осені він уже господарює самостійно. Є й інший варіант. Омельченко може відшкодувати «Добробуту» уже понесені затрати. Та це буде досить дорого для нього. Ми сіємо дорогі гібриди, використовуємо комплексні добрива. Не знаю, чи знайде він необхідну суму грошей.

Фахівці із земельних відносин, до яких «ЕХО» звернулось за роз’ясненням, визнають, що варіант із піврічною орендою був би найбільш оптимальним для обох сторін конфлікту. Та попереджають, що в районі зафіксовані випадки, коли отака «короткострокова» оренда триває роками. Про що йдеться. Недобросовісний орендар пропонує власнику землі: хочеш забрати пай? Забирай. Але я вже посіяв на тій землі. Давай зберу врожай, розрахуюсь з тобою. І все.

Потім орендар бере і знову швиденько засіває землю, яку має віддати. І так — з року в рік. Щоправда, «Добробут» у таких махінаціях не помічений.

Головний спеціаліст управління агропромислового комплексу Артем Письмак, якому ми теж розповіли про конфлікт між Омельченком та «Добробутом», пояснив:

— Безумовно, я не можу однозначно сказати, хто тут правий, а хто ні. Для того, щоб зробити подібний висновок, потрібно ознайомитись із усіма документами, котрими оперують сторони. Та випадок досить типовий і тому загальні рекомендації Омельченку і людям, які можуть потрапити у схожу ситуацію, надам:

— Перше. Щодо бонусів, які заплатили бабусі, то їх без продовження терміну оренди просто не дають. Бонусами виробники заохочують людей, виплачуючи орендну плату наперед. Це — нормальне явище. Чим на більший термін людина віддає землю в оренду, тим більше їй заплатять. Тобто, спочатку договір, а потім — бонус. Друге. Якщо людина має документи на землю, то у спірній ситуації умови диктує вже вона, а не орендар. От, скажімо, Омельченку виставлять великий рахунок за понесені фірмою витрати. Але ж і він може сказати, що відшкодує їх після того, як збере і продасть урожай того ж соняшнику. Земля ж — його. Хоча, звичайно, я б рекомендував сторонам врегулювати конфлікт шляхом перемовин і знайти компроміс. Але закріплювати все це на папері. Це, до речі, дуже принциповий момент. Усі звернення, прохання, повідомлення, претензії потрібно обов’язково подавати у письмовій формі. Інакше, ви нічого і ніколи не доведете.

Станом на середу 20 квітня Олександр Омельченко ще не отримував калькуляції витрат, понесених «Добробутом». Про те, який рахунок йому виставили і чим закінчиться ця історія, ми повідомимо читачів пізніше.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2016, 10:19 | Кобеляки | Цікаве


1. Седой / 22 квітня 2016, 10:41
Олександр Омельченко ще не отримував калькуляції витрат, понесених «Добробутом»
Дурдом. Какое возмещение? Он что, просил "Добробут" что-то сеять на своей земле? Саша заставь их с пылесосом убрать свой подсолнух, чтоб не взошел и не мешал кукурузе расти.
2. гість999 / 22 квітня 2016, 12:06
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Дебільні закони.Давай і я буду гасати по району і засівати паї(скажу,що помилково),які мені сподобалися,а потім розрахуюся нещасними 10 тис. гриваків.Нех.уйово...Нема законів.По справедливості треба було запхнути по межовому знакові в гузно і Приходькові і трактористові,що сіяв.
3. гостинець / 22 квітня 2016, 12:44
1.Седой
«Саша заставь их с пылесосом убрать свой подсолнух, чтоб не взошел и не мешал кукурузе расти.»

А ще краще почекай поки зійде соняшник,потім "вжарь" його "амінкою",а потім сій кукурудзу.І нехай потім "Добробут" подає хоч в Гаазький трибунал,земля твоя!!!І ще подивишся,як вирахують з того Приходька за посівний матеріал та солярку,в них з цим строго.
4. Гість 666 / 22 квітня 2016, 14:05
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
2.гість999
«По справедливості треба було запхнути по межовому знакові в гузно і Приходькові і трактористові,що сіяв.»

Трактирист міг і не знати. А ваще-то йому якийсь писмовий наряд дають, чи як?
5. гість999 / 22 квітня 2016, 14:42
4.Гість 666
«
Трактирист міг і не знати.»

У мене узнав би.Я коли забирав у "добробута" землю,вони теж упиралися,різну падляну робили,та все ж віддали(не буду описувати весь сюжет цього трилера),але я,навсяк випадок на паях закопав борони,звичайно ж запам"ятавши де.З ними,шакалами інакше не можна,вже на голову вилазять.
6. Гість 666 / 22 квітня 2016, 18:42
5.гість999
«я,навсяк випадок на паях закопав борони,»

Ну, бачиш, ти сурйозний товаріщ. А той Омельченко толком і не знає, що там його бабуся попідписувала. Він повинен був письмово попередити той Добробут, щоб вони там нічого не сіяли, поцікавитися, чи вислано їм судове рішення, а то й борону закопати. А взагалі-то землю все одно заберут. Способів у них багато. Вони для цього і у владу лізли. Їхній предводитель - Сатана, а по сумсництву гойський бог, обіцяв їм всю землю віддати. Так і буде, якщо людство не поумнішає. А в українців на всі сто буде так, бо вони найдурніші в світі.
7. Гай Фокс / 22 квітня 2016, 18:57
6.Гість 666
«5.гість999»
Яка у вас ідилія у відносинах! У комбінації цифр з родинних ніків прямо знаменита поза з камасутри виходить:)))
8. оксентія внук / 22 квітня 2016, 22:32
Невже Приходько напряму керує трактористом?Невже він знає,де знаходиться земля кожного свого орендодавця?Яка місія тоді в екс-депутата райради,члена с/виконкому,латифундиста-олігарха Кольки Наріка?За які заслуги він отримує таку велику зарплату,розкатуючи на службовому авто на недешевому пальному?Припускаю,що Саша міг би самостійно домовитись з олігархом про гідне відшкодування матеріальних і моральних збитків без судів,борін і т.д.Впевнений,що після розмови тет-а-тет конфузів не траплялось би в подальшій діяльності заслуженого аграрія.А так на понтах і авторитеті він розводить сіромах,відчуваючи вседозволеність,ще і Приходька підставив.
9. галина / 22 квітня 2016, 23:20
колька нарік--це хто--якщо не секрет--
а по суті--скажу правду---власник землі-не зобов1язаний на всіх перехрестяк кричати---люди-то МОЯ ЗЕМ ЛЯЯЯЯ--- І ХТО ПОЛІЗ НА ЙОГО ЗЕМЛЮ--не спитавши дозволу--повинен відшкодувати всі збитки які поніс власник землі --а саме-виставити рахунок на вартість кукурузи яку планував посіяти і зібрати власник--а щодо посіяного соняшнико--то однозначно передіскувати--рештки спалити гербіцидом(гербіцид за рахунок ДОБРОБУТА)
10. хлібороб / 23 квітня 2016, 06:57
Послав механізатора микола сирдюк,мутняк ще той.З нього должен бути і спрос.Хорошо що не з Коваленка почали.А миколу з депутатів поперли,ото його й авторитет.Нема на нього Надії Стрюк.Та йому розказалаб,як в чужу кишеню лізти.Скільки він уже так паїв засіяв і не кається,даже Карло від нього відказавсь.Ганьба,продав землі людські і всеодно мало,не наїдаїться.
11. Без горба / 23 квітня 2016, 08:19
Саша молодець, що бореться за своє. І що оприлюднив тему у пресі. Хоча по правді кажучи, добробутівці далеко не самі безсовісні у стосунках із селянами. Людям і державі вони платять по моєму найбільше в районі.
А ось Ваня Северин це той фрукт що із року в рік "случайно" засіває чужі паї. Ось кого нада за яєла підвісити.
12. Гість 666 / 23 квітня 2016, 09:58
7.Гай Фокс
«Яка у вас ідилія у відносинах! У комбінації цифр з родинних ніків прямо знаменита поза з камасутри виходить:)))»

В тебе канешно багата хвантазія і все ти примічаєш, біда тільки в тому, що не віриш в роль масонства. Хош вір хош ні, але ми з 999 різні люди і навіть не знайомі.
13. гість / 23 квітня 2016, 18:15
цікава у хлопчини логіка: поле передискую і посію кукурудзу. Потрібно бути супер генієм-агрономом, щоб на кукурудзі, посіяній ржавою сівалкою і Бог знає яким насінням, заробити більше ніж на Добробутівському соняшнику. В житті буває по різному, завжди потрібно домовлятися. Як на мене "купити" такі послуги як обробіток землі, посів якісною фірмовою сівалкою, прекрасне насіння, хай навіть в такій ситуації-це як на мене, можна назвати везінням. Ну хазяїн-барин.)))))
14. Гість 666 / 23 квітня 2016, 19:54
13.гість
«цікава у хлопчини логіка: поле передискую і посію кукурудзу.»

Ти що, не мєсний? Це ж Україна, яка тут може бути логіка.
15. гість999 / 23 квітня 2016, 20:09
13.гість
«Як на мене "купити" такі послуги як обробіток землі, посів якісною фірмовою сівалкою, прекрасне насіння, хай навіть в такій ситуації-це як на мене, можна назвати везінням.»

Ти знаєш які в них розцінки?Вони своїм пайщикам гилять такі ціни,шо мама не горюй,а коли там спірне діло,то й зовсім без трусів зоставлять.
16. галина / 23 квітня 2016, 20:33
13.гість
«, хай навіть в такій ситуації»

та потібно передискувати заради принципа---щоб не лізли в чужий огород(мені кажеться--що всі ці успокоітельні фрази пише ТА ЛЮДИНА якій потрібно буде відповідати за ті дії які вона скоїла(підставивши добре і без того ім1я ДОБРОБУТ.....
17. гість999 / 23 квітня 2016, 20:46
16.галина
«та потібно передискувати заради принципа---щоб не лізли в чужий огород(»

Згоден на всі 100.
18. Критик / 24 квітня 2016, 08:16
"Станом на середу 20 квітня Олександр Омельченко ще не отримував калькуляції витрат, понесених «Добробутом». Про те, який рахунок йому виставили і чим закінчиться ця історія, ми повідомимо читачів пізніше."
Не доганяю логіку процесу, це я так влізу вночі в двір когось із Добробуту, поставлю там туалет і буду за гроші туди всих запускати, а якщо хазяїн проти, так я йому калькуляції виставлю і хай мені компенсує витрати.
Здається мені це олександр має подати до суду на Добробут, і надати свою калькуляцію - планував посадити овес, зібрати і продати за 300 тис. так нехай компенсують йому недоотриманий прибуток. І моральну шкоду теж.
19. юрист / 24 квітня 2016, 08:30
18.Критик
«олександр має подати до суду на Добробут, і надати свою калькуляцію - планував посадити овес, зібрати і продати за 300 тис. так нехай компенсують йому недоотриманий прибуток. І моральну шкоду теж.»

згідно чинного зоконодавства--так і потрібно поступити...
ОЛЕКСАНДРЕ--- не ведися на умовляння тиПРАВИЙ на всі 100(якщо потрібно-вийдемо на МАЙДАН-- І тоаваришів з передовоі підвеземо....)
20. Седой / 24 квітня 2016, 10:52
достали вы со своими майданами... работать не пробовали?
21. гість999 / 24 квітня 2016, 13:10
20.Седой
«работать не пробовали?»

Так не дають пробувати,ти шо не врубився?Стаття ж саме про це.
22. юрист / 24 квітня 2016, 16:55
Cедой--ты наверное ОДИН из них....этих--- что засеяли....
23. Славко / 29 квітня 2016, 23:55
Як казав Приходько, хто підпише на десіть год -- тому мішок сахару!..
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації