Вхід | Реєстрація

Водогін будують, кабель рвуть, люди хвилюються

Водогін будують, кабель рвуть, люди хвилюються

У Бутенках розпочалися роботи з реалізації проекту будівництва нового водогону. Банальна, на перший погляд, справа супроводжується викликами поліцейських, пошкодженням силового кабелю та зібраннями громадян.

Кілька днів тому в селі Бутенки розпочалось будівництво водогону. Про те, що цей проект буде втілено в життя, напередодні вже розповідав сільський голова Микола Скрильник. Виконавцем робіт, майже традиційно, є приватний підприємець Олег Калюжний. Він взимку вже будував водогін у селі Котовське цієї ж Бутенківської сільської ради. Ще перед початком робіт автор статті випадково зустрів Калюжного в одному з кобеляцьких магазинів. Привітавшись, той сказав:

— Починаємо будувати водогін. Чекайте дзвінків від Гунжеля.

Нагадаємо, що житель Бутенок Павло Гунжель, який називає себе громадським діячем, є, напевно, єдиним принциповим опонентом місцевій владі ще з часів, коли він боровся із Миколою Скрильником за право керувати сільрадою. Під час будівництва водогону в Котовському Павло Олександрович неодноразово звертався в різні інстанції з проханнями перевірити законність робіт. Перевірки проводили, криміналу не знаходили. Водогін збудували.

Олег Калюжний вгадав. Буквально через два дні вже зателефонував Гунжель. Він розповів, що будівництво водогону в Бутенках розпочалося без отримання відповідних документів та погоджень. За словами Гунжеля, це може призвести до виникнення аварійної ситуації на залізничній колії, що проходить зовсім поруч, та пошкодження силового кабелю, що йде до комбінату хлібопродуктів. Щоправда, якихось документальних підтверджень своїм побоюванням Павло, звично для себе, не надав. Лише сказав, що телефонував у Державну архітектурно-будівельну інспекцію і йому відповіли, що дозволів на будівництво водогону в Бутенках не давали.

 

Пророцтво Гунжеля збулось

У понеділок ми домовилися з Олегом Калюжним, що приїдемо в Бутенки, аби написати і відзняти репортаж про будівництво водогону. А вийшло, як у тій рекламі про каву, «три в одному». І з підрядником поговорили, і стали свідками того, що пророцтво Гунжеля таки здійснилося. Екскаватор, який копав траншею для водогону неподалік від комбінату хлібопродуктів, зачепив і пошкодив силовий кабель. На щастя, ніхто не постраждав. Кабель вважається резервним і постійно не використовується.

Коли ми приїхали на місце, то працівники поліції якраз брали пояснення у екскаваторника та інших дійових осіб. А дещо пізніше начальник Кобеляцького відділення поліції Володимир Федан підтвердив, що по цьому факту відкрите кримінальне провадження. А працівники поліції звернулися в Державну архітектурно-будівельну інспекцію, щоб з допомогою її фахівців вияснити, чи є порушення при будівництві. Володимир Федан пояснив:

— Згідно діючого законодавства, ми не маємо права зупиняти будівництво чи одразу когось притягувати до відповідальності. На щастя, люди не постраждали, хлібокомбінат свою роботу не припинив, тому поліція не може робити однозначні висновки. Почекаємо відповіді із ДАБК.
Відбулося в той день і зібрання жителів Бутенок. На ньому були присутні близько тридцяти чоловік. Пояснити, хто і чому їх зібрав, люди так і не змогли. Але дали зрозуміти, що не задоволені діяльністю громадського активіста Павла Гунжеля. Адже він кілька днів тому вже викликав поліцію і працівників залізниці на місце будівництва водогону.

Учасники зібрання вважають, що своїми діями Гунжель лише заважає зробити життєво важливу для них справу. Люди розповіли, що питної води у них не було ніколи. Вони змушені пити воду або з колодязя, або купляти її в магазинах. Один із місцевих жителів швидко сходив додому і приніс у пляшці ту рідину, яку вони вживають. Колодязна вода дійсно мала запах дизпалива, а, згідно із заключенням фахівців райСЕС, яке нам показали, вміст нітратів у ній перевищує норму в півтора рази. Учасники зібрання в один голос заявили про підтримку дій влади. Одна з жінок наголосила:

— Так і напишіть: ми вдячні Скрильнику і депутатам за те, що нарешті виділили гроші на водогін.

Виконавець робіт Олег Калюжний досить спокійно сприйняв ситуацію із пошкодженням кабелю. Він сказав:

— Ніде немає порядку із даними про те, який кабель і в якому місці прокладений. Тому їх рвуть практично завжди при проведенні земляних робіт. Ось і тут: розберемося, відремонтуємо і помиримося. До того ж, наскільки мені відомо, директор комунгоспу Ігор Мостовий звертався до адміністрації комбінату хлібопродуктів і узгоджував маршрут майбутнього водогону. Ніхто його про кабель не попереджував.

Також Калюжний повідомив, що загальна протяжність магістрального водогону становить 9 кілометрів. Вартість проекту — 1 мільйон 100 тисяч гривень. Якщо не буде ніяких форс-мажорних обставин, то роботи завершать до середини липня. У результаті 44 домогосподарства отримають питну воду належної якості вперше. У них її не було ніколи. До більше чим 130 дворів буде прокладена нова труба взамін старої, яка вже майже вийшла з ладу.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 червня 2016, 19:35 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації