Вхід | Реєстрація

У Ліщинівці готуються до життя без газу

У Ліщинівці готуються до життя без газу

Директор місцевого будинку-інтернату Анатолій Шкарбан розповів, як у закладі впроваджують енергозберігаючі технології.

Два роки тому ми вже повідомляли, що у Ліщинівському будинку-інтернаті за кошти із спеціальної обласної програми закупили і встановили котел, який працює на твердому паливі. А в цьому році у закладі побудували ще одну топкову, в якій спалюватимуть виключно деревину.

Розповідає директор інтернату Анатолій Шкарбан:

— Ми вже кілька років поспіль працюємо над тим, аби покращити умови проживання для мешканців інтернату, одночасно заощаджуючи кошти на енергоносіях. Пройшли кілька етапів. Для початку ми відмовились від великої котельні ще радянського зразка. Натомість збудували кілька міні-топкових. У них встановили нові газові котли з більш високим коефіцієнтом корисної дії. Та якість тепла, отриманого в результаті спалювання газу, нас не задовольняла. І тому вирішили переходити на альтернативні види палива. У 2014 році встановили перший котел, що працює на дровах. За допомогою нього опалюємо 1500 квадратних метрів житлової площі. Економія газу в рік склала 40 тисяч кубометрів. Такий котел окупає себе за три опалювальних сезони. Тобто, уже в наступному році перший котел окупиться. У цьому році встановили ще один. Опалюватимемо ще 1500 квадратних метрів. У загальному за допомогою дров ми обігріваємо дві третини всієї площі закладу. Але газові котли при цьому не демонтуємо.

Анатолій Шкарбан вважає, що з часом весь інтернат можна обігрівати за допомогою альтернативних природному газу видів палива. Та існує одна пересторога. Директор не впевнений у тому, що в районі завжди буде сировина для цього. Адже запаси деревини не безмежні. Тут, на його думку, повинні попрацювати органи виконавчої влади. Саме вони мають розробити чіткий план дій із розрахунками того, скільки державних установ та приватних підприємств чи осель можна обігрівати за допомогою деревини. У іншому випадку район може залишитися без лісів і лісопосадок. Або власники котлів на твердому паливі, залишившись без сировини, будуть змушені повернутися до газового опалення.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 червня 2016, 09:10 | Кобеляки | Суспільство
1. Осімєнітєль / 8 червня 2016, 10:54
Можна топити і кізяками,раніше ж топили.головне шо онуки виїдуть у Европу подорожувати.Савченко вже випустили все буде харашо.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації