Вхід | Реєстрація

Правила проїзду великогабаритного та великовагового транспорту

Правила проїзду великогабаритного та великовагового транспорту

Основними нормативно-правовими документами, які визначають правові, організаційні, соціальні, економічні та наглядові сфери діяльності, пов’язаними з проїздом великогабаритних та великовагових транспортних засобів в Україні, є Закони України: «Про автомобільний транспорт», «Про дорожній рух», а також Правила дорожнього руху, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 № 1306, Правила проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2001 № 30, Порядок здійснення габаритно-вагового контролю та справляння плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові та/або габаритні параметри яких перевищують нормативні, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2007 № 879, Порядок взаємодії Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті, Міністерства внутрішніх справ України, Державного агентства автомобільних доріг України під час організації та проведення робіт із зважування та здійснення габаритно-вагового контролю транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на автомобільних дорогах загального користування, затверджений наказом Мінінфраструктури/МВС України від 10.12.20113 № 1007/1207.

Законом України «Про автомобільний транспорт» визначено основні терміни у сфері автомобільного транспорту, права і обов’язки суб’єктів автомобільних перевезень та інші особливості проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів.

Відповідно до закону:

— великоваговий транспортний засіб — транспортний засіб з вантажем або без вантажу, хоча б один з вагових параметрів якого перевищує встановлену на території України допустиму максимальну масу чи осьове навантаження;

— великогабаритний транспортний засіб — транспортний засіб з вантажем або без вантажу, хоча б один з габаритних параметрів якого перевищує встановлені на території України допустимі параметри.

Положенням ст. 48 Закону передбачено обов’язковість спеціального дозволу, виданого компетентними органами, для руху великогабаритних та великовагових вантажів автомобільними дорогами України.

Статтею 58 Закону уповноважено органи виконавчої влади, що забезпечують реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті (Укртрансбезпека), здійснювати перевірку вагових і габаритних параметрів транспортних засобів.

Статтею 29 Закону України «Про дорожній рух» передбачено допуск до руху автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами транспортних засобів, габаритні і вагові параметри яких перевищують нормативні при наявності відповідного дозволу.

Статтею 52–1 уповноважено Державтоінспекцію МВС України на видачу дозволів на участь у дорожньому русі транспортних засобів, габаритні і вагові параметри яких перевищують нормативні.

Правила дорожнього руху (ПДР) затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 № 1306 ПДР України встановлюють єдиний порядок дорожнього руху на всій території України.

Відповідно до вимог Правил:

п. 2.41 У місці здійснення габаритно-вагового контролю на вимогу працівника пункту габаритно-вагового контролю або працівника МВС водій вантажного автомобіля (в тому числі механічного транспортного засобу) повинен зупинитися, з дотриманням вимог цих Правил, а також передати для перевірки документи, зазначені в підпунктах «а», «б» і «г» пункту 2.1 цих Правил, та надати транспортний засіб та причіп (за наявності) для вагового та/або габаритного контролю відповідно до встановленої процедури.

п. 22.5 За спеціальними правилами здійснюється рух транспортних засобів та їх составів у разі, коли хоч один із габаритно-вагових параметрів перевищує нормативні

* за шириною: 2,6 м

* за висотою (від поверхні дороги): 4 м

* за довжиною: 22 м

* за вагою: 40 т

* навантаження на одну вісь: 11 т

* вантаж виступає за задній габарит: 2 м

Додаткові вимоги до габаритних і вагових параметрів встановлені для:

— контейнеровозів, за встановленим Укравтодором і ДАІ маршрутом руху, допустима висота може складати до 4,35 м;

— маршрутних транспортних засобів, довжина може складати до 25 м;

— транспортних засобів, за встановленим Укравтодором і ДАІ маршрутом руху, фактична маса може складати до 40 т;

— контейнеровозів, фактична маса може складати понад 44 т;

— контейнеровозів, за встановленим Укравтодором і ДАІ маршрутом руху, фактична маса може складати до 46 т;

— навантаження:

на одна вісь — 11 т (для автобусів, тролейбусів — 11,5 т)

здвоєні осі — 16 т (для контейнеровозів — 18 т)

строєні осі — 22 т (для контейнеровозів — 24 т)

Вантаж виступає за задній габарит транспортного засобу більш як на 2 м.

Основним документом, що надає право на рух великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями і залізничними переїздами та визначає умови і режим їхнього проїзду, є дозвіл, що видається перевізникові Державтоінспекцією за наявності узгодження з дорожніми, комунальними, залізничними та іншими підприємствами і організаціями.

Дозвіл видається:

Департаментом Державтоінспекції МВС України — у разі виїзду за межі України або в’їзду на територію України;

Департаментом Державтоінспекції МВС України або управліннями (відділами) Державтоінспекції головних управлінь (управлінь) МВС України областях та місті Києві — якщо маршрут пролягає в межах області, між областями або містом Києвом та іншими адміністративно-територіальними одиницями;

міськими або районними підрозділами Державтоінспекції — якщо маршрут проходить у межах міста, району.

Дозвіл видається на одноразовий проїзд великогабаритного і великовагового транспортного засобу. У разі здійснення постійних проїздів за одним маршрутом тим самим транспортним засобом дозвіл може видаватися на декілька проїздів, але не більше ніж на три місяці.
Водії великогабаритних і великовагових транспортних засобів зобов’язані: дотримуватися зазначеного в дозволі маршруту, вживати необхідних заходів для безперешкодного і безпечного проїзду зустрічних транспортних засобів, періодично зупинятися у зручних місцях з метою надання можливості для обгону транспортними засобами, що рухаються за ними, не створювати перешкод для руху іншим транспортним засобам.

Водіям вищезгаданих транспортних засобів забороняється: здійснювати обгін транспортних засобів, що рухаються зі швидкістю 30 кілометрів за годину і більшою; буксирувати інші транспортні засоби; рухатися в умовах туману, ожеледі, снігопаду та в інших умовах недостатньої видимості, рухатися узбіччями дороги, зупинятися поза спеціально визначеними стоянками.

Супроводження автомобілем прикриття обов’язкове у разі, якщо ширина великогабаритного транспортного засобу перевищує 3,5 м або довжина — 24 метри. Під час супроводження автомобіль прикриття повинен бути обладнаний із дотриманням вимог стандартів проблисковим маячком жовто-гарячого кольору, увімкнення якого не дає переваги в русі, а лише є допоміжним засобом інформування інших учасників руху. На автомобілі прикриття повинен бути встановлений дорожній знак «Об’їзд перешкоди з лівого боку». Супроводження патрульним автомобілем Державтоінспекції обов’язкове у разі, якщо ширина великогабаритного транспортного засобу перевищує 3,75 м або довжина — 30 м, або він під час руху хоча б частково буде займати смугу зустрічного руху. На патрульних автомобілях Державтоінспекції під час супроводження повинні бути постійно ввімкнені проблискові маячки синього кольору і фари ближнього світла.


Автор: Василь КІПТІЛИЙ, командир взводу роти ДПС, майор поліції


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 травня 2016, 09:12 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації