Вхід | Реєстрація

Реалії створення об’єднаної громади

У червні у Царичанському районі з ініціативи селищної ради були проведені громадські слухання.

Мета громадських слухань — у рамках подальшої реформи децентралізації ініціювати створення Царичанської об’єднаної територіальної громади.

До актової зали селищної ради у той день зійшлося близько 90 чоловік. На громадські слухання були запрошені представники громадськості, підприємці, представники трудових колективів, керівники організацій, депутати, представники сільських рад.

На зібрання приїхали запрошені представники Солонянського району, щоб поділитися своїм досвідом у справі об’єднання громад. Голова Солонянської об’єднаної територіальної громади Михайло Копейко та його заступник Любов Сидоренко розповіли присутнім, що хоча пройшло півроку, як вони об’єдналися, та вже видно переваги цього процесу.

— Головне — це висока відповідальність кожного із громадян у своїх громадах і чітке усвідомлення того, що добробут і розвиток цих самих громад залежатиме тільки від них самих, не чекаючи, що хтось прийде і зробить усе як треба, — відмітив Копейко. — Саме словосполучення «об’єднана громада» передбачає єдність, пріоритети розвитку, ефективне і раціональне витрачання власних коштів.

Присутніх цікавило багато питань, які будуть виникати при об’єднанні: ситуації з освітніми, медичними, соціально-культурними закладами тощо. Михайло Копейко, керівник з більш як 30‑річним досвідом, повідомив, що у Солоному вдалося зробити чимало позитивного. Наприклад, одержавши 16 мільйонів гривень освітньої субвенції, додали ще своїх 10 мільйонів. Тепер виплачують 20‑відсоткову надбавку педагогам за престижність праці, мають змогу збільшити витрати на харчування дітей. На сьогодні налічується 44 працівники селищної ради. Є можливість підвищити їм зарплатню. Що стосується шкіл, то оптимізації не уникнути, вважає очільник. Причина — у демографічній ситуації. Заклади культури в Солонянській громаді працюють, жодного не закрили. Мають змогу робити за власні кошти капітальні ремонти. Нещодавно провели вибори старост. Звичайно, проблем вистачає, у тому числі, і у самому проведенні реформи. Усі розуміють, що у самих реформаційних законах багато неточностей і недосконалостей. Наприклад, те, що громадам, як було обіцяно, поки що не віддають основний фінансовий ресурс, який стосується земель за межами населених пунктів.

Підбив підсумки громадських слухань селищний голова Геннадій Сумський. Геннадій Вікторович нагадав, що ще торік ним було ініційовано створення Царичанської об’єднаної громади, але через недостатню інформованість населення, брак позитивного досвіду пропозиція не знайшла відгуку. Цього ж року знову були надіслані пропозиції-листи до сільських рад. Геннадій Вікторович вважає, що об’єднання в одну велику громаду має досить позитивні переваги і перспективне майбутнє, адже це можливість самим вирішувати свою долю.

— Значна частка податків залишається у громадах, до того ж з Держбюджету теж виділяються кошти. Ці та інші чинники дають нам підставу творити перспективне майбутнє. Хоча ми повинні розуміти, що позитивні зрушення принесуть свої плоди не одразу. На це треба немало часу і зусиль, — зауважив Геннадій Сумський.


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 липня 2016, 10:05 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації