Вхід | Реєстрація

Дощова весна: радість для грибників та клопоти для садоводів

Цьогорічна весна видалася досить прохолодною і щедрою на опади. Одним подібні примхи природи принесли радість, іншим — додали головного болю.

Кобеляцькі грибники в цьому році дуже рано «відкрили сезон». Через значну кількість опадів у лісах з’явилися маслюки, підберезники, підосичники і навіть білі гриби, а на луках — шампіньйони. І люди з радістю їх збирають. Хтось просто заради задоволення, а дехто навіть примудряється заробляти, продаючи дикорослі гриби.

Та подібна погода призвела і до негативних явищ. Особливо спостережливі жителі району, надто ті, хто займається аматорським садівництвом, помітили, як вишні та абрикоси почали засихати. Зав’язь плодів, а потім і листя за кілька днів втрачають зелений колір і засихають ніби вражені морозом. Хоча заморозків під час цвітіння і після нього в Кобеляцькому районі метеорологи не фіксували. Дехто традиційно заговорив про якісь кислотні дощі.

До редакції зателефонував житель Кобеляк Володимир Демченко і попрохав відшукати пояснення цьому неприємному явищу. Ми, у свою чергу, завітали до фахівців фітосанітарної служби. Спеціалісти назвали кілька можливих причин засихання кісточкових дерев. Перша із них — дерева вражені личинками травневого жука, відомого всім, як хрущ. Личинки цієї комахи живуть у ґрунті протягом п’яти років. І харчуються коренями рослин. У тому числі можуть пошкоджувати і фруктові дерева. Для того, щоб знайти личинки, досить розкопати землю навколо стовбура на глибину від п’яти до двадцяти сантиметрів.

Друга можлива причина — неправильний полив. Якщо дерева поливати прямо під корінь, то він може відгнити.

Та в ході розмови з фахівцями фітосанітарної служби ми прийшли до висновку, що листя і плоди на кісточкових, швидше за все, уражені дуже небезпечною хворобою, яка називається моніліоз. На користь цієї версії свідчать як характер уражень, так і погодні умови, що склалися цієї весни. Дощова і прохолодна погода, якої в нашій місцевості в цю пору не було вже давно, є сприятливою для розвитку грибкових хвороб. Однією з них і є моніліоз або моніліальний опік. По шкодочинності цю хворобу можна порівняти лише із фітофторозом, що вражає картоплю і помідори. Моніліоз здатен повністю знищити не лише цьогорічний урожай, а й усе дерево. Зупинити його може лише настання сонячної і теплої погоди. Взимку спори грибка гинуть під дією дуже сильних морозів або обледеніння гілок і стовбурів. У цьому році не було ні того, ні іншого. А ось дощова і прохолодна весна є.

Фахівці радять негайно відрізати і спалювати вражені гілки. А з самою хворобою боротися за допомогою засобів захисту рослин, які мають загальну назву фунгіциди. Проти моніліозу і сірої гнилі, яка себе теж обов’язково проявить у цьому році, застосовують препарати, котрі у своєму складі містять мідь. Це і всім відома бордоська суміш, а також фунгіциди Мікосан-В, Хорус, Скор, Тельдер. Городники, які почнуть обробляти дерева названими препаратами після появи хвороби, уже запізнилися. Найкращий результат дає профілактика. Для цього дерева обробляють фунгіцидами ще восени. А навесні першу обробку проводять у період цвітіння, адже шкідливий грибок проникає у рослину, передусім, через квіти. Та це не означає, що нічого не потрібно робити. Якщо з моніліозом не боротися, то він може знищити весь ваш сад. І якщо на ваших деревах листя і зав’язь не засохли навесні, то влітку практично всі плоди миттєво згниють.

Пам’ятайте, що моніліоз вражає вишні, абрикоси, айву, сакуру, сливу, черешню, аличу, у меншій мірі — яблуні і груші.

 

Моніліальний опік

Надзвичайно небезпечна хвороба, особливо кісточкових культур, уражує не тільки плоди (у вигляді плодової гнилі), а й вегетативні частини рослини. Ураження плодових дерев відбувається в період цвітіння, особливо у вологу погоду. Збудник проникає через квіти в гілки і швидко розвивається в них, уражуючи великі вегетативні масиви дерев, інколи навіть повністю уражує дерево. Пошкоджені гілки виглядають, як обгорілі (звідси й назва хвороби — опік), засихають, а сильно уражені дерева гинуть. При невеликому ураженні обов’язково слід вирізати уражені частини дерева, бо через два тижні починає виділятися камедь, у якій містяться спори збудника хвороби, а відтак триває ураження дерева. Щоб визначити зону ураження, треба розрізати кору дерева, відвернути її і виділити ділянки хворої частини (вона коричневого кольору) та здорової (світло-зелена). Далі слід відрізати хвору частину рослини та провести профілактичне обприскування або замазати рану фунгіцидом.

 

Заходи боротьби

Застосування препарату Хорус один-два рази до цвітіння. Після цвітіння (залежно від погодних умов) один-два рази обприскування сумішшю препаратів Хорус та Скор.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 травня 2016, 09:15 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації