Вхід | Реєстрація

Дві школи реорганізували, третій — дали шанс

Дві школи реорганізували, третій — дали шанс

Під час чергової сесії Кобеляцької районної ради саме шкільне питання обговорювали найдовше.

Усього на чергову сесію райради винесли 29 питань. Для того, щоб їх розглянути і прийняти, голова райради Володимир Кішінський запропонував працювати шість годин. Депутати ж вирішили вкластися у менший проміжок часу. І це їм вдалося.

Ще перед початком засідання біля входу в будівлю райради і РДА зібрався гурт людей. Це були в основному жінки з дітьми. Усі вони представлялися жителями села Свічкареве. Це до Кобеляк приїхали працівники тамтешньої школи разом із батьками та дітьми. Люди одразу пояснили мету свого приїзду:

— Ми приїхали в Кобеляки і прийшли на сесію, тому що зараз розглядатимуть питання по нашій школі. Перед тим, як її реорганізовувати чи закривати, нехай депутати подивляться, на якому автобусі дітей возять. Та вони ж із нього випадати будуть. А дороги які! Яка ж дитина витримає щодня їздити у Бутенки в школу по тих ямах!

Питання про реорганізацію Луценківської, Перегонівської і Солошинської шкіл мали розглядати в кінці сесії. Та, зважаючи на прохання жінок із дітьми, переставили його розгляд на друге місце. А спочатку заслухали коротенький звіт голови РДА Таміли Шевченко. Хоча й звіту по суті не було. Із місць одразу почали говорити:

— Ми на комісіях усе розглянули. Працює прекрасно. Дякуємо!

Таміла Шевченко не надто наполягала на тому, щоб її довго слухали. Вона пояснила, що поспішає в Полтаву, де має відбутися спеціальна колегія, на якій ділитимуть гроші на дороги. І вона разом із депутатами Полтавської облради Миколою Жуком та Миколою Андрієнком спробує добитися, аби на Кобеляцький район виділили якомога більшу суму. Таміла Шевченко встигла повідомити, що у поточному році найбільше грошей вкладуть у ремонт дороги Полтава-Кременчук. А ось Р-52, від Дніпропетровська і до Решетилівки, здебільшого лише «лататимуть». Проводжали Шевченко з трибуни словами:

— Без асфальту не повертайтеся.

Через рік-два школи закриватимуть десятками

Після цього почали обговорювати долю трьох вищезгаданих шкіл. Начальник відділу освіти Наталія Коваль пояснила, що мова про закриття цих навчальних закладів поки що не ведеться. Їх планують понизити у статусі через відсутність учнів. Луценківську і Перегонівську школи хочуть зробити початковими, а Солошинську реорганізувати у дев’ятирічку. Адже там немає жодного учня, щоб переходив у 10‑й чи 11‑й класи. Коваль нагадала, що зараз держава взагалі припинила фінансувати школи, у яких менше 25 учнів. А на утримання одного школяра виділяє 9200 гривень у рік. Для порівняння, у Луценківській школі навчання одного учня обходиться бюджету в 28700 гривень. Там навчаються 29 дітей.
Директор школи Юрій Руденко у своєму виступі попрохав депутатів дати навчальному закладу шанс і на рік відтермінувати реорганізацію. За його словами, є перспектива, що у подальшому кількість учнів зросте. Про це прохали й батьки учнів. Депутати Антонов, Таранушич, Біланенко та інші запропонували підтримати прохання педагогів і батьків.
А Віктор Труш зазначив:

— Я не голосуватиму за реорганізацію, бо так вирішили мої колеги. Та це проти моєї совісті і здорового глузду. Я сам закінчив сільську школу. Але прямо можу заявити: у сільських шкіл майбутнього немає. Демографія — річ уперта, вона зробить свою справу.

А голова райради Володимир Кішінський констатував:

— Через рік-два ми не реорганізовуватимемо, а закриватимемо школи десятками.
Та все ж депутати не проголосували за реорганізацію Луценківської школи. Два інші навчальні заклади понизили в статусі без дискусій.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 травня 2016, 12:44 | Кобеляки | Культура та освіта


1. Антирожеві окуляри / 27 травня 2016, 12:27
Я попробую не погодитися з твердженням, що в сільських школах немає майбутнього.Згодна, дуже дороге утримання, але... якщо взяти для прикладу Перегонівську школу - там дуже сильні і кваліфіковані педагоги.Про це свідчать велика кількість досягнень учнів:це і переможці олімпіад районних і обласних (Репешко Оля, Павленко Тарас), і учасники і переможці конкурсів міжнародного рівня.(погортайте архіви) і спортсмени -переможці Чемпіонату України (Геня Максим), і переможці мистецьких конкурсів обласного рівня (Геня Катя) . І мала кількість дітей в класі є великим плюсом для самих учнів, індивідуальний підхід до кожного учня, диференціація. В елітних платних школах класи за складом не більше 6 учнів! На жаль, не можу сказати про працівників дошкільного закладу при школі! Немає жодного працівника садочка з дипломом дошкільної освіти!!!!(не знаю куди дивиться начальник відділу освіти). Я свою дитину ніколи не віддам в руки "профанів".
2. Цензор / 27 травня 2016, 15:27
Антирожеві окуляри сьогодні, 12:27 На тему: Дві школи реорганізували, третій — дали шанс...Слава перегонівським учителям-прославлять себе, обгадять колег. Це по нашому-молодці і діти від вас розбіглись і "Свобода" не втримала.
3. Антирожеві окуляри / 27 травня 2016, 15:58
Дозволю собі з Вами не погодитися. Порозбігалися лише діти, чиї батьки побоялися справедливої вимогливості і чесних оцінок) Чомусь "не побігли" в жодну кобеляцьку школу)))Перегонівські випускники завжди підтверджували рівень своїх знань і в інших навчальних закладах:школах,технікумах і вузах! Перегонівська школа має блискучого директора школи і високоваліфікований пед.колектив!
4. Читач / 27 травня 2016, 17:11
Антирожеві окуляри сьогодні, 15:58 На тему: Дві школи реорганізували, третій — дали шанс...Хвали мене, мамо...Більше нічого про вчителів з Перегонівки не скажу, а про директора-промовчу.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації