Вхід | Реєстрація

У Біликах говорили про об’єднання

У Біликах говорили про об’єднання

Днями у селищі відбулися громадські слухання. На них мова йшла про можливе створення об’єднаної Білицької громади.

Зібрання відбулося у приміщенні селищного Будинку культури. Послухати і обговорити можливість створення нової громади із центром у Біликах прийшли близько сотні жителів селища. Також у заході взяли участь і виступили голова Кобеляцької РДА Таміла Шевченко, голова об’єднаної Омельницької громади Олександра Шерпеметьєва, громадський координатор процесу об’єднання у Полтавській області Ірина Дудка.

Як і годиться, першим на правах господаря виступив білицький селищний голова Юрій Латиш. Юрій Петрович повідомив присутніх, що зібрання проводиться згідно чинного законодавства, яке вимагає, аби питання майбутнього об’єднання громад обговорили жителі селища, а потім його винесли на розгляд депутатів. Якщо процедура буде витримана, то білицькі обранці звернуться з пропозицією про об’єднання до своїх колег із Червоних Квітів, Чорбівки, Жуків і, можливо, Кунівки. Також він розповів, що представники селищної влади та громадськості їздили вивчати досвід громад, де об’єднання вже відбулося. Зокрема, відвідали Шишаки та Омельник.

Голова РДА Таміла Шевченко розповіла про те, як процес об’єднання проходив у найбагатшій державі Європи. Мова йде про Німеччину. Там об’єднання спочатку теж відбувалося на добровільній основі. І ті, хто зробив це першими, отримали серйозну фінансову підтримку з боку центральної влади. Водночас там, як і в Україні, деякі громади не захотіли брати участі у процесі об’єднання. Коли ж зрозуміли, що самотужки не зможуть профінансувати свої потреби, допомоги вже не отримали.

Олександра Шереметьєва поділилася досвідом керівництва новою громадою. За її словами, сам процес об’єднання у них пройшов досить спокійно, без спротиву представників інших населених пунктів. Справа в тому, що Омельниківська сільська громада і раніше плідно співпрацювала з сусідами. Після об’єднання вони отримали додаткові кошти. Держава дала змогу новій громаді отримувати податки, які раніше акумулювались у районній раді. Але додалося і клопотів та роботи. Особливо — у представників влади.

Вислухавши всіх виступаючих, присутні приступили до голосування. Більшістю голосів було прийняте рішення винести питання про об’єднання на сесію селищної ради. Хоча не можна сказати, що ця ініціатива була схвалена одностайно.

На громадське обговорення було винесене й інше питання: про можливість будівництва у Біликах заводу з виробництва біогазу. Згідно задуму, нове підприємство мало б переробляти відходи виробництва свинокомплексу «Сільські традиції» та цукрового заводу. Для того, щоб донести до біличан інформацію про процес виробництва біогазу, на зібрання був запрошений викладач Полтавського техуніверситету, знаний у області науковець Юрій Голік. Та його слухати не стали.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 травня 2016, 13:03 | Кобеляки | Суспільство
1. RevaA / 7 травня 2016, 14:26
Чи бажаєте Ви з перших вуст дізнатися про поточні результати #децентралізації? До Вашої уваги - #Васильковецька сільська #громада. Вибори сільських #старост, експертна думка, #звіт голови, інформаційна довідка та як то було в Литві - показує та розповідає #Громадське - Посилання на decentralization.gov.ua
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації