Вхід | Реєстрація

До Опішні по глиняні «монетки»

До Опішні по глиняні «монетки»

Минулого тижня журналіст «ЕХО» разом із екскурсійною групою побував у Опішні, де узнав різницю між блакитною та сірою глиною, вивчив назви старовинного посуду та навіть спробував виліпити власноруч глиняний глечик.

 

Блакитна — у Опішні, сіра — у Слов’янську

Від Полтави до Опішні — близько сорока кілометрів. Здавалося, кожен полтавець має побувати у цьому відомому на всю країну центрі гончарства. Проте за побутом та щоденними клопотами у людей часто не вистачає часу на культуру. Виявляється, що з шістнадцяти учасників екскурсії лише двоє раніше вже бували в Опішні. Для решти ця мандрівка стає справжнім відкриттям. Для автора цих рядків — також.

Квиток на дорослого для відвідин музею гончарства коштує 40 гривень, для дитини — 20. Ще у 130 гривень обійдеться «оренда» професійного екскурсовода, який, водячи групу від одного експоната до іншого, розповідатиме про різницю між опішнянською та слов’янською глиною.

— У Опішні глина має більше блакитного, а поклади у Слов’янську — переважно сірого кольору. Говорять, що наша, опішнянська, глина чудово очищає воду. Варто лише залишити у глечику з цієї глини воду на ніч, і на ранок на стінках осяде весь осад.

На подвір’ї музею — десятки, та що там десятки, — сотні різних експонатів. Одні — кумедні, веселі, при погляді на них мимоволі з’являється усмішка; інші — навпаки — загадкові, часом незрозумілі, навівають філософські думки та не до кінця зрозумілі образи.

Екскурсовод із гордістю демонструє гостям двоголового лева, візитну картку музею. Він різниться від інших експонатів хоча б тим, що виготовлений із суцільного шматка глини.

— Коли автор його виготовив, ми просто за голови хапалися: «А як же його транспортувати у піч? Як його випалювати?!» Вихід знайшли простий: збудували горно прямо на подвір’ї, навколо фігури лева. Випалили його просто тут, відтоді він стоїть на цьому місці.

Різних фігур на подвір’ї музею сотні, а екскурсовод підводить групу до своїх улюблених. Розповідає про роботи авторів із різних куточків України: Ялти і Харкова, Луганська та Києва. І, звісно ж, про роботи місцевих, опішнянських майстрів.

 

ДНК — на глиняних мисках

У складі екскурсійної групи — переважно жінки, які з зачудуванням прислухаються до маловідомих або зовсім невідомих їм назв старовинного посуду, демонстрованого екскурсоводом: мисник, боклага, барило, плесканець, куманець, пасківник, тиква.

— До речі, «тиква» — не від російської назви нашого гарбуза, а від дієслова «тикати». Ось бачите, яке тут вузьке горлечко? Його легко було заткнути, приміром, качаном кукурудзи.

І просто неможливо не зупинитися біля експозиції, яка складається з кількох десятків маленьких глиняних мисочок. Екскурсовод пояснює, що автор назвав роботу «ДНК нашого роду». Адже малюнок на кожній тарілочці — унікальний та неповторний, як і клітина ДНК кожної людини.

Тих, хто приїхав до Опішні уперше, дивує абсолютно все. І те, що гончарство розвивалося у цих місцях упродовж кількох останніх тисячоліть. І те, що обпалюють горщики та інші глиняні вироби при температурі у 800–900 градусів. А також те, що зовсім малесенькі горщики (розміром із сірникову коробку) у старовину називалися «монетками». І так і використовувалися, як дріб’язок при розрахунку десь на ярмарках.

На завершення екскурсії кожен її учасник зміг спробувати себе у ролі справжнього гончара і власноруч виготовити таку ось глиняну «монетку» — малесенький горщик або мисочку. Звісно ж, не без допомоги майстра. Спробував потриматися за гончарський круг і автор цих рядків. Мисочку зробив і навіть цілою довіз до Нових Санжар. Щоправда, борщу із неї не поїси: надто вже маленька.

До речі, забрати виготовлений власноруч виріб із собою можна лише за символічну плату у 6 гривень. Такі сувенірні глечики та мисочки, звісно ж, ніхто не випалює. Їх уже вдома можна висушити, розфарбувати та поставити десь на місці для пам’ятних речей. Щоб, поглянувши на нього, відчути непереборне бажання побувати в Опішні знову. Надто вже багато у цьому містечку дійсно вартісних для споглядання речей. Поїдьте — не пожалкуєте.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2016, 20:42 | Нові Cанжари | Цікаве


1. Світлана гудзь / 22 квітня 2016, 21:06
Щиро запрошуємо журналістів "ЕХО" на обласний фестиваль народної творчості" Решетилівська весна", який відбудеться 14 травня 2016 року в селищі Решетилівка
2. Сеня / 22 квітня 2016, 23:03
Щиро запрошуємо журналістів "ЕХО" на обласний фестиваль народної творчості" Решетилівська весна", який відбудеться 14 травня 2016 року в селищі Решетилівка Ха-ха і шо там Ехо робитиме-це не іх формат!
3. гість / 23 квітня 2016, 07:48
1.Світлана гудзь
«Щиро запрошуємо журналістів "ЕХО" на обласний фестиваль народної творчості" Решетилівська весна", який відбудеться 14 травня 2016 року в селищі Решетилівка»

Взагалі-то можна було і читачів "ЕХО" запросити,Ну що ж ,фестивальте з журналістами.
4. Беня / 23 квітня 2016, 08:14
2.Сеня
« Ха-ха і шо там Ехо робитиме-це не іх формат!»

Сам шуткую, сам сміюся. Сєня та ти вумний як вутка.
5. макар / 23 квітня 2016, 08:59
Щось зовсім газета втратила свій шарм,Паршевлюку залишається тільки з глини коники ліпити
6. Петлюрівець / 23 квітня 2016, 13:56
Запрошую всіх петлюрівців 14 травня 2016 року в селище Решетилівка , Полтавськоі області на фестиваль народноі творчості "Решитилівська весна". Слава Украіні !!!
Антисемітам і украінофобам вхід заборонено!
7. Гість 666 / 23 квітня 2016, 19:50
6.Петлюрівець
«Запрошую всіх петлюрівців 14 травня 2016 року в селище Решетилівка , Полтавськоі області на фестиваль народноі творчості "Решитилівська весна". Слава Украіні !!!
Антисемітам і украінофобам вхід заборонено!»

А хто тебе уповноважував? Чи "пуп землі" - це звичайний стан петлюрівців.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації