Вхід | Реєстрація

Від вибуху гранати загинув 20-річний юнак

Від вибуху гранати загинув 20-річний юнак

Вибух бойової гранати «Ф-1» стався в одному з приватних будинків села Дубино. Окрім самого юнака, який загинув на місці, у приміщенні знаходилися іще шестеро дівчат різного віку. Усі отримали осколкові поранення різної тяжкості. Двоє з них наразі перебувають у надзвичайно важкому стані: одній ампутували обидві ноги, іншій осколком вибило око. За її життя наразі борються у Київському інституті нейрохірургії.

 

Одне обірване життя і кілька скалічених вибухом

Страшна пригода сталася увечері 6‑го травня. 20‑річний Іван Мокляк вирішив продемонструвати гурту дівчаток невідомо звідки принесену гранату «Ф-1». Після маніпуляцій із небезпечною іграшкою у кімнаті пролунав вибух. У самого юнака практично не було шансів вижити: граната «Ф-1» при розриві утворює близько 300 осколків, які пронизують все довкола. Іван Мокляк від вибуху загинув на місці. А от дівчатка, які знаходилися у кімнаті, отримали осколкові враження різного ступеня тяжкості. Найбільше дісталося найстаршій з них, 16‑річній. Вона отримала важкі проникаючі поранення, осколками зачепило внутрішні органи. Пізніше, вже після госпіталізації, медики, аби врятувати життя дівчині, були змушені ампутувати їй обидві ноги. Зважаючи на важкий стан постраждалої, дві бригади хірургів із Полтави робили дві операції одночасно: на внутрішніх органах та ногах. 8 травня дівчину перевели до реанімаційного відділення Полтавської обласної лікарні.

Інша постраждала, 14‑річна Карина Матявіна, у важкому стані була відправлена до Києва, де зараз за її життя борються медики Київського інституту нейрохірургії. У дівчини проникаюче поранення головного мозку. Для лікування Карини вже оголосили збір коштів. Про це, зокрема, написав на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» голова Новосанжарської РДА Сергій Бульбаха.

«Матявіна Каріна, 2002 р. н., яка постраждала від вибуху гранати 6 травня в с. Дубина Новосанжарського району, вже переведена до Київського інституту нейрохірургії і терміново потребує нашої допомоги! Потрібні кошти для придбання дороговартістних ліків. За збігом, у Києві перебуває наш методист Наталія Карась, яка вже опікується дівчиною. Кошти можна перерахувати на її картрахунок. Не будьмо байдужими, врятуємо дитяче життя! Карта Приватбанку 4731 2171 1319 6495 (Карась Наталія Володимирівна).

 

У поліції не знають, чи була це граната з АТО

Наразі у працівників Новосанжарського відділення поліції кілька версій щодо причин трагедії, яка сталася у Дубині. Начальник відділення Олександр Мартиш розповідає, що за фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтями 115 («Умисне вбивство») із правовою кваліфікацією «нещасний випадок» та 128 («Необережне тяжке або середнього ступеня складності тілесне ушкодження»).

— Якісь висновки можна буде робити лише після завершення розслідування. Наразі немає ніяких підтверджень, що ця граната була привезена із зони АТО. Принаймні, загиблий не проходив служби у зоні проведення антитерористичної операції, — зауважив Олександр Мартиш.

У Руденківській сільській раді повідомили, що Іван Мокляк у Дубині проживав кілька років разом зі своєю цивільною дружиною. Офіційно ніде не працював. У армії також відслужити не встиг (місяць тому юнаку приходила повістка з військкомату).

 

Четверо дівчат одужують, стан двох — надзвичайно важкий

10‑го травня ми зв’язалися із головним лікарем Новосанжарської ЦРЛ Ольгою Гирею, аби дізнатися про стан потерпілих внаслідок надзвичайної пригоди дівчат. Вона повідомила, що станом на ранок вівторка п’ятеро із потерпілих продовжують перебувати у медичних закладах. Згадана вже 14‑річна дівчина із травмою головного мозку знаходиться у Києві, 16‑річна постраждала, якій медики були змушені ампутувати ноги, перебуває у реанімації полтавської лікарні, нещодавно прийшла до свідомості. Ще троє дівчат також лікуються у Полтаві, але стан їх медики називають близьким до задовільного. І наймолодша потерпіла, 6‑річна дівчинка, яка отримала кілька осколкових поранень ніг, вже виписана додому.

На 11‑травня у Новосанжарській ЦРЛ оголосили збір крові для постраждалих від вибуху дівчат.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 травня 2016, 16:41 | Нові Cанжари | Надзвичайне


1. Степан22 / 13 травня 2016, 22:14
Він не був у АТО,значить граната виросла в огороді.
2. Гість / 13 травня 2016, 22:23
Якщо гранати приїхали,то вони рано чи пізно про себе дадуть знати
3. Базаряни / 13 травня 2016, 23:18
випадок вже один стався в Дубині.Не дай Бог слідуючого. Ні вчому не винні діти постраджали.
4. Санжарець / 14 травня 2016, 10:32
Інтересно, як Петя Жаботинський у Світлиці запитує, ну звідки ж у хлорпця бойова граната, він же не те шо в АТО не був, даже строкової не служив. Так і включають дурку, наче гранати можуть бути тільки у військовослужбовців. Петя наче забув, як з Юлею Солодкою та Свєтою Кушніренко з РДА намагались перевезти на мирну територію гранати в чайнику. Ото звідти вони й беруться. Яйця за таке треба відривати. Харашо як це послідня граната, ну я думаю, що подібні "сюрпризи" ще будуть в районі, Солодка ж в АТО не раз моталася. А за добрим ділом і злочин може стояти, ніхто цього не заперечить.
5. Вредний з Кунцево / 14 травня 2016, 11:14
Справді, АТОвець гранату й не додумається везти, бо знає, яка то опасность. А голубий Петя в армії не служив, для нього то цяцька чи сувенір, отож і наховав за пазуху під Артемівськом.
6. рабинович / 15 травня 2016, 10:00
у соседа наковальней служила авиабомба времён второй мировой войны.так что богата земля на дебилов
7. Вредний з Кунцево / 15 травня 2016, 10:37
Это точно!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації