Вхід | Реєстрація

Володимира Демченка намагались «розвести» на дорозі

Володимира Демченка намагались «розвести» на дорозі
Чимало вітчизняних ЗМІ неодноразово писали про своєрідний вид шахрайства, жертвами якого стають виключно автолюбителі. Зловмисники провокують аварію, а потім починають вимагати гроші з людини, яка нібито її спричинила. Такий вид шахрайства вже досить давно процвітає у містах-мегаполісах. Зараз він «докотився» і до провінції.
Кобелячанин Володимир Демченко має 33-річний водійський стаж. За ці роки Володимир Михайлович наїздив дорогами України близько півмільйона кілометрів. І жодного разу не скоїв дорожньо-транспортної пригоди. Тому вважає себе гарним водієм. «Останніми роками я на «дальня» не їжджу, — говорить 70-річний пенсіонер. Та й машина до останнього часу була не та. Так — на рибалку і по місту «мотаюся». А раніше всю Україну об’їздив».
До 2009 року Демченко керував «вазівською» «трійкою», 1979 року випуску. А в цьому році купив новеньку «десятку». «Із салону брав, на спідометрі сімнадцять кілометрів було», — хвалиться чоловік. На цій машині пенсіонер зважився здійснити далеку подорож. Поїхав до родичів у Сумську область. І повертаючись додому, у рідні Кобеляки, ледве не потрапив у дорожньо-транспорту пригоду. Причому Демченко вважає, що його свідомо «підставляли».
«Було це 29 серпня, субота. Траса пуста, але я їхав не дуже швидко — 60-80 кілометрів за годину, не більше, — розповідає Володимир Михайлович. — І десь проїхавши село Шевченки, що в Полтавському районі, помітив дві підозрілі машини. Чому підозрілі? Та їхали вони якось незрозуміло». За словами Володимира Михайловича, це були дві старенькі іномарки непримітного сірого кольору. Спочатку вони рухалися за його «десяткою». Потім один із автомобілів обігнав «Жигулі» Демченка. «Чомусь поведінка водія тієї машини, здається «Тойоти», видалась мені підозрілою. Він їхав дуже повільно, на «іномарках» так не їздять. І водночас не давав себе обігнати. Тільки я наберу швидкість і ввімкну поворот і він газу прибавляє. А друга машина «приклеїлась» за мною, — згадує Володимир Михайлович. — Тю, думаю, що за їздок такий. А сам насторожився».
І як виявилось пізніше, передчуття не підвело досвідченого водія. В районі, де автотраса Полтава-Кременчук проходить поряд із селами Старі Санжари та Кунцеве, водій «Тойоти» здійснив несподіваний маневр. «До цього часу руки тремтять, як згадую, — схвильовано говорить Демченко. — Він почав стишувати хід, ніби зібрався зупинятися. Ніяких знаків на цій ділянці траси не було. Лише на протилежному її боці я помітив невеличкий з’їзд на ґрунтову дорогу. Розпочинаю обгін, аж раптом — ба — і він повертає вліво. Ні поворота не вмикав, ні «стопи» не блимали. Клянусь, я ж за ним слідкував!»
«Іномарка», раптово зупинившись, перекрила «десятці» смугу руху, фактично підставляючи під удар ліві задні двері.
«Як Володя зреагував, я не знаю, — доповнює розповідь чоловіка Ніна Демченко. — Він різко вивернув руля вліво, вискочив на чужу обочину. А потім вправо — знову виїхав на дорогу». «То мені ще повезло, що зустрічних машин не було, а так би протаранив «іномарку», — резюмує Володимир Михайлович.
Всю дорогу до Кобеляк, а потім і вдома пенсіонер аналізував ситуацію. «Я зробив однозначний висновок — мене провокували на скоєння ДТП, — підсумовує пенсіонер. — Думаю, що мене «вели» ще із заправки, що в Розсошенцях. Там бензин по 7,40 і я вирішив саме в тому місці дозаправитись. Вони побачили, що за кермом новенької машини сидить пенсіонер. «О, — думають, — наш клієнт». У такого і реакція не та, і здачі не дасть. Я б ще може й сумнівався, так ті ж іномарки після невдалої ДТП кудись миттєво зникли. Ще я помітив, що в передній машині був один водій, а в задній сиділи кілька молодиків. Думаю, що то були «свідки». А «поворотник» та «стопи» вони б прямо при мені відремонтували. Що я потім доведу?»
Того ж дня Демченко зателефонував родичеві в Полтаву. Той підтвердив здогад Володимира Михайловича. Більше того — розповів, що його син потрапляв у схожу ситуацію. Він теж встиг загальмувати і зупинити свою машину за якийсь сантиметр від «підставленої» «іномарки». І одразу, схопивши «монтіровку», кинувся до її власника. А той швиденько втік з місця пригоди.
Ситуацію прокоментував Олександр Пасько, командир взводу Кобеляцької роти ДПС, котра обслуговує автодорогу Полтава-Кременчук від Кременчуцького до Полтавського районів. «Поки що на території, яку обслуговує наш підрозділ, випадків подібних спеціально спровокованих ДТП зафіксовано не було, — говорить міліціонер. — Але це не означає, що їх ймовірність зовсім виключена. Тим більше, що колеги із Полтави повідомляють — там подібні «підстави» трапляються. В таких випадках ми рекомендуємо водіям не від’їжджати з місця пригоди ні на сантиметр і миттєво викликати міліцію. Зробити це можна, зателефонувавши з мобільного 102. Ви потрапите до чергової частини найближчого райвідділу внутрішніх справ. А звідти зателефонують в ДАІ. Повірте, жоден шахрай не буде чекати прибуття правоохоронців. Вступати ж у будь-які переговори чи суперечки з потенційними шахраями категорично не рекомендую».
А Володимир Демченко, відійшовши від шоку, заспокоює нерви на рибалці. І розповідає про свою пригоду всім друзям і знайомим. «Потрібно людей попереджувати, а то хтось обов’язково втрапить у халепу», — говорить Володимир Михайлович.

Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 вересня 2009, 13:39 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації