Вхід | Реєстрація

Вирок Октябрського райсуду щодо розкрадачів конденсату оскаржили

Під час проведення оперативних заходів спільними діями співробітників УСБ і УБОЗ ГУМВС України в області було виявлено групу із 6 осіб, мешканців Полтави та Полтавського району, які тривалий час займалися розкраданням газоконденсату із магістрального газоконденсатопроводу. Слідчим управлінням ГУМВС України в Полтавській області після порушення кримінальної справи проведено досудове слідство та вищезгаданим особам пред’явлено обвинувачення у вчиненні розкрадань газоконденсату в особливо великих розмірах та пошкодженні магістрального газонафтопроводу організованою злочинною групою.
Зокрема, у ході проведення досудового слідства встановлено, що вказані особи пошкодили конденсатопровід поблизу с. Ковалівка Полтавського району та зробили несанкціонований відвід на відстань 3,5 км до ємкості, яку закопали на сміттєзвалищі. Близько 2 місяців вночі вони перевозили викрадений газоконденсат на територію бази, яка належить одному із обвинувачених. Таким чином, протягом травня-червня 2009 року вказана організована злочинна група вчинила розкрадання 125 м3 газового конденсату, належного ГПУ «Полтавагазвидобування», загальною вартістю майже 242 тис. грн. Крім цього, на території вищезгаданої бази у металевих ємкостях було виявлено 268,556 м3 сильнодіючого отруйного метилового спирту (метанолу), який заборонений у вільному користуванні та міг використовуватися для обробки газоконденсату.
У ході розслідування справи за поданням прокуратури області Октябрський районний суд м. Полтави 4 обвинуваченим обрав міру запобіжного заходу – тримання під вартою. Слідчий СУ ГУМВС України в Полтавській області належно, у повному обсязі провів досудове слідство у справі, яку направив для розгляду по суті до Октябрського районного суду м. Полтави. Як свідчить практика, через складність розгляду справ та змагальність процесу такі справи у судах розглядаються кілька місяців. Однак дану кримінальну справу у зазначеному суді було розглянуто за 9 днів, з урахування новорічних свят, а заявлені у процесі державним обвинувачем 12 клопотань щодо повноти і об’єктивності дослідження здобутих доказів безпосередньо у засіданні невмотивовано залишено без задоволення.
Державний обвинувач у дебатах пропонував суду засудити членів організованого угрупування до мір покарання, визначених санкціями статей 185 та 292 Кримінального кодексу України, – від 7 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їм майна. Однак у судді на цей рахунок була своя думка. Він засудив одного із фігурантів до 4 місяців 26 діб арешту, які той, перебуваючи під вартою, вже відбув, а іншим трьом визначив покарання нижче від найнижчої межі, встановленої санкціями вказаних статей.
Прокуратура області вважає вказаний вирок суду незаконним у зв’язку із засудженням підсудних до значно нижчих мір покарання. Крім того, суд взагалі не врахував цивільний позов державного підприємства ГПУ «Полтавагазвидобування» щодо відшкодування завданих йому збитків, а майно, на яке накладено арешт, повернув засудженим. У зв’язку із цим, прокуратура області та ГПУ «Полтавагазвидобування» на вирок суду у справі внесли апеляції, сподіваючись на їх об’єктивний розгляд в Апеляційному суді Полтавської області.

Автор: Прес-служба прокуратури області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації