Вхід | Реєстрація

Анюта Гречишина вдало виступила на чемпіонаті України з шахів

Анюта Гречишина вдало виступила на чемпіонаті України з шахів

Юна новосанжарка у складі збірної Полтавської області вдало виступила у фінальних змаганнях, що пройшли у місті Миколаїв.

З 3 по 13 травня в Миколаєві в обласному шаховому клубі за сприяння Федерації шахів України був проведений фінал чемпіонату України з шахів: класичні, швидкі та блискавичні шахи серед хлопців та дівчат віком до 10 років. У ньому взяли учать 152 юних шахісти з усієї країни. 44 дівчинки та 108 хлопців представили 22 обласних команди, у яких захищали честь переможці регіональних обласних турнірів.

Полтавську обласну федерацію представляли переможці Полтавської області Анюта Гречишина (Нові Санжари), Святослав Мельников, Матвій Кавицький та Юрій Соловчук (Полтава).

Змагання пройшли за швейцарською системою в три етапи: класичні — з 3 по11 травня в 9 ігрових турів по 1 годині 35 хвилин на партію із записом. 12–13 травня — швидкі шахи по 15 хвилин на пратію.Блискавичні — по 5 хвилин на партію. Це ще 18 ігор. Тобто, кожен із учасників зіграв ще 19 партій. А це справжній марафон, неймовірне розумове навантаження для дітей такого віку. Але тільки в такій динаміці виховують справжніх гросмейстерів.

Анюту Гречишину та Юрія Соловчука супроводжував тренер Полтавської обласної федерації шахів Олександр Соловчук, який допомагав будувати стратегію гри та аналізувати гру суперників. По закінченні кожного туру був відомий наступний суперник та запис його попередньої гри. Адже гравці та тренери такого рівня можуть без шахової дошки відтворити позицію за записом і проаналізувати її слабкі та сильні сторони.

Анюта вперше брала участь у найвищих змаганнях на рівні країни, але своєю неординарною та багатогранною грою засмутила багатьох іменитих і вже досвідчених суперниць, набравши в загальну залікову скриньку збірної 9 очок. Це дало змогу Полтавській федерації посісти 8-е місце в загальному заліку серед 22 команд.

Під час турніру досвідчені суперниці, коли програвали позицію, використовували різні методи впливу для досягнення перемоги. Так одна із опоненток Анюти, побачивши, що програє партію, почала несамовито плакати. Щоб її заспокоїти, організатори дозволили її тренеру поспілкуватися з учасницею, що суперечить правилам. Після цього інциденту Анюта пожаліла суперницю та поступилась їй.

У перший тиждень по закінченні туру у вільний час Анюта з тренером та мамою Мариною Іванівною, яка супроводжувала доньку, їздили по найкрасивіших місцях мальовничого суднобудівного міста Миколаїв, який розташований на судноплавних річках Південний Буг та Інгул з розвідними мостами різних конструкцій. Відвідали зоопарк, у якому побачили різноманітних тварин.

Після турніру в новосанжарки з’явилось багато нових друзів, із якими дівчинка домовлялася про наступні зустрічі за шахівницею і поза нею. Анюті Гречишиній по закінченні турніру присвоїли другий дорослий розряд, власний шаховий код ФІДЕ та особистий рейтинг, який в майбутньому буде зростати та, можливо, досягне рівня майстра спорту.

У великих шахових містах країни, згідно Всеукраїнського календаря, проходять щомісяця турніри різних рівнів за віком та рейтингом. На прохання татка юної шахістки Олександра Олександровича шаховий клуб імені Івана Джалого пропонує надати фінансову допомогу для участі дівчинки у важливих турнірах.

Федерація шахів Полтавської області висловлює вдячність Анюті Гречишиній,  Святославу Мельникові, Юрію Соловчуку, Матвію Кавицькому за вдалий виступ на чемпіонаті України з шахів, бажає в подальшому перемог та зростання шахової майстерності, досягнення максимальних результатів для примноження спортивної слави Полтавщини.


Автор: Віталій Баранович, директор Новосанжарського шахового клубу імені Івана Джалого


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації