Вхід | Реєстрація

Велика пасіка на горі ще нікуди не зникла

Велика пасіка на горі ще нікуди не зникла

Нещодавно у районній раді відбулося друге засідання тимчасової комісії з розгляду звернення бджолярів.

На засіданні були присутні члени комісії, близько 10 пасічників, юрист районної ради, а також запрошені голова райдержадміністрації Сергій Турський, начальник поліції Роман Бурнаховський та інші. Вела засідання голова тимчасової комісії Олександра Лабагур.
Темою засідання було обговорення питання розташування промислової пасіки товариства УК «Гранд Імпекс» на території району, а також стан виконання рекомендацій, наданих комісією під час першого засідання.

Олександра Лабагур повідомила, що відповіді на звернення комісії до прокуратури і УК «Гранд Імпекс» так і не надійшли. Стало відомо, що офіційна юридична адреса промислової пасіки, яка розташувалася на горі Калитва, знаходиться у Дніпрі. У ветеринарному свідоцтві товариства вказано, що бджоли завезені не для медозбору, а для розведення.

На запитання присутніх юрист районної ради Наталія Бондар ще раз запевнила, що велика промислова пасіка встановлена з порушенням закону. Дозволу на її розміщення власники пасіки не брали. Хоча, як повідомив начальник управління ветеринарної медицини Олександр Семененко, документи у них щодо грибкових та інфекційних захворювань у порядку і бджоли не несуть загрози щодо хвороб. Додатково повідомив, що з метою відповідної реєстрації на території району звернулося 18 власників пасік. Голова райдержадміністрації Сергій Турський запропонував місцевим бджолярам надати свої пропозиції щодо подальшого місця розташування несанкціоновано розміщеної пасіки. Представники громади бджолярів Анатолій Бондар і Юрій Мосійчук запевнили, що несанкціонована пасіка налічує 1700–1900 бджолосімей, що призводить до перенасичення території району бджолами.
За офіційними даними, у районі нараховується близько 22 тисячі бджолиних сімей (інформація за минулий рік — Авт.). Сергій Турський запевняє, що заборонити поставити промислову пасіку у межах району підстав немає.

— На якій законній основі? — запитує та одночасно радиться із присутніми щодо ситуації.
Один із бджолярів, Володимир Петриченко, наголошує:

— Якщо вони (незаконна пасіка. — Авт.) розташуються по всьому району, а тисячу сімей не розмістять в одному місці, отоді буде ґвалт! Що тоді робити місцевим пасічникам? Чого чекати? Вони без дозволу заїхали!

У процесі дискусії зійшлися на тому, що громада місцевих пасічників надасть свої пропозиції щодо можливого розташування чужої пасіки по території району. Голова Китайгородської сільської ради Наталія Вербицька запевнила, що до сільської ради власники несанкціоновано розміщеної пасіки для отримання погодження не зверталися, а начальник Царичанського відділу Держгеокадастру Андрій Різун повідомив, що ним було підготовлено та направлено лист до Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації для одержання роз’яснень щодо можливості розміщення пасік на території природно-заповідного фонду. Депутат районної ради Карен Галстян запропонував пасічникам активізувати реєстрацію своїх пасік, оскільки в районі відсутня інформація про наявність пасік. Він запросив бджолярів району розмістити свої пасіки на полях Ляшківської сільської ради для запилення рослин. Начальник поліції Роман Бурнаховський резонно зауважив, що голови сільських рад повинні володіти інформацією про стан місцевих пасік.

Насамкінець тимчасова комісія прийняла рішення направити листа за юридичною адресою власників з проханням змінити місце розташування пасіки згідно вимог законодавства. Пасічникам району рекомендували підготувати інформацію щодо місця розташування своїх пасік на території Царичанського району.

Через газету актив районних бджолярів звернувся до власників місцевих пасік з проханням зареєструвати свої бджолині господарства в органах місцевого самоврядування та ветеринарній службі, так як ці дані будуть враховуватися при наданні дозволів на розміщення чужих пасік на території Царичанського району.

Голова Китайгородського осередку бджолярів Юрій Мосійчук дав коментар тижневику «ЕХО»:

— За висновками юридичного відділу райради, промислова пасіка встановлена з повним ігноруванням вимог закону про кочівлю бджіл. На пропозицію Сергія Турського щодо майбутнього розміщення цієї пасіки ми маємо свою точку зору. Якщо розмістити пасіку на території Залелії чи інших сіл, то тут виникає така ситуація, яка може призвести до негативних наслідків: зменшення медозбору і виникнення агресії бджіл, що приведе у свою чергу до їх знищення. Тобто, існує факт перенасичення. Згідно інформації голови РДА, у районі нараховується понад 22 тисячі бджолосімей. Ми вважаємо, що відповідні державні органи ніяких заходів не вживають. На території сільських рад є свої місцеві пасіки в достатній кількості і навіть більше, ніж може забезпечити їх кормова база. Вважаю, що розташування повинно бути погоджене з місцевими бджолярами та ветеринарно-санітарною службою. Тобто, пропозиції повинні лунати в першу чергу від місцевих. Як голова Китайгородського місцевого осередку бджолярів, зазначу, що у Китайгороді умов для розташування великої промислової пасіки немає у зв’язку з відсутністю кормової бази. Тому наші професійні пасіки здійснюють кочівлю в інші області та райони.

Згідно рішення тимчасової комісії, районна рада надіслала відповідний лист з вимогами (викладено вище — Авт.) за юридичною адресою власників промислової пасіки та зобов’язала їх повідомити про вжиті заходи у п’ятиденний термін. Що стосується бджолярів Царичанського району, то громада пасічників наразі приводить свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства, відновлює та перереєстровує спілку бджолярів. Також вони вивчають питання щодо місця розташування своїх пасік у районі для подальшого погодження з органами місцевої влади.


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 червня 2016, 17:52 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації