Вхід | Реєстрація

Пасічники в печалі: меду немає

Пасічники в печалі: меду немає

Унікальні погодні умови, які склалися в цьому році, призвели до того, що навесні бджоли просто не змогли зібрати необхідну кількість меду.

На початку червня пасічники, як правило, починають качати мед. Зібраний навесні цей цінний і корисний продукт користується особливою популярністю. Особливо споживачі поважають так званий травневий або акацієвий мед. Він дуже смачний, духмяний і може довго зберігатися у рідкому вигляді.

Та в цьому році перший взяток розчарував практично всіх, хто утримує бджіл. Дехто з пасічників стверджує, що доводиться не качати мед, а, навпаки, підгодовувати комах цукровим сиропом. Через постійні дощі бджоли просто не літали. Як наслідок, не змогли створити запаси меду.

Ігор Пелюхня, голова створеної цьогоріч Спілки пасічників Кобеляцького району, підтверджує, що весняного меду в цьому році буде дуже мало. Як розповів Пелюхня, збір цього корисного продукту залежить від кількох основних факторів. Серед них — погодні умови, наявність кормової бази для бджіл та влив інших видів сільськогосподарського виробництва. Під останнім мається на увазі взаємодія пасічників із аграріями, котрі займаються рослинництвом. Адже досить часто бджоли гинуть під час того, як фермери обробляють поля пестицидами. Ігор Пелюхня зауважив:

— Із фермерами ми, здається, знайшли спільну мову. Вони намагаються попереджати пасічників про небезпеку для бджіл. Крім того, у цьому році мало посівів ріпаку. Саме під час обробітку хімікатами цієї рослини дуже часто гинуть культурні комахи. Кормова база в районі ще існує. А ось із погодою нам дуже не пощастило. Дощовий і холодний травень призвів до того, що бджоли меду не взяли.

Практично немає надії і на те, що буде вдалим збір липового меду. Дерева зараз квітнуть, але погода у червні така ж несприятлива для роботи бджіл, як і у травні. Тому пасічники сподіваються лише на те, що природа буде милостивою до них і до бджіл в період цвітіння соняшнику.

Як закономірний результат дефіциту меду, ринкова ціна на нього зросла. Нині за трьохлітрову банку пасічники просять 360 гривень. У минулому році така ж кількість коштувала від 280 до 300 гривень.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 червня 2016, 09:04 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації