Вхід | Реєстрація

Канал «Дніпро-Донбас» є санітарною зоною

Канал «Дніпро-Донбас» є санітарною зоною

Досить часто рибалки-любителі нарікають на те, що до каналу не дозволяють підходити, ловити рибу і тому подібне. За роз’ясненням щодо цієї ситуації ми звернулися до Павла Сірого, голови районної організації українського товариства мисливців і рибалок (УТМР), члена правління Дніпропетровської обласної громадської організації «Дніпровська природна інспекція» (ДОГО ДПІ).

Канал «Дніпро-Донбас» не є водоймою загального користування. Це технічна споруда стратегічного призначення, спецвикористання якої обмежене. Ним забезпечується питна вода для Харкова, Новомосковська та інших міст. Тому канал і прилегла до нього територія є санітарною зоною. Згідно з правилами любительського лову, вилов риби у каналі заборонений. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 1998 року № 2024 «Про правовий режим зон санітарної охорони водних об’єктів», канал «Дніпро-Донбас» підпадає під дію Правил охорони санітарної зони.

Павло Сірий пояснює:

— Люди обурюються, чому вони не можуть підійти до водойми. По-перше, ми постійно звертаємо увагу людей, що біля кожного переїзду через канал, стоять стелли, де написано чітко про правила поводження на каналі. Для цього треба лише звернути увагу на ці попередження, читати уважно та виконувати вимоги. Дивно, що люди не помічають цих пояснень. По-друге, канал «Дніпро-Донбас» є державною власністю. Але для членів Дніпровської природної інспекції, яка займається біомеліорацією, як виняток, дозволений доступ до водойми або в санітарну зону любителів‑рибалок. Ця організація (ДОГО ДПІ) отримала дозвіл від Міністерства водного господарства. Таким чином, кожен член організації має вільний доступ до каналу «Дніпро-Донбас». Також треба знати усім мешканцям району, та й не тільки, що 150 метрів від осі каналу є першим поясом санітарної зони, а це означає, що знаходження там будь-кого заборонене. Нагадаю, що «Дніпро-Донбас» забезпечує харків’ян питною водою. У члена організації має бути членський квиток, який він повинен пред’явити на вимогу охоронців. Охорону водойми здійснюють правоохоронні органи (поліція спецпризначення, водна поліція), працівники ДОГО ДПІ, органи екології.

Що стосується правил любительського лову, то основним документом, що регламентує любительське рибальство в Україні, є Правила любительського і спортивного рибальства, затверджені Наказом Державного комітету рибного господарства України від 15.02.1999 року № 19 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінагрополітики від 15.06.2004 року п. 3. 15. У документі  йдеться про те, що лов водних живих ресурсів заборонений у каналах теплоенергоцентралей, підвідних та скидних каналах електростанцій; у підвідних і магістральних каналах, відводах рибогосподарських та меліоративних систем, в шлюзових каналах тощо.

Нагадаємо, що любительським виловом риби можуть займатися члени організації «Дніпровська природна інспекція». Ці люди ознайомлені з правилами вилову і несуть відповідальність за порушення правил використання об’єктів тваринного світу. Крім того, люди, які вступили до організації, згідно правил, просто зобов’язані бережно ставитися до природи. Щоб отримати посвідчення члена організації, чоловікам треба зробити вступний внесок 250 гривень, а надалі раз на рік сплачувати внесок у розмірі 250 гривень. Жінки, діти до 16 років, чоловіки, яким за 70, інваліди І та ІІ груп можуть вступити до організації без вступного внеску. Крім того, як зазначає Павло Сірий, є багато ситуацій, коли деякі люди фінансово не спроможні заплатити. Для таких також є вихід. Їм треба просто прийти і попрацювати на благо природи: прибрати територію від сміття тощо.

Павло Олександрович повідомив, що вже облаштовані дві ділянки вилову риби для членів організації. Одна — від рибгоспівської насосної станції до насосної станції № 1 (територія Могилева). Інша — від Шульгівського мосту до дюкера № 1 по річці Оріль. Члени організації мають право ловити тільки на вудку карася, щуку, окуня, краснопірку, судака, сома, лина. Категорично забороняється виловлювати риб-меліорантів: товстолобика, білого амура, коропа. Суворо заборонено мити в санітарній зоні каналу автотранспорт.

Кожен громадянин, коли виникає спірна ситуація, за роз’ясненням може звернутися до офіційного сайту ДОГО ДПІ, до поліції за номером 102 чи гарячої лінії Держводагенства. Офіційний сайт Управління каналу «Дніпро-Донбас»: ukdd.dp.ua. Телефон: (056) 372‑80‑40


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 червня 2016, 09:21 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації