Вхід | Реєстрація

ФАПи не закриватимуть, а скоротять санітарок

ФАПи не закриватимуть, а скоротять санітарок

22 червня відбулося засідання постійної комісії Кобеляцької районної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення.

На попередніх зборах, які проходили місяць тому, депутати розглянули питання оптимізації лікарняних ліжок у центральній районній лікарні. Не дійшовши згоди, вони вирішили запросити в райраду представників обласного Департаменту охорони здоров’я, щоб детально вивчити це питання. Для роз’яснень на комісію прибув заступник директора Департаменту Юрій Курилко.

На порядок денний було винесено питання щодо перспектив розвитку в районі галузі охорони здоров’я. Присутні хотіли почути від Курилка, яке скорочення чекає на Кобеляцьку ЦРЛ.

Представник Департаменту охорони здоров’я пояснив, що у травні цього року надійшли зміни до наказу МОЗ України від 23.02.2000 № 33 «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я». Відповідно до цих змін, штатний розпис визначається головним лікарем і затверджується за його поданням розпорядником бюджетних коштів. Штат формується залежно від обсягу медичної допомоги, що надається таким закладом охорони здоров’я. Тобто, кількість лікарів безпосередньо залежатиме від кількості вилікуваних ними хворих. А заробітну плату вони отримуватимуть за виконану роботу. Керівник закладу охорони здоров’я у разі виробничої необхідності має право у межах загальної штатної чисельності та фонду оплати праці закладу, доведеного лімітними довідками на відповідний період, змінювати штати окремих структурних підрозділів або вводити посади, не передбачені примірними штатними нормативами для цього закладу.

Також Юрій Курилко розповів, що Міністерство охорони здоров’я планує створити госпітальні округи, де буде організована спеціалізована допомога хворим. У кожному такому окрузі працюватимуть: багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування, заклади для відновного лікування, хоспіс, заклади медико-соціальної допомоги та планового лікування хронічних хворих. Госпітальний округ розраховуватиметься на одну чи кілька адміністративно-територіальних одиниць із чисельністю населення від 150 до 350 тисяч жителів.

— Лікарня інтенсивного лікування буде укомплектована всім необхідним обладнанням і забезпечуватиме населення цілодобовою екстреною медичною допомогою, — говорить представник Департаменту. — Планується, що в Полтавській області створять чотири такі центри в Полтаві, Кременчуці, Миргороді й Лубнах.

Голова районної ради Володимир Кішінський поцікавився, як бути з ФАПами, які не відповідають нормативній наповненості, оскільки у Кобеляцькому районі таких пунктів сімнадцять.

— Ми повинні забезпечити доступність медичної допомоги для людей, — відповідає Курилко, — але ж треба рахувати гроші. Якщо ФАП обслуговує 50 чоловік і протягом дня у нього ніхто не звертається, то варто подумати про виїзне обстеження. Тобто, щоб фельдшер приймав пацієнтів раз або двічі за тиждень. Ми пам’ятаємо про норму 300 жителів. Та поки що вам не надходило жодних розпоряджень.

Також Володимир Кішінський повідомив, що медична галузь району залишилась недофінансованою. Коштів до кінця року банально не вистачає для виплати заробітної плати, оплати енергоносіїв та придбання пільгових медикаментів. Юрій Курилко відповів, що з цією проблемою зіштовхнули всі районні лікарні. Тому Департамент вживає заходи, щоб  уряд вніс зміни до дербюджету.

Любов Коломієць, головний лікар комунального закладу «Кобеляцький центр первинної медико-санітарної допомоги», розповіла, що у ФАПах, які обслуговують менше 200 чоловік, скоротять 4,5 ставки молодшого медичного працівника:

— Якщо штат залишити в такому ж розмірі, у нас не буде коштів до кінця року, щоб заплатити медпрацівникам за півтора місяці їх роботи.

Дмитро Омеляненко, голова комісії, повідомив, що до нього звернулась лучківський сільський голова Наталія Камінська, яка сказала, що сільрада буде за власні кошти утримувати санітарку. Таке рішення прийняли місцеві жителі.

Депутат райради Володимир Деменко зупинився на проблемі відсутності лікарів у сільській місцевості:

— Через це у Григоро-Бригадирівській, Озерянській, Солошинській і Комендантівській громадах склалась дуже неприємна ситуація. Щоб отримати довідку про смерть рідних, людям доводиться їздити у Світлогірське за 45 кілометрів. Сімейного лікаря часто немає на місці, бо вона виїжджає на виклик. І таке може тривати кілька днів.

Любов Коломієць пояснила, що документ на поховання може виписати фельдшер, а офіційно зашифрувати і виписати правильно свідоцтво про смерть вправі лише сімейний лікар.

— Почекайте до серпня, — пояснює Любов Афанасіївна, — у Озера має прийти працювати молодий спеціаліст. Нічим іншим я не можу допомогти.

Дмитро Омеляненко подякував представнику Департаменту за участь у засіданні комісії. При цьому присутні так і не отримали відповідь на питання, чи відбудеться скорочення персоналу Кобеляцької ЦРЛ?


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 липня 2016, 15:08 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації