Вхід | Реєстрація

Правила благоустрою ніхто не відміняв

Правила благоустрою ніхто не відміняв

Царичанська селищна рада затвердила нові Правила благоустрою території, які спрямовані на створення безпечних для життя та здоров’я населення умов проживання, збереження та охорону навколишнього природного середовища (рішення сесії від 16.03.2016 № 142–7/УІІ).
Правила регулюють права та обов’язки мешканців у сфері благоустрою для забезпечення чистоти і порядку на території населених пунктів ради. Правила обов’язкові для виконання всіма: органами влади, установами та організаціями незалежно від підпорядкування, об’єднаннями громадян та усіма мешканцями.

У Правилах встановлені зрозумілі для сприйняття обмеження, які необхідно виконувати для комфортного проживання мешканців і гостей сіл, селища ради.

Забороняється: порушувати об’єкти благоустрою (їх частини) або використовувати їх не за функціональним призначенням; виконувати земляні, будівельні роботи, огороджувати території загального користування без відповідного дозволу; складати на територіях загального користування побутові, промислові та будівельні матеріали, відходи, брухт; звалювати у не відведених для цього місцях всі види відходів, траву, гілки, деревину, листя, сніг; наклеювати або розміщувати в інший спосіб оголошення, плакати, листівки у спеціально не призначених для цього місцях; самовільно знищувати або пошкоджувати газони, квітники, дерева та кущі; здійснювати рух і паркування автомототранспорту на газонах і в зонах зелених насаджень.

Крім того, громадяни, підприємства, установи та організації, органи влади зобов’язані утримувати у належному технічному та естетичному стані елементи (фасади, сходи, інженерні комунікації) будівель і споруд, паркани, а також власні і прибудинкові території.

Утримання та благоустрій прибудинкових територій багатоквартирних житлових будинків здійснюється власниками квартир. Власники житлової забудови садибного типу повинні утримувати в належному стані територію, прилеглу до проїзної частини. За підприємствами торговельного, побутового чи іншого призначення закріплюються межі території на відстані 3 метри та доріжки, газони і проходи до них (для АЗС, підприємств промисловості та енергетики — 5 метрів).

Сьогодні найбільш актуальною є проблема стихійної торгівлі. Згідно з Правилами, суворо заборонено розміщувати тимчасові споруди для підприємницької діяльності, а також причепи, палатки, лотки, виносні столи, вітрини, товар, тару на території загального користування (площі, парки, дороги), поза межами ділянок, відведених під ринки.
Територія біля супермаркета «Брусничка» у селищі Царичанка, центральна площа стають стихійним ринком, що негативно відображається на естетичному вигляді селища, перешкоджає вільному проходу громадян тротуарною доріжкою та під’їзду машин до супермаркета. Наприкінці дня на площі залишається багато сміття, яке необхідно прибирати. З одного боку «стихійні» продавці уникають оподаткування та контролю, з іншого — обладнані торговельні павільйони на вулиці Першотравневій, столи в районі магазину «Явір» та хлібзаводу лишаються порожніми. Розміщення традиційних торгових місць в уяві потенційних покупців — це справа звичаю. Якщо продавець розмістить товар на обладнаних майданчиках, покупець прийде до нього. Царичанська селищна рада попереджає та роз’яснює, що вже завтра спільно з Царичанським відділенням поліції організує контроль за дотриманням Правил благоустрою.

Також актуальною є проблема відходів (побутового сміття). Усім відомо про їх негативний вплив на природу та здоров’я людей. Проте мало хто виконує правило щодо складання договорів на вивезення сміття. Таке враження, що є сім’ї або підприємці, в яких сміття не накопичується. Кожен розуміє, що таке сміття спалюється або вивозиться в ліс чи до річки. У Правилах чітко визначений обов’язок укласти індивідуальний договір на вивезення сміття або колективний договір — для розміщення контейнера. Заздалегідь попереджаємо: якщо стосовно Вас буде складено протокол згідно статті 152 КУпАП за викидання сміття у невстановленому місці, з Вас буде стягнено штраф від 1000 гривень.

Уперше до Правил включені обмеження щодо вживання тютюнових виробів. Хоч в Україні й діє відповідний Закон, проте на практиці не виконується. Включаючи дані обмеження до Правил, ми ставили за мету не штрафувати, а зменшити шкідливий вплив тютюнових виробів на здоров’я. Тому нагадуємо, що забороняється куріння на території закладів охорони здоров’я, навчальних закладів, закладів культурного та спортивного призначення, дитячих майданчиках, зупинках маршрутних транспортних засобів. Підприємства, установи та організації усіх форм власності зобов’язані визначити спеціальні місця для куріння.

Є у Правилах і обмеження щодо утримання домашніх тварин. Власники тварин зобов’язані забезпечувати своїм підопічним проходження ветеринарного обстеження та вакцинації, створювати домашнім тваринам необхідні умови утримання, що відповідають їх біологічним та видовим особливостям; заборонено залишати тварин бездоглядними. Випасати худобу тільки у відведених для цього місцях: огороджених толоках, сінокосах та пасовищах; не допускати бездоглядного бродіння худоби вулицями. Особа, яка супроводжує домашню тварину, несе відповідальність та зобов’язана гарантувати безпеку оточуючих людей, тварин, а також майна від заподіяння шкоди твариною.

Царичанська селищна рада затверджує та виконує місцеві програми з благоустрою, щорічно фінансує їх реалізацію. Заходи, які організовуються радою, включають проведення робіт з влаштування (відновлення) твердого покриття доріг, забезпечення зовнішнього освітлення, озеленення територій, організацію місць для відпочинку та масових заходів, очищення територій загального користування від сміття та снігу, утримання кладовищ та інше.

За порушення Правил благоустрою території Царичанської селищної ради передбачені штрафи від 340 до 1360 гривень.

Для ознайомлення з повним текстом Правил, за роз’ясненням їх змісту та з власними пропозиціями з питань благоустрою звертайтеся до селищної ради у будь-який зручний для Вас час.


Автор: Євгенія Міхєєва, юрист Царичанської селищної ради


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 травня 2016, 10:12 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації