Вхід | Реєстрація

Глинськ відвідали діти-переселенці зі Сходу

Глинськ відвідали діти-переселенці зі Сходу

18 червня, напередодні свята Великої  Трійці полтавські активісти ГО «Наш Шлях», «Спілка жінок Чураївна», спільно з Community Center КримSOS Полтава і за підтримки радника міністра з соціальних питань та ВПО у Полтавській області Вікторії Курилко, провели культурно-етнографічний  краєзнавчий захід для діток постраждалих від конфлікту на Сході.

Близько двадцяти дітлахів різного віку, та супроводжуючі з числа педагогів та батьків відвідали Опішню, гончарну столицю України та Глинськ, що славиться своєю прадавньою історією. Щоб встигнути реалізувати все заплановане з Полтави виїхали о 7.30, бо вже за  годину групу чекали  у Опішні. Перша зупинка – українська гостинна хата , «Лялина Світлиця»  Олени Щербань.  Групу зустрів господар, провів екскурсію по садибі, повністю обладнаній в українському національному стилі. Однією  з найбільш прикметних дивовиж, яка сподобалася дітям стала величезна українська піч, що стояла прямо посеред двору,  для будівництва такої екзотики було використано 3000 цеглин!  Далі господар провів майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки, для декого з дітлахів це був перший такий захід, тож власноруч виготовлені обереги вони з радістю забрали з собою додому.

Надалі гості відвідали музей Івана Лобойченка, відомого гончаря. Сотні, якщо не тисячі  різноманітних  виробів з глини, посуду, фігурок, предметів побуту, інтер’єру   - всім цим просто заставлені  полиці трьох великих кімнат.  Іван Іванович з дружиною можуть розповідати про кожен виріб, адже це їхнє дітище, та і колекція збиралася не один рік.

Останнім пунктом призначення став безпосередньо Глинськ. Дітей уже чекав смачний обід,  - рисовий плов за східним рецептом, який, до речі, готував місцевий житель, татарин-месхитинець Алі. Для діток було організовано майстер клас з ліпки глиною, під музичний акомпанемент місцевих музик.

Полтавські активісти ГО «Наш Шлях»   вже багато років займаються  культурною розбудовою Глинська, як частини Більського  Городища, пам’ятки культури та археології. Тут регулярно проводяться народні свята, відроджуються традиції.  Полтавський осередок «КримSOS  Community Center» вперше, але напевно не востаннє взяли активно участь даному проекті  та разом з  волонтерами планує регулярно проводити  зустрічі   для дітей ВПО на базі цього чудового історичного місця, та популяризувати  історію і культуру нашої Полтавщини, що стала малою Батьківщиною, для більше ніж 30 тисяч переселенців зі Сходу.

Наприкінці  червня у Глинську починає працювати археологічна експедиція. На території селища виявлено 9 курганів  скіфського періоду. Тому  у планах  активістів планують також привезти наступну групу дітлахів зі Сходу  уже на розкопки, щоб діти особисто мали змогу доторкнутися до власної прадавньої  історії. Активісти переконані, що подібні поїздки носять свого роду реабілітаційний характер, адже у  дружній атмосфері,  на лоні природи діти швидше зможуть адаптуватися до нових умов  сьогодення та забути пережиті жахи війни.


Автор: Іван Чабан


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 червня 2016, 17:10 | Зіньків | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації