На приготування святкового виробу жінка витрачає більше десяти годин.
Головна родзинка її короваю в тому, що хліб випікається у справжній українській печі.
Жінка розповідає, що з самого дитинства полюбляє пекти різні смаколики:
— Любов до цієї справи мені прищепила мама. Її ж мистецтву випічки навчила бабуся. Я ще змолоду мріяла про піч, у якій можна буде пекти короваї. Та більше уваги приділяла іншим заняттям. Хоча рідню, сусідів і всіх гостей завжди частувала різною випічкою. Шість років тому чоловік побудував удома піч, подарувавши мені таку можливість.
Щоб досконально оволодіти давньою технологією випікання короваїв, Лілія звернулась до Катерини Порскало. Ця жінка мешкає в Опішні і на всю Полтавську область славиться своєю випічкою.
— Я дізналась про неї в Інтернеті, — говорить Тереніна. — На одному із сайтів було її фото з 12‑кілограмовим короваєм. Це був справжній шедевр. Порадившись із чоловіком, вирішили їхати в Опішню на навчання. Ми поспілкувались із пані Катериною і вона погодилась поділитись секретами випікання своїх знаменитих короваїв у сільській печі. Тепер постійно раджусь із нею по телефону.
У своїй печі Лілія випікає 5‑ти, 7-ми та 11‑кілограмові короваї. Для приготування найбільшого жінка витрачає 20 яєць та сім кілограмів борошна. Як прянощі використовує насіння ганусу. Щоб замісити та випекти коровай, Лілія витрачає більше десять годин. У підсумку такий велетень досягає «зросту» 27 сантиметрів.
Та не лише випічкою короваїв захоплюється Тереніна:
— Я випікаю шишки, дивні, хліб, пиріжки, паски. Узагалі, більшість страв готую в печі.
До речі, Тереніни навіть лікуються на печі. Лілія запевняє:
— Щойно діти чи ми, дорослі, відчуємо, що погіршилось самопочуття, відразу сідаємо на піч і вигріваємось. Уже кілька років не приймали жодної таблетки чи сиропу.
Жінка отримує істинне задоволення від свого заняття, і сім’я підтримує її в цьому. У народі ж існує повір’я, що гарні короваї вдаються у тієї господині, у якої в родині панує лад та взаємоповага.